«Βήματα στο Διάστημα»- Ο Αστροναύτης και συμμετέχων στο πείραμα του «Ηλιακού αεροπλάνου», Claude Nicollier συναντά το Αθηναϊκό κοινό!
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
«Βήματα στο Διάστημα»- Ο Αστροναύτης και συμμετέχων στο πείραμα του «Ηλιακού αεροπλάνου», Claude Nicollier συναντά το Αθηναϊκό κοινό!
Του Νίκου Μόσχοβου, e–mail: nikmoshov@gmail.com
Για τα «Βήματα στο Διάστημα» θα μιλήσει ο Ελβετός αστροναύτης της ESA και συμμετέχων στο πείραμα του «Ηλιακού αεροπλάνου», Claude Nicollier στις 8 το βράδυ της Δευτέρας 10 Ιουνίου του 2013 στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, στην Αθήνα!
Ο βετεράνος τεσσάρων διαστημικών αποστολών έρχεται στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Ιδρύματος Ευγενίδου. Ως άνθρωπος κι επιστήμονας θέλει να θα μοιραστεί τις εμπειρίες του από το Διάστημα με το Αθηναϊκό κοινό, με την ευχή ότι θα εμπνεύσει τους νέους σε ηλικία ανθρώπους! Άλλωστε, ποιος ξέρει, μπορεί κάποιος από τους ακροατές να είναι ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης της ESA!
Στις 7 το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα ετοιμάσουν οι επιστήμονες της Διαδραστικής Έκθεσης διάφορους πυραύλους νερού , τους οποίους μαζί με τους επισκέπτες θα τους εκτοξεύσουν στην είσοδο του Ιδρύματος Ευγενίδου!
«Η Πυραυλική ως επιστημονικός κλάδος συνδυάζει πολλά επιμέρους επιστημονικά πεδία, όπως είναι αυτά της Φυσικής, των Μαθηματικών, της Μηχανικής, της Αεροδυναμικής κι άλλα.
Όσο περίεργο, όμως, και αν φαίνεται, οι βασικές φυσικές αρχές που διέπουν την κίνηση ενός πυραύλου είναι αρκετά απλές και θα τις δείτε να εφαρμόζονται σε αυτή την ειδικά σχεδιασμένη δραστηριότητα.
Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας αποκαλύπτει τα μυστικά των πυραύλων μέσα από μία διαδραστική εκτόξευση!», λένε οι συμμετέχοντες επιστήμονες.
Η ομιλία του Claude Nicollier πραγματοποιείται στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου Αστροφυσικής που διοργανώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στις 10-14 Ιουνίου του 2013 στη Ρόδο, όπου θα συμμετέχουν 250 επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο!
Η είσοδος στην εκδήλωση του Ιδρύματος Ευγενίδου θα είναι ελεύθερη. Για την ομιλία του Claude Nicollier θα είναι απαραίτητα είναι τα δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανεμηθούν στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας 10 Ιουνίου στην Γραμματεία, που βρίσκεται στην είσοδο του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Επίσης, θα υφίσταται η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Γλώσσα. Οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι – φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία. Υφίσταται και η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο με αριθμό κλήσης: 6936177143, στο fax:2109417514 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pr@eugenfound.edu.gr .
Ο ClaudeNicollier συμμετείχε στις πτήσεις των εξής διαστημικών λεωφορείων: STS-46 (1992) με το Space Shuttle Atlantis για την πρώτη δοκιμή του δορυφορικού συστήματος Tethered Satellite System (TSS) & EURECA deployment, STS-61 (1993) με το Space Shuttle Endeavor στην πρώτη αποστολή επιδιόρθωσης του τηλεσκοπίου Hubble, STS-75 (1996) με το Space Shuttle Columbia για την δεύτερη δοκιμή δορυφορικού συστήματος (TSS) και STS-103 με το Space Shuttle Discovery στην τρίτη αποστολή επιδιόρθωσης του τηλεσκοπίου Hubble!
Σημειωτέον ότι σπούδασε Φυσική (B.Sc. 1970) και Αστροφυσική (M.Sc. 1975) στην Ελβετία. Το 1996 αποφοίτησε ως πιλότος της Swiss Air Force κι το 1974 έγινε πιλότος στις αερογραμμές της Swissair και το 1988 εργάστηκε ως δοκιμαστής πιλότος.
Το 1978 επιλέχθηκε στην πρώτη ομάδα αστροναυτών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ), όπου και παρέμεινε για σχεδόν 30 χρόνια.
Το 1980 έγινε μέλος της ομάδας αστροναυτών της NASA για εκπαίδευση στα Διαστημικά Λεωφορεία στο Johnson Space Center του Χιούστον, (Τέξας των Η.Π.Α.), όπου παρέμεινε έως και το 2005.
Ταυτόχρονα, διατήρησε τη θέση του πιλότου στη Swiss Air Force έως και ο 2004. Έχει στο ενεργητικό του επάνω από 6300 ώρες πτήσης,. Από αυτές οι 3800 ώρες έγιναν από τον ίδιο ως πιλότου αεριωθούμενων αεροσκαφών!
Ο Claude Nicollier έχει συμπληρώσει ήδη επάνω από 1000 ώρες στο Διάστημα! Στην αποστολή STS-103 έκανε ένα Διαστημικό περίπατο με διάρκεια άνω των 8 ωρών για την εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού στο διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble!
Το 2007 αποσύρθηκε ο Nicollier από τον ΕΟΔ και σήμερα εργάζεται ως καθηγητής στην Ēcole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EFPL) όπου διδάσκει και συμμετέχει στο πρόγραμμα «Solar Impulse», το οποίο έχει κατασκευάσει το ηλιακό αεροπλάνο που ήδη πετά δοκιμαστικά στις ΗΠΑ.
Ο σχεδιασμός για το αεροπλάνο προβλέπει πως θα κάνει τον γύρο του κόσμου με έναν πιλότο!
Ο Ελβετός αστροναύτης έχει λάβει τον τίτλο επίτιμου διδάκτορα του EFPL, καθώς και των Πανεπιστημίων της Γενεύης και της Βασιλείας.
©Typologos.com 2013