«Είμαστε μόνοι στο Σύμπαν;» στην Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2013
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
«Είμαστε μόνοι στο Σύμπαν;» στην Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2013
Του Νίκου Μόσχοβου, e–mail: nikmoshov@gmail.com
Στο ερώτημα «Είμαστε μόνοι στο Σύμπαν;» απαντά η ομώνυμη ενότητα της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου κατά την περίοδο 6 – 28 Απριλίου και από τις 18 έως και τις 26 Μαΐου του 2013.
Η ενότητα αυτή ασχολείται με τη ζωή στη Γη και σε άλλους πλανήτες, ενώ θα πραγματοποιείται κάθε Σαββατοκύριακο, οπότε θα περιλαμβάνει:
Την επίδειξη πειραμάτων: «Η ζωή στη Γη και σε άλλους πλανήτες», η οποία προτείνεται για παιδιά ηλικίας άνω των 8 ετών και ενήλικες. Θα πραγματοποιείται, δε, από τις 1.30 το μεσημέρι έως και τις 2.10 το μεσημέρι.
Τα μέλη της επιστημονικής ομάδας των πειραμάτων θα ψάχνουν απαντήσεις σε καυτά ερωτήματα και χρειάζονται τη βοήθεια των επισκεπτών !
Τι είναι στ’ αλήθεια η ζωή; Χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι προσπαθούν να δώσουν έναν ορισμό, αλλά κανείς δεν έχει καταφέρει να περιγράψει με ακρίβεια το θαυμαστό αυτό φαινόμενο.
Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε τι είναι ζωντανό και τι όχι; Είμαστε μόνοι στο Σύμπαν; Υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες; Πώς αναζητούμε στοιχεία για εξωγήινους ζωντανούς οργανισμούς;
Στην αναζήτηση αυτή πρωταγωνιστούν: ο ευέξαπτος αιθέρας, η μυστηριώδης χημική αντίδραση, Belοusov – Zhabotinsky, ο αινιγματικός χορός του Καινοραβδίτη, το εξωγήινα ψυχρό υγρό άζωτο και το περίεργο διαστημικό τηλεσκόπιο, Kepler!
Το διαδραστικό εργαστήρι: «Παλαιοντολόγοι για άλλους πλανήτες», το οποίο θα πραγματοποιείται ατά τις ώρες 3.30 το μεσημέρι με 4.30 το απόγευμα και που προτείνεται για παιδιά ηλικίας από 7 έως και 10 ετών.
Γιατί άραγε να ζητούνται παλαιοντολόγοι σε άλλους πλανήτες; «Τα παιδιά μέσα από ενεργό διάλογο και δραστηριότητες μαθαίνουν για το ενδεχόμενο ύπαρξης ζωής σε άλλους πλανήτες.
Προσεγγίζουν την επιστήμη της παλαιοντολογίας και τη διαδικασία απολίθωσης των ζωντανών οργανισμών, αλλά και των αποτυπωμάτων τους.
Στο τέλος κατασκευάζουν και τα ίδια το δικό τους, μοναδικό αποτύπωμα», λένε οι υπεύθυνοι της Διαδραστικής Έκθεσης.
Την Διαδραστική αφήγηση: «Πώς φτάσαμε στον Δαρβίνο;», που θα πραγματοποιείται κατά τις 5.30 το απόγευμα με 6.20 το απόγευμα. Η δράση αυτή προτείνεται για παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών και ενήλικες
Η θεωρία της Εξέλιξης αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία της επιστήμης.
Μέσα από ποιους δαιδάλους, όμως, «περπάτησε» η σκέψη για την εμφάνιση και την ανάπτυξη της ζωής στη Γη (και όχι μόνο…), μέχρι ο Δαρβίνος να επιστρέψει από τα Γκαλαπάγκος, καθώς και να δημοσιεύσει το έργο του;
Η ζωή και το έργο διανοητών, όπως είναι ο Buffon και ο Lamarck, σηματοδοτούν τις διάφορες στροφές αυτής της ιστορικής διαδρομής, που σημαδεύτηκε από μυστήρια, διαπλοκές, καθώς και συγκρούσεις.
Μέσα από αυτή τη διαδραστική αφήγηση θα «ξεφυλλίσουν» οι επισκέπτες –επισκέπτριες τις πιο σημαντικές σελίδες του βιβλίου της εξέλιξης!
Για τις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση, αλλά μπορεί – όμως- να τις παρακολουθήσουν οι επισκέπτες- επισκέπτριες με το εισιτήριο της Διαδραστικής Έκθεσης, το οποίο είναι ημερήσιο.Σε περίπτωση μίας μεγάλης προσέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Υφίσταται και η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο με αριθμό κλήσης 6936177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pr@eugenfound.edu.gr .
©Typologos.com 2013.