ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΑΛΒΑΤΟΡΕ ΣΚΙΑΡΙΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ.
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΑΛΒΑΤΟΡΕ ΣΚΙΑΡΙΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ.
Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: nikmoshov@gmail.com

Ο συνθέτης, Σαλβατόρε Σκιαρίνο.Φωτογραφία: Luca Carrà, (c) RaiTrade,http://www.salvatoresciarrino.eu/
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζεται το έργο μουσικής δωματίου του συνθέτη, Σαλβατότε Σκιαρίνο «Il giardino di Sara» ( «Ο κήπος της Σάρας») για σοπράνο, φλάουτο, κλαρινέτο, πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο με τη συναυλία σύγχρονης μουσικής, που διοργανώνει το Εργαστήριο Σύγχρονης Μουσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στις 9 το βράδυ του Σαββάτου 6 Απριλίου 2013 στηναίθουσα δοκιμών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, (ΚΟΘ), «Σόλων Μιχαηλίδης» (πρώην «Παλλάς»).
Συμμετέχουν η διάσημη Γαλλίδα σοπράνο, Donatienne Michel-Dasnac και το «dissonArt ensemble», το οποίο θα διευθύνει o μαέστρος και μέλος του γνωστού συγκροτήματος «Ιctus», Francois Deppe.
«Ο Salvatore Sciarrino αν και είναι ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της εποχής μας, έχει παιχτεί ελάχιστα η μουσική του στην Ελλάδα.
Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 2009. Βασίζεται σε κείμενο του σικελιανού ποιητή Leonardo Vigo (1799-1879) από τη συλλογή του δημοτικών τραγουδιών της περιοχής «Aci Castello» της Σικελίας», εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, Μιχάλης Λαπιδάκης.
Ο Salvatore Sciarrino (1947) έχει χαρακτηριστεί ήδη από τους κριτικούς ως ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της εποχής μας.
Έχει συνθέσει ένα μεγάλο αριθμό έργων, τα οποία έχουν παρουσιαστεί και «ανεβαίνουν» ανά τον κόσμο από τις σημαντικότερες ορχήστρες, καθώς και τα κυριότερα συγκροτήματα σύγχρονης μουσικής.
Ως συνθέτης διαθέτει ένα ιδιαίτερο προσωπικό ύφος , το οποίο χαρακτηρίζεται από υπέροχα εκλεπτυσμένα ηχοχρώματα, αδιόρατες μικρές παραλλαγές της ηχητικής υφής, σιωπές και ευφάνταστη χρήση διάφορων ανορθόδοξων τεχνικών των οργάνων που επεκτείνουν τα όρια του ήχου. Σημαντικό ρόλο στη μουσική του «παίζει» και η φωνή.
Σκηνικά έργα του διάσημου καλλιτέχνη έχουν κοσμήσει τις σημαντικές όπερες ανά τον κόσμο, όπως είναι αυτή του Παρισιού ή του Σάλτσμπουργκ, η Σκάλα του Μιλάνου κι άλλες.
Από την άλλη πλευρά, η Donatienne Michel-Dasnac θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες τραγουδίστριες της σύγχρονης μουσικής.
Ως σοπράνο συνεργάστηκε με το «Ensemble Intercontemporain» και το ΙRCAM παρουσιάζοντας για πρώτη φορά έργα συνθετών όπως είναι οι Philippe Manoury (en écho), Pascal Dusapin (Roméo et Juliette), Luca Francesconi (Etymo), Mauro Lanza, Hans Tutschku, και Γιώργος Απέργης (Machinations),
Θρυλική θεωρείται ήδη η ερμηνεία της λυρικής ερμηνεύτριας και στα «14 Recitations» του Γιώργου Απέργη στο Konzerthaus της Βιέννης.
Η Donatienne Michel-Dasnac δεν περιορίζεται αποκλειστικά στη σύγχρονη μουσική, αφού ειδικεύεται και σε άλλα είδη (μπαρόκ μουσική) κι ασχολείται με τη διδασκαλία της φωνητικής.
Τέλος, ο Francois Deppe είναι βέλγος μαέστρος, τσελίστας και συνθέτης. Υπήρξε μέλος του συγκροτήματος «Μaximalist!» από την ίδρυσή του το 1984. Τώρα είναι μέλος του διάσημου συγκροτήματος σύγχρονης μουσικής «Ictus» . Έχει συνεργαστεί με συνθέτες όπως είναι οι Τhierry De Mey, Peter Vermeersch, Kurtag, Ligeti, Kagel και Klaus Huber.
©Typologos.com 2013. The photo belongs to Luca Carrà, (c) RaiTrade http://www.salvatoresciarrino.eu/