Εκατό εκατομμύρια περιπτώσεις τυφλότητας μέσα στην επόμενη 20ετία!
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
Εκατό εκατομμύρια περιπτώσεις τυφλότητας θα αντιμετωπιστούν στα επόμενα 20 χρόνια!
Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: contact@typologos.gr
Εκατό εκατομμύρια περιπτώσεις τύφλωσης θα προληφθούν ή θα αντιμετωπιστούν μέσα στην επόμενη 20ετία! Για αυτό το λόγο εκπονήθηκε το φιλόδοξο πρόγραμμα με τίτλο «2020: Δικαίωμα στην Όραση», το οποίο «τρέχει» η Διεθνής Επιτροπή για την Πρόληψη της Τύφλωσης σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Σκοπός του προγράμματος αποτελεί ο δραστικός περιορισμός των τυφλών μέχρι και το 2020!Πάντως, τα στατιστικά στοιχεία σοκάρουν, αφού ανά την υφήλιο υπάρχουν σήμερα 45 εκατομμύρια άτομα, τα οποία έχουν χάσει την όρασή τους.
Για το 2020 υπολογίζεται ότι οι τυφλοί θα «αγγίξουν» τα 75 εκατομμύρια, αφού σημειώνεται ετήσια αύξηση των κρουσμάτων κατά 1-2 εκατομμύρια άτομα. Τα 2/3 των συγκεκριμένων περιπτώσεων τυφλότητας θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί με έναν ετήσιο οφθαλμολογικό έλεγχο.
Τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι συγκλονιστικά, αφού:Κάθε 5 δευτερόλεπτα τυφλώνεται ένας συνάνθρωπός μας.Άλλα 270 εκατομμύρια άνθρωποι διαθέτουν μειωμένη όραση.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των τυφλών ζει σήμερα στις φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες, όπου υφίστανται η έλλειψη υποδομών, η ανεπάρκεια υγειονομικού προσωπικού και η αδυναμία προμήθειας του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Κονγκό στην Αφρική, όπου αντιστοιχούν μόλις δύο οφθαλμίατροι ανά οκτώ εκατομμύρια κατοίκους. Την ίδια στιγμή ανέρχονται οι οφθαλμίατροι σε 2.000 στην Ελλάδα!
Σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους, οι κυριότερες αιτίες απώλειας της όρασης είναι οι αγγειακές παθήσεις του ματιού ( διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια- ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς- θρομβώσεις του αμφιβληστροειδούς ) και το γλαύκωμα.
Μέσα σε αυτές συγκαταλέγεται και νη Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια, που περιλαμβάνεται στις σοβαρές επιπλοκές του πλανήτη μας. Το πρόβλημα χαρακτηρίζεται ως «πολύ σοβαρό» από τους ειδικούς, αφού υπολογίζεται πως έως και ένα εκατομμύριο Έλληνες πάσχουν από διαβήτη ( ποσοστό, που αντιστοιχεί στο 10% του πληθυσμού της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 50% των διαβητικών δεν γνωρίζει πως είναι πάσχοντας!
Το πρόβλημα ενδέχεται να έχει μεγαλύτερες διαστάσεις: Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι δαπανώνται κάθε χρόνο 500 εκατομμύρια δολάρια μόνο για τη θεραπεία και τη σύνταξη των διαβητικών, ενώ ετησίως αναφέρονται 6.000 νέες περιπτώσεις τύφλωσης.
«Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, συμβαίνει σε ένα ποσοστό 50% – 70% των διαβητικών ασθενών μετά από 15 χρόνια της πάθησης κι έχει άμεσο επακόλουθο τη σοβαρή μείωση της όρασης. Έτσι χαρακτηρίζεται από τους ιατρούς ως μια από τις μεγάλες τραγωδίες της σύγχρονης Οφθαλμολογίας», δήλωσε ο καθηγητής Οφθαλμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής του νοσοκομείου « ΑΧΕΠΑ» και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Οφθαλμολογικών Εταιριών Ελλάδας.
