ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΜΑΚΩΝ

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ  ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΜΑΚΩΝ

Της Βένης Παπαδημητρίου, e-mail: veni_veni_veni@yahoo.gr

Πομακικό χωριό στη Θράκη. Φωτογραφία από το http://www.mitnet.gr/orfeas/odiporiko/pomakoi/Pomakoi.htm

Πομακικό χωριό στη Θράκη. Φωτογραφία από το http://www.mitnet.gr/orfeas/odiporiko/pomakoi/Pomakoi.htm

Εκδήλωση για τη γλώσσα και την ταυτότητα  των Πομάκων  διοργανώνει η Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας 17 Δεκεμβρίου του 2012 στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα( στην συμβολή των οδών Πεσμαζόγλου 5  και Σταδίου).


Ομιλητές θα είναι ο δημοσιογράφος, Σεμπαϊδήν Καραχότζα, ο επίκουρος καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστήμιου,  Άγγελος Συρίγος κι ο λέκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Γιώργος Μαυρομάτης.  Την εκδήλωση θα συντονίσει ο ιστορικός, Βλάσης Αγτζίδης.

Σύμφωνα με το blog  του κ. Αγτζίδη, ( http://kars1918.wordpress.com ),  η ίδια Γενική Διεύθυνση είχε πραγματοποιήσει πριν  από δύο χρόνια (27 Σεπτεμβρίου του 2010) και μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την ποντιακή διάλεκτο.

Ο τίτλος της εκδήλωσης ήταν  «Η Διάλεκτος των Ελλήνων του Πόντου» με ομιλητές τον κ. Αγτζίδη, τον  φιλόλογο,  Χρίστο Δάλκο και τον πρώην διευθυντή του Ιστορικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών, Ν. Κοντοσόπουλο.  Το θέμα ήταν «Ποντιακή διάλεκτος : Γιατί και για ποιον;»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Δάλκος   ήταν συντονιστής της «Ομάδας Μελέτης Ποντιακού Ελληνισμού», μιας ομάδας μαθητών  που κατέγραψαν προφορικές μαρτυρίες στην ποντιακή, προσφέροντας –έτσι-  πολύτιμο γλωσσικό υλικό για τη μελέτη της  συγκεκριμένης διαλέκτου.

Η παρέμβαση του κ. Αγτζίδη αναφερόταν στη σημασία των προφορικών μαρτυριών ως στοιχείων για την κατανόηση της ιστορίας.

Ο γνωστός ιστορικός είχε μιλήσει τότε  για τις προφορικές μαρτυρίες ως βασικό στοιχείο για την  κατανόηση και  τη συγγραφή της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού.

©Typologos.com 2012.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.