ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ- ΨΗΛΟΤΕΡΑ -ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΑ!Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ

ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ- ΨΗΛΟΤΕΡΑ -ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΑ!Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ

 Της Άντζελας Μπράτσου

Thn προτομή του μεγάλου εθνικού Ευεργέτη της Ελλάδας, Ευάγγελου Ζάππα κοσμεί πλέον τα εκθέματα της Ρουμανικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Το άγαλμα προσέφερε η Ελληνική Ένωση της Ρουμανίας

Η  προτομή του μεγάλου εθνικού Ευεργέτη της Ελλάδας, Ευάγγελου Ζάππα κοσμεί πλέον τα εκθέματα της Ρουμανικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Το άγαλμα προσέφερε η Ελληνική Ένωση της Ρουμανίας

Στην τελετή της 20ης Ιουλίου 2016,  που ήταν  αφιερωμένη στα 100 χρόνια ύπαρξης της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Ρουμανίας  (COR), συμμετείχε ενεργά η  Ένωση Ελλήνων της Ρουμανίας. Η  τελετή  πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία   πολλών προσωπικοτήτων διεθνούς και εθνικής εμβέλειας.

Το αρχαιοελληνικό χρώμα και πνεύμα  "φτίζει" την εκδήλωση.

Το αρχαιοελληνικό χρώμα και πνεύμα “φωτίζει” την εκδήλωση.

Το βράδυ της Τετάρτης 20 Ιουλίου 2016 και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης  παρουσιάστηκαν οι αθλητικές στολές της Ρουμάνικης αντιπροσωπείας, που  δημιούργησαν  η Ιταλική εταιρεία «Κάπα» και ο Γαλλικός  οίκος «Louis Purple».   Τα παπούτσια προσέφερε ο Δανός  κατασκευαστής «Ecco».

Με αφορμή την τελετή ξεκίνησε  να λειτουργεί η εφαρμογή κινητής τηλεφωνίας με τίτλο «Ομάδα της Ρουμανίας», που είναι διαθέσιμη για τηλέφωνα που «τρέχουν» σε  συστήματα τύπου Android και iOS.

Mέσω της εφαρμογής μπορούν οι χρήστες να μάθουν  τα τελευταία νέα  των  Ρουμάνων αθλητών  και τα αποτελέσματά τους στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η  ομορφιά των Ελληνικών Παραδοσοακών Χωρών   επι σκηνής από τα μέλη του συγκροτήματος "ΚΥΜΑΤΑ" της Ελληνικής Κοινότητας Πράχοβα,

Η ομορφιά των Ελληνικών Παραδοσοακών Χωρών επι σκηνής από τα μέλη του συγκροτήματος “ΚΥΜΑΤΑ” της Ελληνικής Κοινότητας Πράχοβα. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δεν έλειψε κι ο Ελληνικός  παραδοσιακός χορός από τα μέλη του συγκροτήματος «ΚΥΜΑΤΑ» της Ελληνικής Κοινότητας της Πράχοβα, που καταχειροκροτήθηκαν.

ZAPPAS EKSI

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης της Ρουμανίας, Dragos Gabriel Zisopol, και ο Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Βουκουρέστι, Γρηγόριος Βασιλοκωνσταντάκης,  ήταν παρόντες στην λαμπρή γιορτή μαζί με πολλές άλλες  προσωπικότητες.Παρόντες ήταν  ο  Πρέσβης της Βραζιλίας, Eduardo Augusto Seixas Ibiapina, πρώην πρόεδροι των εθνικών ομοσπονδιών , καθώς και αθλητές.

ZAPPAS TESSERA

Ο πρόεδρος πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης της Ρουμανίας, Dragos Gabriel Zisopol κι άλλοι επίσημοι μπροστά στην προτομή του Ευάγγελου Ζάππα

Αμφότεροι   και φωτογραφήθηκαν κοντά στην προτομή του εθνικού ευεργέτη της Ελλάδας,  Ευάγγελου  Ζάππα. Το άγαλμα ήταν προσφορά της Ελληνικής Ένωσης της Ρουμανίας προς την Ολυμπιακή Επιτροπή.

 Μια ιστορική αναδρομή

ZAPPAS TRIA

Ο  Ρουμάνος πολίτης, Ευάγγελος Ζάππας  υπήρξε  ένας από τους πιο ενεργούς  υποστηρικτές της αναγέννησης των Ολυμπιακών Αγώνων και το όνομα του οποίου παραλείπεται  συχνά.

Ήταν έμπορος σιτηρών που κληροδότησε όλο το τεράστιο πλούτο του για την ανασύσταση των Ολυμπιακών Αγώνων, ακολουθώντας το μοντέλο της αρχαιότητας

Έτσι, μεταξύ  των ετών 1859 και 1889, στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν συνολικά πέντε καλλιτεχνικά διαγωνίσματα και αθλητικές αγώνες  που ύστερα ονομάστηκαν προ-ολυμπιακοί  αγώνες.

