ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΝΤ: Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ ΠΟΥ ΜΑΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ

ΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ TYPOLOGOS.COM

ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΝΤ: Η ΖΩΗ  ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ  ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ ΠΟΥ ΜΑΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ

Συνέντευξη στη Βένη Παπαδημητρίου

Ο Ναός του Αγίου Δημητρίου στην Καρίτσα, η κωμόπολη της  Ελληνίδαας αγρότισσας,  Φωτογραφία από την Wikipedia 

 

… Ξυπνά τα άγρια χαράματα, για να βρεθεί στο χωράφι..  Είτε κάνει αφόρητη ζέστη, είτε πάρα πολύ κρύο. Πρέπει να δουλέψει και το κάνει! Γιατί  είναι ζόρικη, πεισματάρα και θέλει για τα παιδιά της ένα καλύτερο μέλλον…

Φοβάστε τις… κατσαρίδες; Πηγαίνετε μαζί της στο χωράφι, να κάνετε «χεριές» τον καπνό και.. θα καλοπεράσετε. Θα δείτε και ωραία φίδια…

Δεν τα φοβάται τα φίδια.. Τίποτε, απ’  ότι πετάει ή σέρνεται…

Είναι τόσο νέα, όμορφη! Ερωτεύθηκε τον άντρα της, αγρότης εκείνος κι έμαθε τη δουλειά στο χωράφι, παρότι δεν την ήξερε..  Ήρθαν δυο παιδιά και συμπλήρωσαν την ευτυχία τους! Γι’  αυτά τα παιδιά αγωνίζεται, προβληματίζεται, αγχώνεται.

Για τίποτε άλλο… Γυρίζει από το χωράφι και θα σκύψει πάνω τους , να τα διαβάσει, να τα φροντίσει… Μα.. δεν κουράζεται ποτέ;;;

Είναι ελεύθερη σκέψη!  Μπορεί να ζει σε χωριό, αλλά είναι μέσα στο διαδίκτυο μαζί μας! Διαβάζει βιβλία, διαβάζει εμάς που γράφουμε διάφορα…

Είναι δυνατή, δυναμική, φίλη με την πεθερά της! Δεν το βάζει κάτω με τίποτε!

Είναι αισιόδοξη για τη ζωή, λιτή στα προσωπικά της έξοδα  και τις εξόδους.. Περνάει όμορφα και διασκεδάζει, με ένα βιβλίο. Ή παίζοντας τα παιδιά της. Αυτή είναι ευτυχία!!!

Την θαυμάζω! Απ’  όταν την γνώρισα στο Facebook και έγραψε ότι δουλεύει στο χωράφι! Είναι μια αγωνίστρια της ζωής! Αυτή είναι σκληρή δουλειά…

Τα συνδυάζει όλα τέλεια: Εργαζόμενη, μητέρα, σύζυγος, νύφη, αδελφή, φίλη…

Ήθελε να μάθει μια τέχνη, όταν τέλειωσε το γυμνάσιο. Όμως, οι συνθήκες δεν την βοήθησαν.. Δεν έχει όμως πίκρα μέσα της..

Κοιτάζει μπροστά και δεν φοβάται το αύριο! « Όπως και να έρθουν τα πράγματα θα τα βολέψουμε», είναι η φράση, που μου έμεινε!!!!

Είναι η Διονυσία Ντ, όπως γράφει το όνομά της στο fb, η φίλη μας από την μακρινή Πιερία…

Διαβάστε την ίδια, γιατί τα δικά μου λόγια  είναι φτωχά, μπρος στα δικά της, καθώς περιγράφει τα όσα ζει …

Γεννήθηκες στο χωριό, που είναι το….  Μεγάλωσες εκεί; Πήγες σχολείο;

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Καρίτσα Πιερίας, μέσα σε μια πολύτεκνη οικογένεια η οποία,  απαρτιζόταν από τους γονείς, την γιαγιά,  και τις 4 ξαδέρφες μου.   Συνεχίζω να ζω στο χωριό με την οικογένεια μου!

Τέλειωσα το γυμνάσιο της Κονταριώτισσας,  αλλά δεν συνέχισα παραπέρα, λόγω  του ότι  ήμασταν πολυμελής οικογένεια».

Ποια ήταν τα όνειρά σου για τη ζωή, σαν παιδί;

«…   Όνειρα για το τι ήθελα τότε… Δεν ήθελα πολλά . Έστω και μια τέχνη . Εάν είχα την δυνατότητα θα σπούδαζα »….

