Βραβείο Αριστείας στην καθηγήτρια που περιέθαλψε περισσότερα από 5000 άγρια ζώα!

0
1484

Βραβείο Αριστείας στην καθηγήτρια που περιέθαλψε περισσότερα από 5000 άγρια ζώα!

15:24:40,05/15/2018
Η Δρ. Κομνηνού ενώ περιθάλπει ένα δελφίνι

Περισσότερα από 5.000 άγρια ζώα περιέθαλψε η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Χειρουργικής-Ιατρικής Εξωτικών και Αγρίων Ζώων του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) Αναστασία Κομνηνού, η οποία θα λάβει το βραβείο Αριστείας Ιατροκοινωνικού Έργου και Προσφοράς.

Η τελετή απονομής  των Βραβείων Αριστείας της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 το απόγευμα της Παρασκευής  18 Μαΐου 2018 στην αίθουσα τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής.

Η Δρ. Κομνηνού έχει  παράσχει αφιλοκερδώς υπηρεσίες στα θέματα χερσαίων και θαλασσίων ζώων άγριας πανίδας, ενώ δημιούργησε πιλοτικά  προγράμματα για τη «Σχέση-Αλληλεπίδραση Ανθρώπων με τα Ζώα», που εφαρμόστηκαν σε θεραπευτικές κοινότητες εξαρτημένων Ατόμων και αλλού.

Μάλιστα, το  1995 δημιούργησε  η ίδια για πρώτη φορά στην Ελλάδα και την Ομάδα Περίθαλψης Αγρίων Ζώων (Ο.Π.Α.Ζ.) του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. Στόχος της ομάδας είναι η κάλυψη περιστατικών διάσωσης και περίθαλψης αγρίων ζώων, ενώ δραστηριοποιείται στο  χώρο των Κλινικών του Τμήματος Κτηνιατρικής.  Έχει, δε, σκοπό τη διάσωση, την  παροχή πρώτων βοηθειών και την  περίθαλψη ειδών της άγριας πανίδας.

Κατά τη διάρκεια των 23 χρόνων δράσης της ομάδας, έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 800 φοιτητές και μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.). Αμφότεροι προσέφεραν εθελοντικές υπηρεσίες, ενώ περισσότερα από 5.000 άγρια ζώα έχουν τύχει αφιλοκερδούς περίθαλψης.

Από τους εθελοντές  ή τις εθελόντριες περιθάλπονται άγρια ζώα προερχόμενα από όλη τη χώρα, και τα οποία ανήκουν σε κάθε ζωολογική κατηγορία (θηλαστικά 25%, πτηνά 65% κι ερπετά 10%).

Πολλά  από αυτά  απειλούνται με εξαφάνιση και προστατεύονται από  τις διεθνείς συμβάσεις. Τα ζώα μεταφέρονται στην κλινική από στελέχη των  δασικών  υπηρεσιών, άνδρες του λιμενικού σώματος ,  μέλη των Μ.Κ.Ο. ή των  φιλοζωικών  σωματείων, αλλά και ευαισθητοποιημένους πολίτες. Η σχέση της ομάδας με τους εκπροσώπους των   φορέων διέπεται από σεβασμό, συνέπεια και αλληλοεξυπηρέτηση.

Τα συχνότερα αίτια προσκόμισης είναι οι τραυματικές κακώσεις (βλήματα πυροβόλου όπλου ή τροχαία κ.ά.), τοξικώσεις, λοιμώδη νοσήματα, εγκλωβισμός σε αλιευτικά δίκτυα (θαλάσσια είδη), και η απώλεια των γονέων (ορφανά ζώα). Η συντριπτική πλειοψηφία των προβλημάτων τους,  συσχετίζεται με  τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Μετά από  την πλήρη αποθεραπεία επανεντάσσονται τα ζώα στο φυσικό περιβάλλον τους.

Σε ειδικές περιπτώσεις διάσωσης ζώων που δεν είναι δυνατόν να μεταφερθούν,  όπως είναι τα δελφίνια, οι φάλαινες και οι  φώκιες σπεύδει  η ομάδα κατά τόπους να προσφέρει τις υπηρεσίες της. Η συνδρομή όσων εμπλέκονται εμπνέεται από τη φιλοσοφία του εθελοντισμού,  ενώ  είναι ανεξάρτητη των μαθημάτων και των λοιπών δραστηριοτήτων της σχολής.

Η υπεύθυνη και συντονίστρια της ομάδας κι αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναστασία Κομνηνού διαχειρίζεται το κάθε περιστατικό , ενώ  οι φοιτητές- φοιτήτριες  συμβάλλουν στο σημαντικό αυτό έργο, υπό την καθοδήγησή της.

