ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ANATOLIA COLLEGE ANNUAL LOGIC COMPETITION (ACALC)
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ANATOLIA COLLEGE ANNUAL LOGIC COMPETITION (ACALC)
Προκριματικός: Κυριακή 24 Φεβρουαρίου του 2013 στο ΝΟΗΣΙΣ
Του Νίκου Μόσχοβου, e–mail: nikmoshov@gmail.com
Συνολικά τριακόσιοι μαθητές από 47 γυμνάσια και λύκεια όλης της Ελλάδας αναμένεται να συμμετάσχουν στον Πρώτο Προκριματικό Γύρο του Διαγωνισμού Μαθηματικής και Λογικής Σκέψης – ACALC (Anatolia College Annual Logic Competition), που θα διεξαχθεί στις 11 το πρωί της Κυριακής 24 Φεβρουαρίου του 2013 στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις» στη Θέρμη της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
Διοργανωτής του διαγωνισμού ACALC είναι το Κολλέγιο Ανατόλια και γίνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις».
Πραγματοποιείται, δε, στο πλαίσιο των δρώμενων του 3ου Μαθητικού Συνεδρίου Τεχνολογίας – ACSTAC (Anatolia College Science Technology Annual Conference) που διοργανώνεται από το ομώνυμο στις 8 – 10 Μαρτίου του 2013.
«Η επίλυση λογικών γρίφων θεωρείται διεθνώς μία ουσιαστική και συναρπαστική διαδικασία μάθησης, η οποία στοχεύει στην αύξηση του ενδιαφέροντος των μαθητών για τα μαθηματικά, καθώς και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων.
Η ιδέα ενός διαγωνισμού που βασίζεται στην επίλυση λογικών γρίφων δεν προϋποθέτει τη γνώση συγκεκριμένων θεμάτων, αλλά την αντίληψη και την ορθολογική σκέψη.
Τα παιδιά αγωνίζονται σε ομάδες των τριών ατόμων και το κάθε παιχνίδι χρονομετρείται προσδίδοντας τα στοιχεία της αγωνίας, της διασκέδασης, του υγιούς ανταγωνισμού, αλλά και της συγκίνησης.
Η διαδικασία απαιτεί συνεργασία μεταξύ των παικτών της ομάδας, ενώ η παρακολούθηση του αγώνα είναι πραγματικά συναρπαστική για το κοινό», ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι των διοργανωτών.
Ο διαγωνισμός ACALC πρόκειται να διεξαχθεί ως εξής:
Ο Πρώτος Προκριματικός Γύρος (μέρος πρώτο) θα γίνει στις 11 το πρωί της Κυριακής 24 Φεβρουαρίου του 2013 στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις».
Ο Πρώτος Προκριματικός Γύρος (μέρος δεύτερο ) θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα της Δευτέρας 4 Μαρτίου του 2013 στο Κολλέγιο Ανατόλια.
Ο Δεύτερος Προκριματικός Γύρος θα διεξαχθεί στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής 8 Μαρτίου του 2013, στο Κολλέγιο Ανατόλια.
Ο Ημιτελικός θα λάβει χώρα στις 1.30 το μεσημέρι του Σαββάτου 9 Μαρτίου του 2013 στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις».
Ο τελικός θα γίνει στις 1.30 το μεσημέρι της Κυριακής 10 Μαρτίου του 2013 στο Κολλέγιο Ανατόλια.
Τα μέλη της ομάδας των μαθητών, που θα κερδίσουν τον διαγωνισμό, θα παρακολουθήσουν δωρεάν το καλοκαιρινό πρόγραμμα του Κολλεγίου Ανατόλια «Summer Science».
Το ACSTAC 2013 (http://www.acstac.gr/el/ ) τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, του CERN (European Organization for Nuclear Research) και του EPS (European Physical Society).
©Typologos.com 2013