Πραγματοποιήθηκαν – δε – τότε με περιορισμένες συμμετοχές προερχόμενες αυστηρά από τον Ελληνικό χώρο, ενώ τα δρώμενα παρουσίασαν τότε σοβαρές ελλείψεις στην οργάνωση (από την άποψη της περιοδικότητας και σε τι αφορά   στον  αριθμό  των αθλητών).

Παρόλα αυτά  οι αγώνες αυτοί συνέβαλαν στην αναγέννηση  των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σήμερα όλοι οι  Ρουμάνοι και ιδιαίτερα οι Έλληνες ομογενείς, που ζουν στη χώρα, υπερηφανεύονται πως η σύλληψη των συγκεκριμένων εκδηλώσεων γεννήθηκε στη Ρουμανία.

Υπόψη ότι τα δρώμενα αυτά δεν  αναπτύχθηκαν, όπως  θα άρμοζε και σταμάτησαν αμέσως μετά από  την πρώτη έκδοση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Ρουμανία έδειχνε από καιρό να ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο Ολυμπιακό Κίνημα. Το πρώτο βήμα το έκανε ο George Gh. Bibescu (γιος του πρώην ηγεμόνα του Ρουμανικού Πριγκιπάτου,  Gheorghe Bibescu, ο οποίος  ήταν στο Παρίσι στην παρέα  του Pierre de Coubertin και συμφωνούσε   με την «Ολυμπιακή Ιδέα» που υποστήριζε εκείνος).

Έτσι,  έγινε μέλος της ΔΟΕ μεταξύ των  1899-1901, όταν η Ρουμανία έγινε το 16ο έθνος- μέλος του Διεθνούς  Ολυμπιακού  Φόρουμ, παγκοσμίως.

Το δεύτερο βήμα έγινε από τον George Alexandru Plagino , ο  οποίος είναι  ο πρώτος Ρουμάνος αθλητής που συμμετείχε στους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες (Παρίσι – 1900), όπου αγωνίστηκε στην σκοποβολή  (δίσκοι).

Κατέλαβε- μάλιστα- την 13η θέση ανάμεσα σε 51 συμμετέχοντες  και στη συνέχεια διετέλεσε  το δεύτερο μέλος της Ρουμανίας στη  ΔΟΕ, μεταξύ των ετών 1908-1948.

Με την ευκαιρία του «Διεθνές Αθλητικού  Συνεδρίου» ιδρύθηκε στις 23 Ιουνίου του  1894 στο Παρίσι και  η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), με την πρωτοβουλία του 33χρονου μεγάλου Γάλλου παιδαγωγού-  βαρόνου, Pierre de Coubertin.

«Ολυμπισμός είναι φιλοσοφία ζωής που προωθεί και συνδυάζει, σε αρμονικό σύνολο, τις αρετές του σώματος, του πνεύματος και της ψυχής.

Συνδυάζοντας τον αθλητισμό με τον πολιτισμό και την παιδεία, ο Ολυμπισμός προσπαθεί να δημιουργήσει έναν τρόπο ζωής που στηρίζεται στη χαρά της προσπάθειας, την εκπαιδευτική αξία του καλού παραδείγματος και το σεβασμό για οικουμενικές θεμελιώδεις ηθικές αξίες», αναφέρεται ρητά στον Ολυμπιακό Καταστατικό Χάρτη.

Η ΔΟΕ οργανώνει  και επιβλέπει  σήμερα τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες , τους αντίστοιχους  Χειμερινούς  και τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων.

Επί 120 χρόνια η ΔΟΕ έχει μόλις εννέα προέδρους, ξεκινώντας  με  τον Έλληνα,  Δημήτριο Βικέλα, (1894-1896)και φθάνοντας  μέχρι τον τωρινό, τον  Γερμανό,  Τόμας Μπαχ (2013).

Η αθλητική Ρουμανία έχει πλέον τα  ματιά στραμμένα πέρα από τον Ατλαντικό στη Βραζιλία και πιο συγκεκριμένα  στο Ρίο ντε Τζανέιρο – 2016 , όπου θα διεξαχθούν οι XXXI Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.

Οι εκπρόσωποι της  Ελληνικής ομογένειας   στη  Ρουμανία συνεχάρησαν την Ολυμπιακή και την Αθλητική Επιτροπή της Ρουμανίας στην γιορτή   για την εκατονταετηρίδα της και της ευχήθηκαν: «Καλή επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες» !

©Typologos.com 2016

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.