ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΜΕ ΑΥΤΟΛΟΓΟΥΣ ΙΣΤΟΥΣ ΜΙΛΗΣΑΝ ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΠΛΑΣΤΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΜΕ ΑΥΤΟΛΟΓΟΥΣ ΙΣΤΟΥΣ ΜΙΛΗΣΑΝ ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΠΛΑΣΤΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Για την αποκατάσταση του Μαστού με Αυτόλογους Ιστούς μίλησαν διάσημοι πλαστικοί χειρούργοι σε διεθνές σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στις 14 -15 Μαρτίου 2014 στην Αθήνα.
Πιο συγκεκριμένα, οι γιατροί μίλησαν για τη στρατηγική στη μικροχειρουργική αποκατάσταση του μαστού.
Διοργανωτής του διεθνούς σεμιναρίου ήταν η Πλαστική Χειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών και οι εργασίες έγιναν σε συνεργασία με την International Plastic Reconstructive Aesthetic Surgery Association (IPRAS), στο Πειραματικό-Ερευνητικό Κέντρο της ELPEN.
Για την αποκατάσταση του μαστού στα πλαίσια ακτινοβολίας μίλησε ο πλαστικός χειρουργός του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς», Δρ Ανδρέας Γραββάνης.
Επρόκειτο για ένα φλέγον θέμα υγείας, αφού όλο και περισσότερες γυναίκες, που διαγιγνώσκονται με καρκίνο μαστού, μπορεί σήμερα να υποβληθούν σε συμπληρωματική ακτινοβολία.
«Όταν η ασθενής είναι πιθανή υποψήφια για ακτινοθεραπεία είναι προτιμότερη η τοποθέτηση ενός πλήρως φουσκωμένου διατατήρα δέρματος (tissue expander) μετά από την μαστεκτομή για την διατήρηση του «δερματικού φακέλου» του μαστού», τόνισε ο κ. Γραββάνης και συμπλήρωσε:
«Στην περίοδο της ακτινοβολίας ξεφουσκώνεται ο διατατήρας, ώστε το θωρακικό τοίχωμα να γίνει επίπεδο και να επιτρέψει την αποτελεσματική ακτινοβολία.
Μετά από το πέρας της ακτινοβολίας φουσκώνεται ξανά ο διατατήρας δέρματος για την αποκατάσταση του «δερματικού φακέλου», και σε δεύτερο χρόνο γίνεται η μικροχειρουργική αποκατάσταση του μαστού.
Η στρατηγική αυτή ονομάζεται «Καθυστερημένη – Άμεση Αποκατάσταση» και διατηρεί την ισορροπία ανάμεσα στην ογκολογικά ασφαλή ακτινοβολία, καθώς και το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα».
Από την πλευρά του, ο Consultant Plastic Surgeon του St Andrews Centre for Plastic Surgery (UK), Mr Venkat Ramakrishnan μετέφερε την τεράστια εμπειρία του σε ότι αφορά στην μικροχειρουργική αποκατάσταση του μαστού.
Μάλιστα, παρουσίασε βήμα προς βήμα πως η χειρουργική ομάδα μπορεί να πραγματοποιήσει τρείς μικροχειρουργικές αποκαταστάσεις σε μία ημέρα. Έτσι, «προχώρησε» στην αποδόμηση του μύθου της πολύωρης πολύπλοκης επέμβασης.
Ο Mr Niri Niranjan αναφέρθηκε στις μεθόδους και στις στρατηγικές με τον κοιλιακό κρημνό τύπου DIEP. Τεχνικές, που εξασφαλίζουν επιτυχία κι άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα, όπως υποστήριξε ο ίδιος.
Ο Mr Colin Morrison ανέλυσε τους εναλλακτικούς κρημνούς από τους γλουτούς και τους μηρούς, που επιφέρουν ένα φυσικό αποτέλεσμα του μαστού.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στις πλέον προχωρημένες μικροχειρουργικές τεχνικές κάνοντας τομές σε ζωντανό μοντέλο χοίρου.
«Ευελπιστούμε να συμβάλλουμε στην υιοθέτηση αυτών των τεχνικών από όλο και περισσότερους Πλαστικούς Χειρουργούς, ώστε να προσφέρουμε ογκολογική ασφάλεια αλλά και ένα φυσικό αποτέλεσμα αποκατάστασης μαστού προς τις πάσχουσες.
Ειδικά σε εκείνες που έχουν υποβληθεί σε συμπληρωματική ακτινοβολία», επισήμανε ο κ. Γραββάνης.
©Typologos.com 2014. Το ρεπορτάζ αυτό δεν αποτελεί προτροπή ή συμβουλή προς ιατρική πράξη ή ενέργεια. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον θεράποντα γιατρό σας ή τον αρμόδιο ειδικό.