Γκαστόν ο Γκαφατζής – Μια κωμωδία για την ομορφιά της ζωής

0
70

Γκαστόν ο Γκαφατζής – Μια κωμωδία  για την ομορφιά της ζωής

Του Νίκου Μόσχοβου

22:07:47,04/15/2018
Mια ταινία για την ομορφιά της ζωής. Φωτογραφία: ©Arnaud Borrel

Η ταινία του  Πιέρ-Φρανσουά Μαρτέν-Λαβάλ «Γκαστόν ο Γκαφατζής» είναι γεμάτη από σουρεαλιστικά στιγμιότυπα και σκηνές που βγάζουν γέλιο και ανάγονται  στην καλύτερη εποχή  του «βωβού» κινηματογράφου.

Καρέ με καρέ «ξεδιπλώνει» ο σκηνοθέτης   τη μαγεία  ενός παραμυθιού, που εκτυλίσσεται στην πραγματική ζωή και αναφέρεται σε ένα νέο  εφευρέτη, τον Γκαστόν, τον οποίο ενσαρκώνει υποδειγματικά ο Τεό Φερναντέζ.

Ο  μικρός «Τέσλα» προσλαμβάνεται   σε μια εταιρεία, που παίρνει άχρηστα υλικά και  τα μετατρέπει σε καινοτόμα προϊόντα.  Εκεί δεν ακολουθεί τους κανόνες, αλλά εργάζεται με το δικό του τρόπο. Έτσι, φτιάχνει συσκευές αντισυμβατικές – οικολογικές και πράγματα με ένα εντελώς ανορθόδοξο τρόπο.

Παρότι αδέξιος και γεννήτορας συμβάντων, που καταλήγουν σε γκάφες, κατορθώνει σιγά- σιγά  ο νεαρός εφευρέτης να «αγγίξει» τις ζωές όλων στην εταιρεία  και να τις αλλάξει κυριολεκτικά.  Το φιλμ, που κόστισε συνολικά 19 εκατομμύρια ευρώ, αντικατοπτρίζει πιστά  την ατμόσφαιρα του κόμικ «Γκαστόν, ο γκάφας».

Το έργο δε σε αφήνει καθόλου ν΄ αδιαφορήσεις, αφού πίσω από κάθε παρουσιαζόμενη εφεύρεση και την αντίστοιχη γκάφα, ξεδιπλώνονται  ξεκάθαρα τα οικολογικά μηνύματα. Το πως μπορούμε  να μετατρέψουμε τα αυτοκίνητά μας σε ηλεκτρικά – ηλιακά.  Το πως να βρούμε απλούς  τρόπους, που θα διευκολύνουν τους εργαζόμενους εν ώρα  δουλειάς. Το πως  να βρούμε  όλοι  – εν τέλει- τη λύση στα απλά, στα καθημερινά και στα πιο γήινα πράγματα!

Η ταινία διδάσκει σε μικρούς και μεγάλους το πως μπορούμε να  συνθέσουμε μουσική με τα πιο απλά μέσα (π.χ. με μια μπάλα μπάσκετ), ώστε να την αισθανθούμε και να αφήσουμε  τα συναισθήματά μας,  να εκφραστούν. Να χορέψουμε και να χαρούμε τη ζωή.

Ο Τεό Φερναντέζ απέδωσε τέλεια τον Γκαστόν, το νέο εφευρέτη που νοιάζεται για όλους. Φωτογραφία: ©Arnaud Borrel

Η σκηνοθετική ματιά του Πιέρ-Φρανσουά Μαρτέν-Λαβάλ ακολουθεί και αποτυπώνει τα ανθρώπινα συναισθήματα (το γέλιο, τη χαρά, το θυμό, το δάκρυ, την υποκρισία). Σχεδόν κάθε σκηνή προκαλεί το γέλιο στο θεατή και του μεταφέρει το μήνυμα:

Τι  ωραία  θα ήταν η ζωή, εάν μπορούσαμε να τη «γευτούμε» με τις αισθήσεις, να την «πιάσουμε» και να τη βιώσουμε πέρα από χρονοδιαγράμματα, κανονισμούς, καθώς και κανονικότητες.

Συνάμα το έργο  αναφέρεται και στη μεθοδικότητα, που πηγάζει μέσα από τη δημιουργική σκέψη, η οποία ονειρεύεται, βλέπει, εκφράζεται, καθώς και υλοποιεί, πέρα από τα καθιερωμένα.

Ο Τεό Φερναντέζ κατόρθωσε να αποδώσει τέλεια το ρόλο του Γκαστόν, ο  οποίος φαίνεται ονειροπόλος, αλλά δεν είναι. Ζει την κάθε στιγμή, δημιουργεί, αισθάνεται, νιώθει τον κοινωνικό περίγυρο (τους ανθρώπους) και προσπαθεί να βρει τη λύση στα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.

Κάθε σκηνή του έργου  είναι κι ένα μικρό «διαμαντάκι» ανθρωπιάς και συναισθήματος. Είναι μια ταινία αληθινά αριστουργηματική, την οποία αξίζει να δείτε. Γιατί όλοι χρειαζόμαστε τα ανθρώπινα χαμόγελα…

©Typologos.com 2018

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

18 + 20 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.