Σε ποια ηλικία παντρεύτηκες; Από έρωτα; Πως γνωρίστηκες με τον σύντροφό σου;

«Ο γάμος ήρθε σε μικρή ηλικία μόλις 18 ετών.  Ναι, ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά καθότι ο άντρας μου δούλευε με τον μπαμπά μου και ερχόταν συχνά στο σπίτι μας.  Βέβαια,  τότε, υπήρχε περισσότερο… σασπένς στη σχέση, γιατί είχαμε και τον σεβασμό στον μεγαλύτερο ,αλλά και τον φόβο του κουτσομπολιού».

Υπάρχει ελευθερία , σήμερα, στην κλειστή κοινωνία, για τη γυναίκα, ή την βλέπουν με άλλο μάτι, αν είναι πιο  «ανοιχτή»  και πιο κοινωνική;

«Σήμερα, η ζωή στο χωριό είναι τελείως διαφορετική από τα πιο παλιά χρόνια. Τώρα η γυναίκα έχει περισσότερη ελευθερία και αυτό δεν ξενίζει σχεδόν κανένα».

Πως είναι η ζωή σου σήμερα; Έχεις δύο παιδιά, ένα σύζυγο.. και δουλειά στο χωράφι. Θα ήθελα να μάθω και εγώ και όλοι μας, πως είναι η δουλειά στο χωράφι…  Πας συγκεκριμένες ώρες στο χωράφι; Τι ώρα ξυπνάς, τι ώρα πας στο χωράφι και τι ακριβώς κάνεις εκεί;

«Η ζωή μου πως είναι,  όταν δεν υπάρχει η δουλειά στο χωράφι ; Περιστρέφεται γύρω από την οικογένεια και το σπίτι.  Αλλά, όταν υπάρχει και το χωράφι, τα συνδυάζω και τα δύο.

Η  δουλειά για εμένα ξεκινά τον Μάρτιο και τελειώνει τον Δεκέμβριο. Κι αυτό γιατί, σε πρώτη φάση έχουμε τον καπνό, που είναι και η κύρια δουλειά μας, και μετά ακολουθούν τα πράσα, από τα  μέσα Σεπτεμβρίου.

Γυρίζω στον καπνό, που είναι πολύ δύσκολη δουλειά, γιατί ότι κάνεις  σε αυτό το φυτό,  περνάει  όλο από το χέρι σου. Από την σπορά, στις φτυαριές, μέχρι και την δεματοποίηση.

Όταν κάνουμε την μεταφύτευση του καπνού στα χωράφια ,δεν έχουμε συγκεκριμένο ωράριο.

Ξεκινάμε στις 5:30 το πρωί, με μια στάση το μεσημέρι για φαγητό -δηλαδή από τις1:30  μέχρι και τις 2:30- και μετά συνεχίζουμε μέχρι το βραδάκι στις 8:00.  Αυτό γίνεται από αρχές Μαΐου και για δέκα μέρες, ανάλογα βέβαια και με τα στρέμματα που έχει ο καθένας.  Έπειτα, ακολουθεί  η φροντίδα του καπνού- για να μην έχει χόρτα και να είναι καθαρό -. Η εργασία αυτή, γίνεται με το χέρι και την τσάπα..

Κι όταν έρθει η συγκομιδή,  που ξεκινά στα  μέσα Ιουνίου έως μέσα Σεπτεμβρίου, έχουμε το ωράριο 5:30  το πρωί , με 12:00 το μεσημέρι και 3:30 με 9:30 . Αυτό στην αρχή,  που είναι μεγάλη η ημέρα.

Φυσικά,  δεν ξεχνάμε τις άλλες παραγωγές,  που τις περιποιούμαστε και αυτές στο ενδιάμεσο.

Τον καπνό, τον μαζεύουμε σε χεριά.  Δηλαδή, σε κάθε χωράφι ,περνάμε και μαζεύουμε τα φύλλα του, κάθε δέκα μέρες  Κι έτσι λέμε, πως  μαζέψαμε το πρώτο χέρι. Στη συνέχεια το δεύτερο ,το τρίτο και το τέταρτο.

Φοράμε παλιά και μακριά ρούχα,  γιατί ο καπνός έχει ένα είδος σαν ρετσίνι,  οπότε δεν μπορείς να δουλέψεις με καθαρά και καινούρια ρούχα,  γιατί αυτό κολλάει και λερώνει πολύ».