Στην Ελλάδα βρίσκονται συνολικά 171 είδη (περίπου το 15%) των σπονδυλωτών ζώων , που διατρέχουν κίνδυνο εξαφάνισης. Κάποια απ’ αυτά έχουν ήδη εξαφανιστεί από διάφορες περιοχές της χώρας. Με αυτά τα δεδομένα, η αξία της κάθε μονάδας της άγριας πανίδας είναι το λιγότερο ανεκτίμητη.

Η υπεύθυνη και συντονίστρια της ομάδας κι αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναστασία Κομνηνού διαχειρίζεται το κάθε περιστατικό

H  Δρ. Αναστασία Κομνηνού είναι αναπληρώτρια  καθηγήτρια Χειρουργικής-Ιατρικής Εξωτικών και Άγριων Ζώων του Τμήματος Κτηνιατρικής  της Σχολής Επιστημών  Υγείας του Α.Π.Θ.

Ασχολείται ιδιαίτερα με την κλινική –  συγκριτική οφθαλμολογία  μικρών,  μεγάλων και εξωτικών ζώων. Ασχολείται και με τη Χειρουργική και την Παθολογία των Εξωτικών – Άγριων Ζώων. Έχει εκπαιδευτεί  σε Πανεπιστήμια και Εξειδικευμένα Κέντρα του Εξωτερικού. Είναι μέλος πολλών Ελληνικών και Ξένων Επιστημονικών Εταιριών.

Έχει δημοσιεύσει  άνω των  70 άρθρων  σε ξενόγλωσσα – ελληνικά  περιοδικά και  περισσότερες  από  140 ανακοινώσεις σε  ελληνικά – διεθνή συνέδρια.

Ως επιστήμων καλύπτει όλη την Ελλάδα εθελοντικά και αφιλοκερδώς τα τελευταία 20 χρόνια όλη την Ελληνική επικράτεια σε θέματα χερσαίων και θαλάσσιων ζώων της άγριας πανίδας.

Η κάλυψη γίνεται  σε 24ωρη βάση,  ενώ πραγματοποιείται  σε συνεργασία με τα Δασαρχεία, τα Κέντρα Περίθαλψης Άγριων Ζώων και τα Λιμεναρχεία της χώρας.

 Επίσης,  έχει συνδράμει στη δημιουργία πιλοτικών προγραμμάτων με θέμα  τη «Σχέση- Αλληλεπίδραση Ανθρώπων με τα Ζώα»,  που πραγματοποιήθηκαν κατά καιρούς  σε θεραπευτικές  κοινότητες  Εξαρτημένων Ατόμων . Πιο  συγκεκριμένα παρέχει άμισθες υπηρεσίες ως:

1. Μέλος της «Επιστημονικής Αρχής της Διεθνούς Σύμβασης CITES»

2. Μέλος και συντονίστρια του  «Εθνικού Δικτύου  Εκβρασμών Ειδών Θαλάσσιας Πανίδας»  του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

3. Ιδρύτρια και υπεύθυνη της «Ομάδας Περίθαλψης Αγρίων Ζώων» της Κτηνιατρικής Σχολής του  Α.ΠΘ.

4. Επιστημονική σύμβουλος του «Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων – ΑΝΙΜΑ».

5. Επιστημονική  σύμβουλος  της Μ.Κ.Ο.  «Αρκτούρος».

6. Υπεύθυνη κτηνίατρος της «Εταιρείας Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας-ΜΟΜ»

7. Πρόεδρος και υπεύθυνη κτηνίατρος του «Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης και Επανένταξης Κητωδών-ΑΡΙΩΝ».

8.  Τέως  εκπρόσωπος επί  εξαετία της Ελλάδας και των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου στη Διακρατική Σύμβαση ACCOBAMS, «Agreement of 22 Mediterranean, Black Sea and Atlantic Region Countries for the Protection of Cetaceans» του Ο.Η.Ε.

Επιπλέον,  είναι υπεύθυνη κτηνίατρος του Εργαστηρίου Πειραματικής Οφθαλμολογίας της Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής του  Α.Π.Θ. στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

Έχει λάβει διάφορες διακρίσεις για τις δράσεις  της. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται:

 α) Δίπλωμα και   μετάλλιο από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, για την προσφορά  κατά τους σεισμούς της Θεσσαλονίκης (1987).

 β) Greek Animal Welfare Fund Award -GAWF, UK, «για την αφοσίωση στην εργασία της και τη συμβολή της στην ευζωία των ζώων» (1998).

 γ) «ΔΕΛΦΙΣ» βραβείο εθελοντισμού για την “Διάσωση Κητωδών” (1999-2000).

 δ) Βραβείο  της Greenpeace και WWF για τη συμβολή σε προγράμματα διατήρησης των ειδών (2002) και

 ε) Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών ως πρόεδρος του «ΑΡΙΩΝ»  για την πολυετή δράση στη διάσωση, περίθαλψη και επανένταξη κητωδών στο φυσικό περιβάλλον τους (Δεκέμβριος 2017).

©Typologos.com 2018

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

4 × 5 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.