ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΟΙ  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΜΙΛΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΠΥΔΝΑ

Τα επιτραπέζια παιχνίδια στην αρχαιότητα αλλά και η ανθρώπινη παρουσία στα θαλασσινά τοπία της προϊστορικής Βόρειας Πιερίας, ήταν τα θέματα της εκδήλωσης «Οι Αρχαιολόγοι μιλούν για τη Βόρεια Πιερία», που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 25 Αυγούστου 2017 στην αρχαία Πύδνα.

Η εκδήλωση-θεσμός έγινε  στο πλαίσιο των δρώμενων  του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου. Αποσκοπεί – δε- στην καταγραφή, ανάδειξη και προβολή της ταυτότητας του αρχαιολογικού πλούτου της Βόρειας Πιερίας και υλοποιείται τα τελευταία χρόνια από τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.). Τη βραδιά των αρχαιολογικών ομιλιών συντόνισε και παρουσίασε  το μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής και νομικός συνεργάτης του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, δικηγόρος, Μελίνα Παπαδοπούλου.

Κατά τη διάρκεια της προσφώνησης  αναφέρθηκε η κ. Παπαδοπούλου στη σημαντικότητα του θεσμού των αρχαιολογικών ομιλιών, καθώς και στη φιλοσοφία του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Όπως είπε, η φιλοσοφία του οργανισμού είναι να υποστηρίζονται ανάλογου είδους πρωτοβουλίες, που αποσκοπούν στο να καταγράφονται και να γίνονται ευρέως γνωστές οι έρευνες των ανακαλύψεων των αρχαιολόγων.

Μετά μίλησε  η  αρχαιολόγος, Δέσποινα Ιγνατιάδου, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Και το ταβλί εχαίροντο παίζοντες και το ζάρι. Επιτραπέζια παιχνίδια στην αρχαιότητα». Οι αρχαιολόγοι,Νάνσυ Κραχτοπούλου και Ρένα Βεροπουλίδου, παρουσίασαν την εισήγηση: «Άνθρωπος και θαλασσινά τοπία στην προϊστορική Βόρεια Πιερία».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συναυλία παραδοσιακής – έντεχνης μουσικής από το μουσικό σύνολο «Μελωδοί της Παράδοσης», οι οποίοι απέδωσαν παραδοσιακά ακούσματα και τραγούδια Ελλήνων συνθετών (Χαΐνηδες, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Μάλαμας, Δυνάμεις του Αιγαίου, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Ξυδάκης). Την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος  είχε ο Δημήτρης Καραμούζας. Τραγούδησαν οι  Δέσποινα Αποστολίδου και   Δωροθέα Καραμούζα.

Έπαιξαν οι μουσικοί του σχήματος:

Δημήτριος Καραμούζας (κιθάρα-τραγούδι), Γεώργιος Κωστόπουλος (μπαγλαμά-μαντολίνο-λαούτο), Ελένη Νικολοπούλου (πλήκτρα), Νικόλαος Αποστολίδης (λύρα-τραγούδι), Σωτήρης Αμανατίδης (κρουστά) και Γεώργιος Αμανατίδης (μπάσο).

©Typologos.com 2017

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

7 + 15 =