Πόσο δύσκολο είναι να δουλεύεις το χειμώνα, ή το καλοκαίρι; Πως αισθάνεσαι που δουλεύεις μέσα σε δύσκολες συνθήκες;

«Είναι δύσκολο να δουλεύεις έξω, είτε είναι καλοκαίρι είτε χειμώνας, γιατί η κάθε εποχή έχει τα δικά της! Το καλοκαίρι μαζεύουμε τον καπνό σε θερμοκρασίες μέχρι  40 βαθμούς κελσίου, ενώ  τον χειμώνα, τυχαίνει να έχουμε και -5  βαθμούς, όταν καθαρίζουμε τα πράσα…»…

«Στην  αρχή, επειδή δεν ήξερα από αγροτικές δουλειές, δυσκολεύτηκα αρκετά.

Όμως,  επειδή είμαι άνθρωπος που δεν το βάζω κάτω, προσπάθησα πολύ και έμαθα!  Και το κυριότερο , να ακολουθώ  τον άντρα μου. Βέβαια,   τις πολύ βαριές δουλειές τις κάνει εκείνος, αλλά άμα χρειαστεί βάζω και εγώ ένα χεράκι» (!!!!)»

Παράλληλα μεγαλώνεις και δύο παιδιά. Έχεις κάποια βοήθεια ή τα καταφέρνεις όλα μόνη σου;  Διαβάζεις τα παιδιά σου η ίδια;  Τι σκέφτεσαι για το μέλλον των παιδιών σου; Θα ήθελες να μείνουν και να συνεχίσουν τη ζωή στην επαρχία, ή να φύγουν για τις μεγαλουπόλεις; Να σπουδάσουν, να γίνουν κάτι;

«Είχα την τύχη να έχω μια εξαίρετη πεθερά που μένει ακριβώς δίπλα μας και μια υπέροχη μαμά που τις έχω κοντά μου ! Το καλοκαίρι, είχα βοήθεια,  όσο έλειπα εγώ από το σπίτι ,αλλά μόλις επέστρεφα από το χωράφι,  τα παιδιά τα αναλάμβανα  η ίδια.

Και πάλι με το που ξεκίνησαν σχολείο τα παιδιά μου, ήμουν και είμαι,  όσο μπορώ καλύτερα από πάνω τους,  και όσο μπορώ τα βοηθάω.Θέλω τα παιδάκια μου,  να σπουδάσουν και να κάνουν κάτι καλύτερο για την ζωή τους».

Θα ήθελες να φύγεις από εκεί και να ζήσεις σε πόλη; Πιστεύεις πως ζουν καλύτερα οι άνθρωποι στις πόλεις; Έχουν περισσότερες ευκαιρίες;

«Εγώ δεν μπορώ να αφήσω το χωριό μου και να φύγω . Είναι, πιστεύω, πολύ καλύτερα εδώ  από ότι στην πόλη».

Αισθάνεσαι μοναξιά καμιά φορά;

«Μπορώ να πω ότι δεν αισθάνομαι έντονα την μοναξιά, κι αυτό γιατί έχω επιλογές.  Αν το θελήσω μπορώ να πάω για καφέ σε μια γειτόνισσα, η στην μαμά μου, αλλά και στην Κατερίνη που είναι κοντά,  για καφέ ,ψώνια,  ή,  και για φαγητό με γυναικοπαρέα».

Έχεις φίλες που να συζητάς μαζί τους; Μπορείς να τις εμπιστευθείς ή  υπάρχει το κουτσομπολιό και είσαι συγκρατημένη..

«Έχω φίλες, αλλά επειδή ο θεός μου χάρισε τέσσερις  υπεροχές αδελφές,  αν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα εμπιστεύομαι μόνο εκείνες … Γιατί..  κακά τα ψέματα καλοθελητές, υπάρχουν παντού…»

Περίγραψέ μας, μια καθημερινή σου ημέρα..  

«Τώρα που δεν έχω δουλειά και είμαι σπίτι, θα σηκωθώ το πρωί, θα ετοιμάσω τα παιδιά για το σχολείο,  θα φύγουν και  μετά θα ασχοληθώ με την καθαριότητα του σπιτιού.

Στη συνέχεια θα ετοιμάσω  το φαγητό ,και στο ενδιάμεσο,  μπορεί να πεταχτώ για ένα γρήγορο καφέ με την πεθερά μου ή  και με τις γειτόνισσες.  Το μεσημέρι όλη η οικογένεια στο τραπέζι και μετά το μεσημέρι λίγο πιο χαλαρά.

Το απογευματάκι θα διαβάσουμε με την Άννα-Μαρία και θα επιβλέπω και τον Νικόλα ταυτόχρονα! Αν έχουμε χρόνο, μπορεί να πάω και στην μαμά μου προς το βραδάκι».

