«Βρωμιά», του Robert Schneider

15:42:40,03/13/2018
Sad στ’ αγγλικά σημαίνει λυπημένος. Δεν είναι λυπημένος. Ο Σαντ είναι ο Άλλος, ο διαφορετικός που «φταίει» για όλα τα κακά και μαύρα της ζωής μας

Ένα αντιρατσιστικό έργο για το φόβο και τη μοναξιά είναι το σύγχρονο σενάριο του Robert Schneider «Βρωμιά» που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία της  Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και με τον Κωνσταντίνο Φάμη στον πρωταγωνιστικό ρόλο στις 11 το βράδυ της 16ης, 17ης, 23ης και 24ης Μαρτίου 2018  στο Θέατρο Αυλαία της Θεσσαλονίκης (Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.- πλευρά Τσιμισκή).

Τα διαδραματιζόμενα έχουν ως εξής:

Ο Σαντ είναι τριάντα χρονών. Από μικρός ονειρευόταν,  να φτάσει στ’ αστέρια. Από μικρός διάβαζε και μελετούσε λογοτεχνία και γερμανική γλώσσα. Ο Σαντ γεννήθηκε στο Ιράκ. Σήμερα ζει στη Γερμανία,  που τόσο είχε αγαπήσει. Είναι ένας ακόμα μετανάστης. Θα ήθελε να είναι σαν όλους τους άλλους. Θα ήθελε να μπορεί να τους μιλάει. Να μπορεί να μπαίνει στο μετρό. Αλλά,  είναι ξένος. Ο Σαντ νοιώθει μοναξιά και φόβο. Ζει κλεισμένος στο δωμάτιό του.

Sad  στ’ αγγλικά σημαίνει λυπημένος. Δεν είναι λυπημένος ο ήρωας.  Ο Σαντ είναι ο Άλλος, ο διαφορετικός που  «φταίει» για όλα τα κακά και μαύρα της ζωής μας. Είναι ο γείτονάς μας στο Βερολίνο, στη Βιέννη, στα περίχωρα του Παρισιού, στο κέντρο της Αθήνας ή ακόμη πιο κοντά, στη διπλανή πόρτα.Ο Σαντ βρίσκεται ανάμεσά μας. Ή μήπως μέσα μας;

Το έργο γνώρισε το Ελληνικό κοινό κατά τη διάρκεια του 1997, πριν από 20 χρόνια, οπότε «ανέβηκε» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία του  Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη.

Η θεματική επικαιρότητά του έργου τότε, έμοιαζε να είναι  απόλυτη. Σήμερα, όμως, αγγίζει τα όρια της υπερβολής αλλά και της πραγματικότητας.

Ο Robert Schneider δημιούργησε ένα αριστοτεχνικά γραμμένο κείμενο το οποίο διδάσκεται στα Πανεπιστήμια Συγγραφής Θεατρικού Έργου και Σεναρίου. Ο χαρακτήρας του έργου είναι τόσο αληθινός και συγκλονιστικός που κάνει  τους θεατές να ταυτίζονται  με τις ξένες, αλλά τελικά τόσο οικείες  ανάγκες του.

«… κάπου άκουσα μια φράση στα αραβικά, αλλά ξέρω πως τη σκέφτηκε κάποιος στα γερμανικά. Τώρα θα την πω αυτή τη φράση.

Γι’ αυτά που δε μπορείς να μιλήσεις, καλύτερα να σιωπάς.

Τώρα ξέρω πως αυτή η φράση είναι λάθος.

Γι’ αυτά που δεν μπορείς να μιλήσεις, πρέπει να μιλάς!»

Το κείμενο μετέφρασε η Κοραλία Σωτηριάδου. Την παράσταση σκηνοθέτησε η Κατερίνα Πολυχρονοπούλου. Το σκηνικό- κοστούμι σχεδίασε η Παναγιώτα Κοκκορού. Την αφίσα σχεδίασε ο Κάρολος Πορφύρης και τη φωτογραφία «τράβηξε» ο Γιώργος Γιαννίμπας. Τον ρόλο του Σαντ ενσαρκώνει ο  Κωνσταντίνος Φάμης

Οι τιμές των εισιτηρίων διαμορφώθηκαν ως εξής: 10 ευρώ (Κανονικό), 8 ευρώ (Φοιτητικό – Μαθητικό – Α.ΜΕ.Α – Άνεργοι) και 5 ευρώ με το πρόγραμμα της παράστασης (Ατέλειες).

©Typologos.com 2018

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

12 + 5 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.