Εκπαίδευση και Χαρισματικότητα: Τάση ή Αναγκαιότητα;

0
58

Εκπαίδευση και Χαρισματικότητα: Τάση ή Αναγκαιότητα;

19:54:37,03/11/2018
Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί πληροφορήθηκαν τις νεότερες εξελίξεις στην εκπαίδευση των χαρισματικών παιδιών στην Ημερίδα που διοργάνωσε στην Αθήνα το Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά του Κολεγίου Ανατόλια

Ημερίδα  με θέμα «Εκπαίδευση και Χαρισματικότητα: Τάση ή Αναγκαιότητα;» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Μαρτίου 2018 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μουσείου Μπενάκη στην Αθήνα, όπου τη διοργάνωσε το Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά/ Center for Talented Youth-CTY Greece του Κολεγίου Ανατόλια.

Στις εργασίες παρουσιάστηκαν οι νεότερες εξελίξεις στην εκπαίδευση των χαρισματικών παιδιών,  όπως και τα  αποτελέσματα πολύχρονων ερευνών από  επιστήμονες και ερευνητές από το εξωτερικό.

Οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες με τους εισηγητές και με ομάδα ειδικών επιστημόνων. Παράλληλα, συζητήθηκαν οι δυνατότητες διοχέτευσης των καινοτόμων πρακτικών στις τάξεις όλων των σχολείων και στην ευρύτερη εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα προς όφελος των μαθητών της Ελλάδας.

Κεντρικοί ομιλητές   ήταν ο  καθηγητής Ψυχολογίας και Εκπαίδευσης Χαρισµατικών και Ταλαντούχων Mαθητών του Πανεπιστηµίου William and Mary  και Επίτιµος Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης για Χαρισµατικά-Ταλαντούχα παιδιά των Ηνωµένων Πολιτειών Αµερικής Dr. Tracy Cross  και ο Καθηγητής Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ερλάνγκεν-Νυρεµβέργης ( Γερµανία)  Dr. Albert Ziegler.

Ο Δρ Cross επισήμανε ότι το σχολείο οφείλει να παρέχει κατάλληλη εκπαίδευση για το σύνολο των μαθητών του,  προκειμένου ο κάθε μαθητής να μπορεί να αναδείξει στο μέγιστο το δυναμικό του.

Εξήγησε ότι στις σχολικές τάξεις όλου του κόσμου, οι μαθητές που χαρακτηρίζονται χαρισματικοί «νιώθουν πολύ συχνά απογοήτευση, αδιαφορία και ανία, καθώς το μάθημα δεν ανταποκρίνεται στον ταχύτατο τρόπο και βάθος  της σκέψης τους».

Ο Αμερικανός ακαδημαϊκός παρουσίασε διαφορετικές προσεγγίσεις για την εκπαίδευση χαρισματικών και ταλαντούχων παιδιών και τα αποτελέσματά τους (π.χ. ετερογενείς τάξεις με διαφοροποιημένη διδασκαλία, προγράμματα που παρέχουν για ορισμένα μαθήματα τη δυνατότητα στα χαρισματικά παιδιά να βρίσκονται σε ένα κοινό τμήμα ή προγράμματα με διαμονή,  όπως  είναι το θερινό πρόγραμμα τριών εβδομάδων του CTY Greece).

Ακόμη, προέτρεψε τους ιθύνοντες της εκπαίδευσης να ενδιαφερθούν για αυτή την κατηγορία μαθητών,  καθώς πρόκειται για ένα δυναμικό  που θα επιδράσει θετικά στο σύνολο της κοινωνίας.

Ο Dr. Albert Ziegler  υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχει το κίνητρο ως κρίσιμος εσωτερικός παράγοντας,  προκειμένου οι χαρισματικοί μαθητές να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις δυνατότητές τους.

«Τα κίνητρα θα ενισχυθούν μόνο αν οι εκπαιδευτικοί δώσουν προσοχή στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα του κάθε μαθητή και συγχρόνως συνδυάσουν τη διδασκαλία με παραδείγματα από την καθημερινότητα των μαθητών».

