ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΑΤΛΑΝΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΥΨΕΛΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ 35 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΑΤΛΑΝΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΥΨΕΛΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ 35 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
Του Νίκου Μόσχοβου
Φωτογραφίες: Γιάννης Τσουφλίδης
Website: http://www.tsouflidis.gr/

Η ποιότητα του μελιού βρέθηκε στο επίκεντρο της
συνάντησης. Φωτογραφία: Γιάννης Τσουφλίδης.http://www.tsouflidis.gr/
Για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Άτλαντα Γεωγραφικής Ταξινόμησης των προϊόντων κυψέλης συζήτησαν 35 επιστήμονες από διάφορες χώρες στις 10-11 Απριλίου του 2013 στη Θεσσαλονίκη.
Οι 35 ειδικοί προέρχονταν από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Σερβία, την Ελβετία και την Τουρκία.
Συναντήθηκαν, δε, στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου αναζήτησαν επιστημονικές λύσεις για την αντιμετώπιση διάφορων προβλημάτων.
Τέτοια προβλήματα είναι η εξαπάτηση του καταναλωτή, η αισχροκέρδεια, ο αθέμιτος ανταγωνισμός, η αύξηση των κρουσμάτων νοθείας., η αποθάρρυνση του μελισσοκόμου παραγωγού και τα κενά της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη διακίνηση των αμιγών κατηγοριών μελιού.
«Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία διέπει τον έλεγχο του μελιού παρουσιάζει κενά και δημιουργεί αδυναμίες στη διακίνηση των αμιγών κατηγοριών μελιού. Η βοτανική και γεωγραφική προέλευση του ευρωπαϊκού μελιού δεν είναι επαρκώς προδιαγεγραμμένη με αποτέλεσμα εισαγόμενα προϊόντα κυψέλης (μέλι, βασιλικός πολτός, γύρη κι άλλα ) να διακινούνται σαν εγχώρια», εξήγησαν οι διοργανωτές της συνάντησης.

Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία διέπει τον έλεγχο του μελιού παρουσιάζει κενά και δημιουργεί αδυναμίες στη διακίνηση των αμιγών κατηγοριών μελιού.
Οι επιστήμονες προβληματίστηκαν έντονα και συζήτησαν για όλα, με αποτέλεσμα να καταλήξουν στα εξής:
α) Να δημιουργηθεί μια ευρεία βάση δεδομένων με τα χαρακτηριστικά των γυρεοκόκκων νεκταρογόνων φυτών βασιζόμενη στα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι και σήμερα.
Τα Εργαστήρια, Ινστιτούτα και Πανεπιστήμια – που συμμετείχαν στην συνάντηση,- θα συνεισφέρουν εικόνες του γυρεοδοτικού προφίλ των μελιών που παράγονται στη κάθε χώρα.Έτσι, προβλέπεται να δημιουργηθεί ένας Ευρωπαϊκός άτλαντας χρήσιμος για την γεωγραφική ταξινόμηση των προϊόντων κυψέλης
β) Για τον καθορισμό της βοτανικής προέλευσης του μελιού θα λαμβάνονται υπόψη τα μικροσκοπικά και τα οργανοληπτικά – φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του. Οι υπεράριθμοι γυρεόκοκκοι (over-represented) θα αφαιρούνται –εφόσον- το μέλι παρουσιάζει τα οργανοληπτικά – φυσικοχημικά χαρακτηριστικά της κατηγορίας.
γ) Για τους ολιγάριθμους γυρεόκοκκους και τα γυρεοδοτικά φυτά, απαιτούνται αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο καθόσον καταγράφτηκαν πανευρωπαϊκά, 81 φυτά που δίνουν ολιγάριθμους γυρεόκοκκους (under-represented) και 107, τα οποία δεν παράγουν νέκταρ (nectarless), αλλά εμφανίζονται στο μέλι.
δ) Τα ερευνητικά εργαστήρια και τα εργαστήρια ελέγχου του μελιού θα εναρμονιστούν όσον αφορά στο επίπεδο αναγνώρισης των γυρεοκόκκων (οικογένεια- γένος- είδος), τη μέθοδο καταμέτρησης των γυρεοκόκκων, την αφαίρεση γυρεοκόκκων από υπεράριθμα και γυρεοδοτικά φυτά και τον τρόπο έκφρασης των αποτελεσμάτων κ.ά.
ε) Θα δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων για την εισαγωγή του τεράστιου όγκου πληροφοριών που έχουν συλλέξει από τους επιστήμονες οι οποίοι ασχολούνται με τη μελισσοπαλυνολογία.
στ) Θα πραγματοποιηθούν δι-εργαστηριακές αναλύσεις με κοινά δείγματα μελιού και συμμετοχή των Ευρωπαϊκών εργαστηρίων ελέγχου του μελιού.
Το συντονισμό της όλης προσπάθειας θα την έχει το προσωπικό του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Σε εθνικό επίπεδο, τα Ελληνικά εργαστήρια ελέγχου θα πρέπει να εναρμονιστούν με το πρωτόκολλα μελισσοπαλυνολογίας που θα ετοιμάσει η Διεθνής Επιτροπή Μελιού και να καθιερώσουν οργανοληπτικούς ελέγχους των αμιγών κατηγοριών ελληνικού μελιού.
Η συνάντηση διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Α.Π.Θ. και τη Διεθνή Επιτροπή για το Μέλι (International Honey Commission). Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Απριλίου του 2013 στην Περαία και την Πέμπτη 11 Απριλίου στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας, στο Αγρόκτημα του Α.Π.Θ.
©Typologos.com 2013