Ο σύζυγος είναι τρυφερός μαζί σου; Είσαι ευχαριστημένη μαζί του; Εργάζεται και εκείνος μαζί σου; Αν ναι, πως είναι να είστε συνέχεια μαζί;

«Με τον άντρα μου, όπως είπα, ερωτευτήκαμε.  Είμαστε μαζί 14 χρόνια, αλλά μέχρι σήμερα,  είναι όπως όταν γνωριστήκαμε!  Σε μια οικογένεια, πάντα θα υπάρχουν μικροπροβλήματα που είναι μηδαμινά..  Και όπως το λέω εγώ ,είναι το αλατοπίπερο!

Με τον άντρα μου, δουλεύουμε μαζί στα χωράφια, είναι  και εκείνος αγρότης..  Είμαστε κάθε μέρα μαζί.  Βέβαια, με το άγχος της δουλειάς,  μπορεί να υπάρχουν και μικροεκρήξεις,  αλλά μέχρι εκεί!  Τίποτα παραπάνω».

Στις πόλεις φοβούνται τα… έντομα, κάθε τι που πετάει, ή σέρνεται.. Εσύ φοβάσαι … τις κατσαρίδες π. χ., τους σκορπιούς, τα.. φίδια; Έχεις δει φίδι στο χωράφι; πως το αντιμετωπίζεις; Γενικά, ποιοί είναι οι κίνδυνοι στη δουλειά σου;

«Έξω στα χωράφια ,υπάρχουν πολλά έντομα,  αλλά δεν τα φοβάμαι . Έχω δει φίδι και σκορπιό, αλλά  το μόνο που λέω στον εαυτό μου για τα συγκεκριμένα,  είναι ότι πρέπει να φυλάσσομαι να μην με τσιμπήσουν… Ξέρετε,  με το δηλητήριο που έχουν καμιά φορά το τσίμπημα τους αποβαίνει και μοιραίο.  Ειδικά του φιδιού».

Βγαίνεις; διασκεδάζεις; ποια είναι η διασκέδασή σου;

«Βγαίνουμε έξω με τον άντρα μου, ή  και με τα παιδιά μαζί . Γενικά, περνάμε καλά γιατί ο άντρας μου είναι λίγο των εκπλήξεων. Δηλαδή, εκεί που καθόμαστε λέει:  «σήκω ντύσου και φεύγουμε».

Εάν το  θελήσω,  βγαίνω και μόνη  με της φίλες μου, η και με τις αδελφές μου,  τις ανιψιές μου..  Δεν μπορώ να πω , όταν βρισκόμαστε περνάμε καλά!

Η διασκέδαση είναι σχετική για εμένα,  καθώς  εγώ ,μπορώ να διασκεδάσω ακόμα και στο σπίτι με καλή παρέα ή  με ένα βιβλίο..  Ή, και να παίξουμε με τα παιδιά και κάποιο επιτραπέζιο παιχνίδι.  Το επιτραπέζιο πιο πολύ με την Άννα- Μαρία,  γιατί ο Νίκος είναι πιο μεγάλος και έχει ξεφύγει  πια..

Εκείνος, θα βρεθεί και με τα φιλαράκια του,  όταν έχει ελεύθερο χρόνο…».

Έχεις κάποιο όνειρο, κάποια επιθυμία για τη ζωή σου;

«Είμαι ευτυχισμένη με τον άντρα μου και τα παιδιά μου,  δεν έχω κάποιο απωθημένο. Θέλω πρώτα απ όλα να είμαστε υγιείς και να είναι καλά και όλη η υπόλοιπη οικογένεια».

 Πως βλέπεις την Διονυσία μετά από χρόνια;

«Δεν μπορώ να σκεφτώ τον εαυτό μου μελλοντικά, γιατί είμαι της άποψης ότι…  Όπως θα μας έρθουν τα πράγματα,  θα τα βολέψουμε».

Δεν γνωρίζω αν έχεις πεθερά, αλλά… ποια είναι η σχέση πεθεράς- νύφης, σήμερα;

«Όπως ανέφερα και πιο πάνω, τα πρώτα πέντε χρόνια του έγγαμου βίου έζησα με δυο καταπληκτικούς ανθρώπους:  Τους γονείς του άντρα μου ! Με την πεθερά μου είμαστε ακριβώς, όπως και με την μαμά μου!  Από την πρώτη ημέρα με αγκάλιασαν και εκείνοι σαν δικό τους παιδί».