Μάλιστα, τόνισε την αξία των πλούσιων σε ερεθίσματα εκπαιδευτικών περιβαλλόντων, αλλά και των μετα-γνωστικών δεξιοτήτων για μαθητές με χαρίσματα και ταλέντα.

Τις  απόψεις τους, «μοιράστηκαν»  ο διευθυντής του CTY Ireland στο Πανεπιστήµιο του ∆ουβλίνου (Ιρλανδία) Dr. Colm O’Reilly, , η αναπληρώτρια κοσµήτορας της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Johns Hopkins και διευθύντρια Έρευνας του Center for Talented Youth του Πανεπιστηµίου Johns Hopkins (Η.Π.Α.) Dr. Amy Shelton, η επίκουρη καθηγήτρια-  διευθύντρια Έρευνας του Κέντρου για την εκπαίδευση Χαρισµατικών και Ταλαντούχων παιδιών του  William & Mary Center for Gifted Education στο Williamsburg της  Virginia,  (Η.Π.Α.)  Dr. Jennifer Cross, και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του  Τμήματος  Ψυχολογίας του  Αριστοτέλειου  Πανεπιστήμιου  Θεσσαλονίκης Δρ.  Ελευθερία Γωνίδα.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν η διευθύντρια του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά/ CTY Greece  Δρ.  Γεωργία Τσουλφά, ο COO Planning and Innovation & Vice President for Cross Divisional Programs του Κολλεγίου Ανατόλια Γιάννης Τσορμπατζόγλου,  , η  Επιτετραμμένη της Αμερικανικής Πρεσβείας  Κεϊτ Μαρί Μπερνς και η Ελίνα Κλαριδοπούλου από το Τμήμα Διαχείρισης Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Την ημερίδα συντόνισαν η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου και η υπεύθυνη Ακαδημαϊκών Θεμάτων του CTY Greece Δρ,  Χάιδω Σαμαρά,

Το Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά/ Center for Talented Youth (CTY) Greece

Από αριστερά: Dr. Colm O’Reilly, Διευθυντής του CTY Ireland, Δρ Ελευθερία Γωνίδα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης, Τμήμα Ψυχολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Dr. Amy Shelton, Αναπληρώτρια Κοσµήτορας της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Johns Hopkins και ∆ιευθύντρια Έρευνας του Center for Talented Youth του Πανεπιστηµίου Johns Hopkins (Η.Π.Α.), Δρ Γεωργία Τσουλφά, Διευθύντρια του CTY Greece, Dr. Albert Ziegler, Καθηγητής Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ερλάνγκεν-Νυρεµβέργης, Γερµανία, Δρ Χάιδω Σαμαρά, Υπεύθυνη Ακαδημαϊκών Θεμάτων του CTY Greece, Dr. Tracy Cross, Καθηγητής Ψυχολογίας και Εκπαίδευσης Χαρισµατικών και Ταλαντούχων Mαθητών του Πανεπιστηµίου William and Mary (Η.Π.Α.), και Επίτιµος Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης για Χαρισµατικά-Ταλαντούχα παιδιά των Ηνωµένων Πολιτειών Αµερικής, Dr. Jennifer Cross, Επίκουρη Καθηγήτρια, ∆ιευθύντρια Έρευνας του Κέντρου για την εκπαίδευση Χαρισµατικών και Ταλαντούχων παιδιών, William & Mary Center for Gifted Education, Williamsburg, Virginia (Η.Π.Α.)

Το CTY Greece λειτουργεί από το 2013 στο Κολέγιο Ανατόλια, έναν μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό, και δημιουργήθηκε με την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το Κέντρο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.  Σύμβουλος του,  είναι το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Το Κέντρο προσφέρει εξωσχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά με εξαιρετικές ακαδημαϊκές ικανότητες και μεγάλη αγάπη για τη μάθηση μέσα από καινοτόμες και πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας.

Τα προγράμματα είναι διαδικτυακά (online) μαθήματα, διήμερα προγράμματα και θερινά προγράμματα διάρκειας τριών εβδομάδων. Τα θερινά προγράμματα υποστηρίζονται από σημαντικό αριθμό υποτροφιών. Το 2017 χορηγήθηκαν 197 υποτροφίες.

©Typologos.com 2018

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

11 + three =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.