ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΘΒΕ 2012- 2013- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ- ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΩΝ 1993-2013
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΘΒΕ 2012- 2013- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ- ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΩΝ 1993-2013
Tου Νίκου Μόσχοβου, e-mail: nikmoshov@gmail.com

Ξαναμπαίνουν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ στις τάξεις των σχολείων και στους θαλάμους νοσηλείας των παιδιών! Φωτογραφία από το ΚΘΒΕ
Δύο νέα εκπαιδευτικά προγράμματα παρέχει δωρεάν το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) για την περίοδο 2012 – 2013 εφαρμόζοντας αταλάντευτα την εκπαιδευτική και κοινωνική πολιτική του προς την κοινωνία
Το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΘΒΕ απευθύνεται σε μαθητές των τάξεων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ το δεύτερο αφορά στα παιδιά που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Με αυτό τον τρόπο συμμετέχει η δεύτερη κρατική σκηνή της χώρας στον εορτασμό της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Διεθνούς Ημέρας Aφιερωμένης στην Oικογένεια από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, παίρνοντας αφορμή το γνωστό καλλιτεχνικό μυθιστόρημα του Έκτορα Μαλό, «Χωρίς Οικογένεια».
«Τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΘΒΕ κατά την τρέχουσα σχολική περίοδο 2012-2013 αναδεικνύουν και προσπαθούν να ανοίξουν έναν εποικοδομητικό διάλογο γύρω από το θεμελιώδες αυτό κύτταρο της κοινωνίας, που ονομάζεται οικογένεια», ανακοίνωσε η καλλιτεχνική διεύθυνση.
Το πρώτο πρόγραμμα φέρει τον τίτλο, «Χωρίς Οικογένεια», του κλασσικού μυθιστορήματος του Έκτορα Μαλό, ξεκινά στις 25 Ιανουαρίου του 2013 κι αποτελεί τη συμβολή της δεύτερης κρατικής σκηνής στην Παγκόσμια Διεθνή Ημέρα Αφιερωμένη στην Οικογένεια.
Αφορά, δε, στους μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ( της Πέμπτης και Έκτης τάξης του Δημοτικού και των Α΄, Β΄, Γ΄ τάξεων του Γυμνασίου)
Το πρόγραμμα διαρκεί 35-40 λεπτά κι αφηγείται την ιστορία του μικρού Ρεμί από το μυθιστόρημα του Έκτορα Μαλό,
Ο μικρός Ρεμί, λοιπόν, είναι ορφανός από μητέρα και πατέρα. Έτσι, γνωρίζει από μωρό ακόμη και την υιοθεσία.
Σε όλη τη διάρκεια του έργου, συναντά ο Ρεμί πολλούς ανθρώπους, μέχρι και να φτάσει στην εφηβεία, κατά την οποία ο καθένας με το δικό του τρόπο θα παίξει το ρόλο των γονιών του.
Όμως, οι πραγματικοί του γονείς υπάρχουν; Θα τους συναντήσει ποτέ; Και όταν αυτό συμβεί κάποια στιγμή, θα τον αναγνωρίσουν ως το παιδί τους;
Οι παραστάσεις-παρουσιάσεις γίνονται μέσα στις τάξεις των σχολείων και δεν απαιτείται ιδιαίτερη αλλαγή στη διάταξη της αίθουσας. Τους ρόλους ενσαρκώνουν τέσσερις ηθοποιοί.
Τη σύλληψη- διασκευή και τη σκηνοθεσία πραγματοποίησε ο Νίκος Βουδούρης, με βοηθό τη Νάντια Δαλκυριάδου.
Τους ρόλους ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί: Παντελής Καλπάκογλου, Ήριννα Κεραμίδα, Κατερίνα Λύκου και Δέσποινα Σαρόγλου
Την οργάνωση της παραγωγής και τον συντονισμό της ροής των παρουσιάσεων πραγματοποιεί η Μαρλέν Βερσιούρεν ( τηλέφωνα με αριθμούς κλήσης 2315200008, 2315200075 και 6945217393)
Το δεύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα φέρει τον ίδιο τίτλο κι απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών. Ξεκινά, δε, στις 24 Ιανουαρίου του 2013 και διαρκεί 35 -40 λεπτά
Στο πρόγραμμα για τα νοσοκομεία παρουσιάζεται το μυθιστόρημα του Έκτορα Μαλό ταυτόχρονα με μια μικρή παράλληλη ιστορία βασισμένη σε μια ιδέα του Τηλέμαχου Κοσμέτσα.
Οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιούνται κυκλικά κάθε 10 ημέρες στα πέντε δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που διαθέτουν κλινικές στις οποίες νοσηλεύονται παιδιά ηλικίας από 5 έως και 12 ετών.
Τη διασκευή – σκηνοθεσία πραγματοποίησε πάλι ο Νίκος Βουδούρης, με βοηθό τον Στράτο Ανούδη.
Τους ρόλους ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί Χρήστος Νταρακτσής και Γιάννης Παλαμιώτης.
Την οργάνωση της παραγωγής και τον συντονισμό της ροής των παρουσιάσεων έχει κι «εδώ» η Μαρλέν Βερσιούρεν (τηλέφωνα με αριθμούς κλήσης 2315200008, 2315200075 και 6945217393)
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα παρέχονται δωρεάν.
©Typologos.com 2013