Εντοπίζοντας τις ψευδείς ειδήσεις στα Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης
Εντοπίζοντας τις ψευδείς ειδήσεις στα Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης
14:12:28,01/30/2018

Το σύστημα υποβάλλει ειδησεογραφικά δελτία σε πολλά εργαλεία ελέγχου γεγονότων, συμπεριλαμβανομένων των ιστοτόπων ελέγχου των συμβάντων και των καταλόγων γνωστών φερόμενων πηγών ειδήσεων
Εντοπίζοντας τις ψευδείς ειδήσεις στα Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης. Στον στόχο αυτό επικεντρώνεται η διεξαγωγή του ερευνητικού προγράμματος «Check-it», που θα υλοποιήσουν το Εργαστήριο Διαδικτυακού Υπολογισμού (LInC) του Πανεπιστημίου Κύπρου (Τμήμα Πληροφορικής) και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) στην Κρήτη. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την εταιρεία Google.
Στόχος είναι η αξιολόγηση της ποιότητας των πληροφοριών τις οποίες λαμβάνουν οι χρήστες του Διαδικτύου διαμέσου των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και η ανάπτυξη ενός εργαλείου το οποίο θα μπορεί να εγκαθίσταται στους πλοηγούς ιστοσελίδων (browsers), βοηθώντας τους χρήστες να αποφασίζουν κατά το πόσο οι ειδήσεις που εμφανίζονται στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης είναι έγκυρες ή ψευδείς.
Το συγκεκριμένο έργο που χρηματοδοτήθηκε μέσω του Digital News Initiative Fund (digitalnewsinitiative.com/) , το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία της Google. Aποσκοπεί, δε, στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ψευδών ειδήσεων (Fake News), το οποίο αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις του Διαδικτύου.
Το Digital News Initiative Fund της Google, έχει συνολική χρηματοδότηση 150 εκατομμυρίων ευρώ. Αποτελεί συνεργασία της Google και ευρωπαϊκών δημοσιογραφικών οργανώσεων για τη στήριξη της υψηλής ποιότητας δημοσιογραφίας μέσα από την τεχνολογία και την καινοτομία.
Το σύστημα υποβάλλει ειδησεογραφικά δελτία σε πολλά εργαλεία ελέγχου γεγονότων, συμπεριλαμβανομένων των ιστοτόπων ελέγχου των συμβάντων και των καταλόγων γνωστών φερόμενων πηγών ειδήσεων . Ύστερα, τα βαθμολογεί για το αν είναι πραγματικές ή ψεύτικες. Οι χρήστες των διαδικτυακών κοινωνικών μέσων θα μπορούν να δουν αν αυτό που διαβάζουν είναι ψεύτικο και οι πρωτεργάτες του έργου ελπίζουν πως θα σκέφτονται δύο φορές πριν να μοιραστούν ειδήσεις που είναι γνωστές ότι είναι αναληθείς.
Συντονιστές του έργου για το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ο Καθηγητής Μάριος Δικαιάκος και ο Επίκουρος Καθηγητής Γιώργος Πάλλης. Συντονιστής του έργου για το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας είναι ο Καθηγητής Ευάγγελος Μαρκάτος.
©Typologos.com 2018