Απονομή του τίτλου του Δικαίου των Εθνών από το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος Yad Vashem του Ισραήλ στους Βασιλική & Κώστα Αθυρίδη

0
103

Απονομή του τίτλου του Δικαίου των Εθνών από το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος Yad Vashem του Ισραήλ στους Βασιλική & Κώστα Αθυρίδη

18:24:37,11/09/2017
Στο πρόσωπο της Βασιλικής Αθυρίδη βραβεύτηκαν όλοι εκείνοι οι άνθρωποι, οι οποίοι με κίνδυνο της ζωής τους έσωσαν Εβραίους συμπολίτες τους τον καιρό της Κατοχής

Συγκίνηση επικράτησε τη στιγμή που η 106χρονη Βασιλική Αθυρίδη παρέλαβε τον τίτλο του Δικαίου των Εθνών του Μουσείου Μνήμης του Ολοκαυτώματος Yad Vashem από τη σύμβουλο της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα Σαουσάν Χασόν κατά τη διάρκεια τιμητικής εκδήλωσης, που έγινε την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017 στο Αμερικανικό Κολλεγίου Ανατόλια. Το βραβείο του Μουσείου Μνήμης  του Ολοκαυτώματος Yad Vashem απονεμήθηκε στην ίδια και στον εκλιπόντα σύζυγό της, Κώστα, επειδή με κίνδυνο της ζωής τους έσωσαν εβραίους συμπολίτες τους τον καιρό της Κατοχής.

Το ζεύγος Αθυρίδη δε δίστασε το  1944 να προσφέρει  καταφύγιο στην πενταμελή οικογένεια του Μάρκου και της Ίντας Ασσαέλ, την οποία έκρυψαν  στο σπίτι τους μέχρι και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς. «Όποιος σώσει μία ζωή, σώζει τον κόσμο όλο», ανέφερε η κ. Χασόν χρησιμοποιώντας μία φράση από το ιερό βιβλίο των Εβραίων,  το Ταλμούδ.

«Όποιος σώσει μία ζωή, σώζει τον κόσμο όλο»

Το πορτρέτο του ζευγαριού σκιαγράφησε με μεγάλη γλαφυρότητα κι  ο εγγονός  τους Γιάννης Αθυρίδης, ο οποίος τους περίγραψε ως ανθρώπους που πίστευαν ότι η πρόοδος μιας κοινωνίας φαίνεται περισσότερο από την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της και τη φροντίδα που δείχνει στους ασθενέστερους.

Μιλώντας για τον παππού του τον ενέταξε στο είδος των ανθρώπων που χαμηλόφωνα και χωρίς τυμπανοκρουσίες, «όποτε χρειαστεί στέκονται στο ύψος των περιστάσεων σεβόμενοι τους εαυτούς και τις αρχές τους».

Για τη γιαγιά του  εξιστόρησε ότι  γεννήθηκε οθωμανή υπήκοος κι  είναι η μοναδική εν ζωή μάρτυρας της Πυρκαγιάς του 1917, έζησε δύο παγκόσμιους πολέμους, έναν εμφύλιο και πολλά άλλα μεγάλα γεγονότα. Ο κ.  Αθυρίδης είπε πως το μυστικό της μακροζωίας της 106χρονης είναι το «ασίγαστο πάθος για τη ζωή».

Ο κ. Ανδρέας Ασσαέλ, γιος του Φρέντυ και εγγονός του Μάρκου Ασσαέλ, ευχαρίστησε τον Κώστα και τη Βασιλική Αθυρίδη γιατί «δεν άνοιξαν μόνο το σπίτι,  αλλά και την αγκαλιά τους στην οικογένεια μου».

Επίσης,  έκανε ειδική μνεία στον Μανόλη Κονιόρδο που βρήκε καταφύγιο στους Ασσαέλ στο σπίτι της Μαρίας Βουδούρουγλου. Εκεί κρύφτηκαν για 18 μήνες μέχρι που αναγκάστηκαν να φύγουν και να ζητήσουν βοήθεια από το ζεύγος Αθυρίδη. Η σωτηρία των Ασσαέλ ήταν μία φωτεινή εξαίρεση στη μοίρα των 43 συγγενών τους, οι οποίοι χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Κολέγιο Ανατόλια, το  οποίο είναι ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα,που έχει ισχυρούς και διαχρονικούς δεσμούς με την εβραϊκή κοινότητα.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Κολεγίου Ανατόλια Δρ Πάνος Βλάχος που μίλησε και για τους Εβραίους μαθητές – αποφοίτους του σχολείου που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Στάθηκε, δε, με νόημα στην παρακαταθήκη που αφήνει το παράδειγμα του ζεύγους Αθυρίδη  προς τις σημερινές και τις επόμενες γενιές.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας (Κ.Ι.Σ.Ε.) και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης (Ι.Κ.Θ.) Δαυίδ Σαλτιέλ, τόνισε το ιστορικής σημασίας έργο που επιτελεί το Yad Vashem με τη συγκέντρωση μαρτυριών για το Ολοκαύτωμα.

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης  Καλυψώ Γούλα, είπε ότι στα πρόσωπα της Βασιλικής και του Κώστα Αθυρίδη «τιμούνται και όλοι αυτοί που θα παραμείνουν άγνωστοι και βοήθησαν εβραίους συμπολίτες μας στη διάρκεια της κατοχής». Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη συνέχισης της ιστορικής και συλλογικής μνήμης που θα εξασφαλιστεί με την ανέγερση του Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.

Ο τίτλος του Δικαίου των Εθνών αποτελεί μια από της υψηλότερες διακρίσεις που απονέμει το Κράτος του Ισραήλ μέσω του ιδρύματος Yad Vashem και αποφασίζεται μετά από διεξοδική έρευνα και έγκριση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας

Η τελετή ολοκληρώθηκε με ένα μουσικό – θεατρικό δρώμενο με δύο μαθητές, το οποίο ήταν εμπνευσμένο από την ιστορία της διάσωσης, όπως αυτή καταγράφεται στα επίσημα αρχεία του Yad Vashem. Το δρώμενο επιμελήθηκε ο καθηγητής του  Κολλεγίου Ανατόλια Λέων Ναρ, ο οποίος συντόνισε και την εκδήλωση.

Ο τίτλος του Δικαίου των Εθνών αποτελεί μια από της υψηλότερες διακρίσεις που απονέμει το Κράτος του Ισραήλ μέσω του ιδρύματος Yad Vashem και αποφασίζεται μετά από διεξοδική έρευνα και έγκριση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

Μέχρι στιγμής, 330 Έλληνες «Δίκαιοι»  έχουν τιμηθεί μέχρι σήμερα. Μεταξύ αυτών και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Δαμασκηνός,  η θρυλική ηρωίδα της Ελληνικής Αντίστασης Λέλα Καραγιάννη, ο πρώην Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας επί Κατοχής Άγγελος Έβερτ, ο πρώην Δήμαρχος Ζακύνθου, Λουκάς Καρρέρ, οι μακαριστοί Μητροπολίτες Ζακύνθου και Δημητριάδος, Χρυσόστομος και Ιωακείμ αντίστοιχα,  καθώς και πολλοί άλλοι ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

©Typologos.com 2017

 

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

twelve + 12 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.