Πιστεύεις πως η γυναίκα είναι ικανή να κρατήσει το σπίτι της, ή να το χαλάσει, όπως έλεγαν οι παλαιότερες γυναίκες;

«.Θεωρώ ότι μπορώ να κρατήσω το σπίτι μου και είμαι από αυτές τις γυναίκες που κρατούν ενωμένη μια οικογένεια και ένα σπίτι».

Πιστεύεις πως θα έπρεπε να επιστρέψουμε όλοι στα χωριά μας, ώστε να μην είναι ερημωμένα, όπως είναι τώρα;

«Στα χωριά,  προσωπική μου άποψη είναι,  ότι δεν μπορούν να ζήσουν όλοι. Έχει κάποια δυσκολία,  εάν δεν έχουν ζήσει καθόλου πριν»

Έχεις αισθανθεί την οικονομική κρίση; Σας έχει επηρεάσει στην οικογένεια, και πως;

«Με την οικονομική κρίση είναι δύσκολα για όλους μας.  Πιστεύω στις πόλεις είναι δυσκολότερα, γιατί εδώ  στα χωριά κρατάμε και τις κοτούλες μας,  τον κήπο με τα λαχανικά μας ,και τα προβατάκια οι παππούδες μας  -για να ασχολούνται τώρα που είναι συνταξιούχοι.

Όσο για εμένα προσωπικά, ποτέ δεν ήμουν υπερβολικά σπάταλη, οπότε δεν ζορίστηκα σχεδόν καθόλου.  Λίγο τις εξόδους μας έχουμε περιορίσει,  αλλά στα σπίτια που μαζευόμαστε είναι καλύτερα.  Το μόνο που με αγχώνει με την οικονομική κρίση,  είναι, να είμαι εντάξει απέναντι στα παιδιά μου και να μην τους λείψει τίποτα από τα βασικά».

Στο Facebook, πως αισθάνεσαι; Ξεφεύγεις από την καθημερινότητά σου;

«Στο Facebook. βρήκα αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα και ένα από αυτό είναι η ομάδα που αν και δεν αναρτώ τακτικά ,είμαι εκεί και σας διαβάζω»..

Ο σύζυγος ενοχλείται από την παρουσία σου στο fb;

«Ο σύζυγος μου δεν ενοχλείται από την παρουσία μου στο φεις,  ίσα – ίσα με πειράζει, λέγοντάς  μου ότι έγινα διανοουμένη!!!»
 
Σε ζηλεύει καθόλου (χα χα.. ), ή … εσύ τον ζηλεύεις;;

«Η λέξη ζήλεια δεν υπάρχει για εμάς.  Υπάρχει αμοιβαία αγάπη και εμπιστοσύνη μεταξύ μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό σε ένα γάμο, να μπορείς να εμπιστευτείς και να σε εμπιστευτούν».

Σε βοηθά ο σύζυγος στις δουλειές του σπιτιού;

«Ο άντρας μου δεν με βοηθάει  στις δουλειές του σπιτιού αλλά κάνει  πολλές δουλειές  έξω, αλλά  κάνει πολλές εξωτερικές δουλειές, όπως τα ψώνια  στο σούπερ μάρκετ, να πληρώσει τους  λογαριασμούς , το ψωμί από τον φούρνο και όλες γενικά τις εξωτερικές δουλειές..

… Μετά από 14 χρόνια ευτυχισμένου γάμου και με μια ολοκληρωμένη οικογένεια τι άλλο να θέλω για να είμαι ευτυχισμένη; Μόνο υγεία και όλα τα άλλα θα γίνουν με προσπάθεια φυσικά!»

Τελειώνοντας τη συζήτηση με την Διονυσία,  αναφέρει τη σχέση της με το βιβλίο:

«Μου αρέσει να διαβάζω βιβλία,  κάτι το οποίο πριν από  μια πενταετία δεν το έκανα.

Αυτό,  το οφείλω στην κουμπάρα μου που μου δάνειζε τα δικά της βιβλία,  και μετά τη φίλη μου τη Ζωή , από την οποία και αγόραζα για τον εαυτό μου».

Διονυσία, σε ευχαριστώ που δέχθηκες να συζητήσεις μαζί μου, δημόσια… Σε ευχαριστώ γι αυτό που είσαι, τιμάς το γυναικείο φύλο και θα πρέπει να είσαι περήφανη για σένα!!

Να είσαι πάντα υγιής, ερωτευμένη, δυναμική, ζωντανή όπως τώρα … Και να δεις τα παιδιά σου,  όπως ονειρεύεσαι!!!!!

©Typologos.com 2013

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.