Ιατρικά στοιχεία δείχνουν πως το 2000 αναφέρθηκαν 4,1 εκατομμύρια πάσχοντες από διαβητική αμφιβλήστροειδοπάθεια ανά την υφήλιο και υπολογίζεται ότι το 2020 θα ανέλθουν στα 6,1 εκατομμύρια!
«Η μόνη αντιμετώπιση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας μέχρι και πρόσφατα ήταν η έγκαιρη θεραπεία με ακτίνες τύπου Laser. Σήμερα χρησιμοποιούνται οι αντιαγγειογενετικοί παραγόντες και η κορτιζόνη, που χορηγούνται μέσα στο μάτι και προσφέρουν τη μοναδική δυνατότητα πρόληψης από τις επιπλοκές της παθήσης, οι οποίες οδηγούν στην τύφλωση.
Οι αντιαγγειογενετικοί παράγοντες με την ονομασία πεγκαπτανίμπη και ρανιμπιζουμάμπη εγκρίθηκαν από τον FDA (Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων Αμερικής). Το σκεύασμα ranibizumab θεωρείται το κατ’ εξοχήν χρησιμοποιούμενο φάρμακο και η κυκλοφορία του φαρμάκου εγκρίθηκε το 2007 στην Ευρώπη.
Τα πορίσματα των μελετών ήταν ενθαρρυντικά υπέρ της χρήσης της ρανιμπιζουμάμπης, με την οποία υπήρχαν αποτελέσματα όχι μόνο στην πρόληψη απώλειας της όρασης, αλλά και στη βελτίωσή της. Τα αποτελέσματα έφεραν θετικές επιπτώσεις στην υλοποίηση των καθημερινών δραστηριοτήτων του ασθενούς και γενικότερα στην ποιότητα της ζωής του», επισήμανε ο κ. Οικονομίδης.
Στην πανεπιστημιακή οφθαλμολογική κλινική του νοσοκομείου « ΑΧΕΠΑ» της Θεσσαλονίκης εξελίσσεται μια γενετική ανάλυση από το « Thessaloniki Eye Study».
Επικεφαλής της δράσης είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Φώτης Τοπούζης και η γενετική ανάλυση στοχεύει να αναδείξει γενετικούς δείκτες, οι οποίοι συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων σταδίων της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας,
Για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μίλησε ο καθηγητής Οφθαλμολογίας του ΑΠΘ κι διευθυντής της Β’ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, Σταύρος Δημητράκος.
Η πάθηση αυτή προσβάλλει σήμερα τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και αποτελεί τη συχνότερη αιτία τυφλότητας της τρίτης ηλικίας στις κοινωνίες του δυτικού κόσμου.
Η Ελλάδα έχει σήμερα 2,5 εκατομμύρια ηλικιωμένους άνω των 60 ετών. Επίσης, 35.000 άτομα, τα οποία έχουν προσβληθεί ήδη στο ένα μάτι, ενώ άλλα 7.500 την έχουν εμφανίσει και στα δυο μάτια. Περισσότερο από το 50% των συγκεκριμένων πασχόντων δεν γνωρίζουν την αιτία της τυφλότητάς τους.
«Τα άτομα που προσβάλλονται, χωρίς να είναι τυφλά, στερούνται σε σχετικά νέα ηλικία και για το υπόλοιπο της ζωής του διάφορες απολαύσεις, όπως είναι το διάβασμα και η τηλεθέαση, το χόμπι και οι ευχάριστες δραστηριότητες.Δεν αναγνωρίζουν τα πρόσωπα φίλων και συγγενών και τέλος δεν ανταποκρίνονται αξιοπρεπώς σε ζωτικές τους ανάγκες, όπως είναι τα καθημερινά τους ψώνια, το μαγείρεμα, η αναγνώριση του φαγητού στο πιάτο, καθώς η προσωπική – οικιακή καθαριότητα. Η ωχρά κηλίδα δεν είναι πάθηση, όπως πολλοί πιστεύουν, είναι περιοχή που μπορεί να προσβληθεί από πολλές και διάφορες παθήσεις. Μία από αυτές είναι και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς», εξήγησε ο κ. Δημητράκος.
