Δραματική μείωση των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα – Συνάντηση Εργασίας

0
103

H  δραματική  μείωση των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα στο επίκεντρο συνάντησης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Βόρειας Ελλάδας

14:01:59,06/11/2018
Πίνακας με στοιχεία από το 2001 έως και το 2018, του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων

Μόλις 40 μεταμοσχεύσεις έγιναν μέσα  στο πρώτο 6μηνο του 2018 στην Ελλάδα.  Το συγκεκριμένο αρνητικό ρεκόρ θα απασχολήσει  τη συνάντηση εργασίας όλων  των  εμπλεκόμενων  φορέων,  που  θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί της Τρίτης 12 Ιουνίου 2018 στην αίθουσα γενικών συνελεύσεων του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – Α.ΠΘ (κτίριο Γραμματείας Τμήματος Ιατρικής, 2ος όροφος, έναντι κεντρικής εισόδου Π.Γ.Ν.Θ. «ΑΧΕΠΑ»). Η συνάντηση γίνεται  με πρωτοβουλία της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. – καθηγητής Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ

«Στόχος της  συνάντησης εργασίας για τις μεταμοσχεύσεις και τον θεσμό της δωρεάς Ιστών και οργάνων είναι ο συντονισμός των  δραστηριοτήτων για την αύξηση του αριθμού των μεταμοσχεύσεων στη Βόρεια Ελλάδα, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη» αναφέρει ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. – καθηγητής Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν διοικητές νοσοκομείων, στελέχη φορέων – δημόσιων υπηρεσιών, όλοι οι αρμόδιοι καθηγητές του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. ,διευθυντές κλινικών και εργαστηρίων του Ε.Σ.Υ., διευθυντές μονάδων εντατικής θεραπείας –Μ.Ε.Θ., πρόεδροι  των τμημάτων της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ.   καθώς  και εκπρόσωποι επιστημονικών φοιτητικών οργανώσεων.

Γιατί ενώ υπάρχουν 11.000 νεφροπαθείς στην Ελλάδα οι ενταγμένοι στη λίστα για μεταμόσχευση είναι μόνο 1.300; Γιατί χιλιάδες νεφροπαθείς παραμένουν «εγκλωβισμένοι» στην τεχνητή αιμοκάθαρση;

Γιατί μεγάλα νοσοκομεία με Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπως είναι το Κ.Α.Τ.  Αθηνών έχουν μηδενική προσφορά δωρητών οργάνων; Για ποιο λόγο το Υπουργείο Υγείας ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας του Κέντρου Μεταμόσχευσης Καρδιάς του Γ.Ν.Θ. «Παπανικολάου» πριν από λίγους μήνες; Πρόκειται για ορισμένα μόνο από τα θέματα που θα τεθούν στη συνάντηση εργασίας.

Οικονομικά Οφέλη

Τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από τις μεταμοσχεύσεις είναι εντυπωσιακά, πόσο μάλλον αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του ετήσιου συνολικού προϋπολογισμού για την υγεία αφορά στους νεφροπαθείς.

Ενδεικτικά, το ετήσιο κόστος αιμοκάθαρσης (τεχνητό νεφρό) υπολογίζεται στα 50.000-60.000 ευρώ, ενώ το ετήσιο κόστος ενός μεταμοσχευμένου νεφρού μετά το πρώτο έτος «πέφτει» εντυπωσιακά στα 10.000 -20.000 ευρώ.

Εκτός από την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών φαίνεται ότι  μπορούν οι  μεταμοσχεύσεις να συμβάλουν καθοριστικά στην εξοικονόμηση σημαντικών πόρων,  που δαπανώνται σήμερα για την υγεία.

Το Τμήμα Ιατρικής του Α.Π.Θ.  

Tο Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. θεωρείται η κοιτίδα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα

Η Θεσσαλονίκη, με επίκεντρο το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. και γενικότερα την ιατρική κοινότητα της πόλης, θεωρείται η κοιτίδα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα . Συνεχίζει   – δε – να παραμένει στην πρωτοπορία μέχρι  και σήμερα. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός  ότι 4 στις 5 μεταμοσχεύσεις πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη.

Οι καθηγητές Ιατρικής του Α.Π.Θ.  Κ. Τούντας, Δ. Λαζαρίδης, Δ. Βαλτής, Α. Αντωνιάδης, Π. Σπύρου και Λ. Μανωλίδης πλαισιωμένοι από εξαίρετους συνεργάτες ήταν αυτοί, που πραγματοποίησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μεταμόσχευση νεφρών από πτωματικό  ή και από ζώντα δότη, μεταμόσχευση ήπατος, μεταμόσχευση καρδιάς-πνευμόνων, καθώς  και μεταμοσχεύσεις ακουστικών οσταρίων.

 Ο διευθυντής του Ε.Σ.Υ.  Α. Φάσσας και οι συνεργάτες του,  είναι πρωτοπόροι της μεταμόσχευσης του μυελού των οστών.

Ο  καθηγητής Π. Κώνστας ίδρυσε την πρώτη Τράπεζα Οφθαλμών στην Ελλάδα, δίνοντας ώθηση στις μεταμοσχεύσεις του κερατοειδούς χιτώνα, ενώ ο διευθυντής του Ε.Σ.Υ.  Ζ. Πολυμενίδης θεμελίωσε το πεδίο της ιστοσυμβατότητας, που αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση της μεταμόσχευσης.

©Typologos.com 2018

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

five + 15 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.