ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΡΟΥΣΟΣ – « ΟΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ, ΣΕ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΤΡΕΣ»
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΡΟΥΣΟΣ – « ΟΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ, ΣΕ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΤΡΕΣ»
Του Νίκου Μόσχοβου, e–mail: nikmoshov@gmail.com
«Οι διαταραχές του ύπνου οφείλονται σε διαταραχές του μεταβολισμού, σε φλεγμονώδεις καταστάσεις και στο στρες».
Είναι το συμπέρασμα της ομιλίας με θέμα: «Ύπνος και υγεία: H αλληλοεξάρτηση των διαταραχών του ύπνου και των διαταραχών στον μεταβολισμό, των φλεγμονωδών καταστάσεων και του στρες», που εκφώνησε ο παιδίατρος- καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Χρούσος μιλώντας την Τετάρτη 27 Μαρτίου του 2013 σε εκδήλωση στο Ίδρυμα Ευγενίδου.
Η εκδήλωση είχε ως τίτλο: «Η λειτουργία του Ύπνου και η σημασία της για τη Μνήμη και τη Μάθηση, αλλά και τη Σωματική και Ψυχική Υγεία»
Διοργανωτές ήταν η Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες, το Ίδρυμα Ευγενίδου, η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων, η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας του Ύπνου και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Dana Alliance for Brain.
«Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη ζωή των θηλαστικών και -όπως οι άνθρωποι- ξοδεύουν περίπου το ένα τρίτο της ζωής μας στον ύπνο.
Ο ύπνος και η εγρήγορση συνδέονται με το βιολογικό ρολόι και λειτουργούν ημερησίως διαδοχικά και αντίθετα. Η λειτουργία του ύπνου ελέγχεται απ´ το νευρικό σύστημα», είπε ο κ. Χρούσος.
Για την ανάγκη του οργανισμού για ύπνο εξήγησε ότι εκφράζεται ως υπνηλία (τάση ύπνου).
Σχετικά με την ανάγκη για την ανάπαυση του ιστού και την ανάκαμψη από άσκηση ανέφερε πως εκφράζεται ως κόπωση.
«Υπνηλία και κόπωση συχνά συγχέονται μεταξύ τους, όμως, είναι διαφορετικά συναισθήματα που ελέγχονται από διαφορετικές νευρικές δομές, βιοχημικές διεργασίες, καθώς και βιολογικές καταστάσεις.
Ουσίες του ανοσοποιητικού συστήματος συμμετέχουν στην αίσθηση της υπνηλίας και της κόπωσης. Οι ουσίες του συστήματος του στρες και οι ορμόνες, όπως είναι η κορτιζόλη επάγουν την εγρήγορση, καθώς και τη διέγερση», σημείωσε με νόημα.
Ο καθηγητής συνέδεσε την υπερβολική ημερήσια υπνηλία και κόπωση με καταστάσεις, όπως είναι οι λοιμώξεις, οι φλεγμονώδεις παθήσεις, καθώς και η παχυσαρκία.
«Καταστάσεις , οι οποίες συνδέονται με την ενεργοποίηση του συστήματος στρες, όπως είναι η ανησυχία, οι αγχώδεις διαταραχές και η μελαγχολική κατάθλιψη συσχετίζονται συχνά με διαταραχές του ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της αϋπνίας, της αφύπνισης νωρίς το πρωί ή τις συχνές αφυπνίσεις, κ.λπ.», διευκρίνισε ο κ. Χρούσος.
©Typologos.com 2013.