Κατά τον ίδιο, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς είναι μια αλλαγή που οφείλεται στην ηλικία. Είναι μία ατροφία των χιτώνων του βυθού του οφθαλμού και η παύση της λειτουργίας για την οποία προορίζονταν.
Ουσιαστικά, ονομάζεται ξηρή ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ενώ μέχρι και σήμερα δεν έχει βρεθεί θεραπεία για την αντιμετώπισή της. Στην πρόληψη ενδέχεται να βοηθά η κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως είναι οι σαρδέλες ή και η κατανάλωση λαχανικών ( μπρόκολο –σπανάκι).Από τους ειδικούς θεωρείται ότι ίσως να βλάπτει το κάπνισμα.
Κάποιες φορές μπορεί η ξηρή μορφή της ηλικιακής εκφύλισης της Ωχράς κηλίδας να μεταπέσει σιγά-σιγά ή να «μετατραπεί» εντελώς ξαφνικά σε υγρή μορφή. Η αιτία του φαινομένου βρίσκεται στα παθολογικά αγγεία που αναπτύσσονται στην εκφυλισμένη περιοχή της ωχράς.
Η αντιμετώπιση της πάθησης σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι έχει καλή προοπτική για τη διατήρηση της κεντρικής πολύτιμης όρασης!
«Μόνον η υγρή μορφή και αυτή υπό προϋποθέσεις, είναι δυνατόν να αναχαιτιστεί και καμιά φορά να γιατρευτεί εξ’ ολοκλήρου. Δύο είναι τα φάρμακα, που έχει εγκρίνει σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων για ενδοφθάλμια χρήση. Αυτά είναι η πεγκαπτανίμπη και η ρανιμπιζουμάμπη, τα οποία διατίθενται δωρεάν στους ασφαλισμένους ασθενείς παρόλο το υψηλό κόστος.
Σε πολυκεντρικές διεθνείς μελέτες έχει αποδειχθεί ότι και τα δύο φάρμακα ανακόπτουν την απώλεια οπτικής οξύτητας, που οφείλεται στην υγρή ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.Για το Lucentis αποδείχθηκε και κάτι παραπάνω, αφού στο 1/3 των ασθενών διπλασιάζει την διακριτική ικανότητα που διέθετε ο οφθαλμός πριν από την θεραπεία», ανακοίνωσε ο κ. Δημητράκος.
Η αναπηρία που προκαλεί η ηλικιακή εκφύλιση της Ωχράς κάνει τα άτομα αντικοινωνικά- εξαρτημένα από τους συγγενείς, τους γείτονες ή τους κοινωνικούς λειτουργούς. Το αποτέλεσμα είναι να εμφανίσουν μια βαριά μελαγχολία, που μόνον με εκείνη των καρκινοπαθών μπορεί να συγκριθεί!
Η ελληνική οικογένεια και κοινωνία αντιμετωπίζει ακόμη με αλληλεγγύη τους πάσχοντες. Στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες υποστηρίζονται οι πάσχοντες από στρατιές κοινωνικών λειτουργών και οικιακών βοηθών, οι οποίες επιβαρύνουν σημαντικά το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Στην Ελλάδα ζουν σήμερα 7.500 ασθενείς με προσβολή των 2 οφθαλμών, οι οποίοι στην Ευρώπη θεωρούνται «τυφλοί» κατά το νόμο κι αν συνέβαινε η ίδια φροντίδα στην χώρα, τότε έχει υπολογιστεί ότι θα χρειάζονταν περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ σχετικά με την απασχόληση μιας οικιακής βοηθού για την υποστήριξη των ζωτικών αναγκών τους!
©Typologos.com 2011