ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΕ ΠΡΟΒΟΛΗ ΕΞΙ  ΤΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΑΡΑΚΑΣΗ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2017 ΣΤΗΝ 3Η ΕΒΔΟΜAΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ  ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡAΦΟΥ  ΣΤΗ  ΜΟΣΧΑ

Σκηνή από την ταινία “Η Εκδρομή” του Χρήστου Ν. Καρακάση.

Αφιέρωμα με προβολή έξι  ταινιών του σκηνοθέτη και Παραγωγού Χρήστου Ν. Καρακάση θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2017 στην 3η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου στη  Μόσχα. Οι ταινίες καλύπτουν 12 χρόνια δημιουργικής πορείας. Τα φιλμ  καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας πάντα με την ιδιαίτερη γραφή – φιλοσοφική θεώρηση του σκηνοθέτη δημιουργού που αρκετά χρόνια τώρα μας χαρίζει ταινίες που αγαπήθηκαν βραβεύθηκαν, καθώς και έκαναν μια μεγάλη ανεξάρτητη διεθνή πορεία.

Οι ταινίες θα προβληθούν με Ρωσικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Η 3η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου διοργανώνεται  από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.).

Γίνεται  σε συνεργασία με την  Κρατική Ταινιοθήκη της Ρωσίας – GOSFILMOFOND,  ενώ  θα πραγματοποιηθεί  στις 2 – 9 Οκτωβρίου 2017 στον ιστορικό κινηματογράφο  «IlIlluzion»  επί της οδού 1/15, Kotelnicheskaya naberezhnaya, metro station “Taganskaya”, “Kitai-Gorod”.

Οι ταινίες,  που θα προβληθούν, είναι οι εξής:

«Τake a Τrip»  Ελλάδα-Αγγλία 2014 , διάρκεια 30 λεπτά

Συντελεστές: Οργάνωση Παραγωγής: Βασιλική Κάππα. Διεύθυνση Φωτογραφίας: George Devon και Χρήστος Καρακάσης, Διονύσης Δήμας. Μουσική: Gregory Giarelis, Βοηθός Παραγωγής: Μαρία Κάππα Βοηθός Σκηνοθέτη: Νίκος Ψαλτάκης, Σενάριο και Σκηνοθεσία: Χρήστος Ν. Καρακάσης.

«Αναζητώ τα νοήματα.Κουβαλώντας μέσα μου το νοητό δωμάτιο απ’ όπου, σαν συγγραφέας, παρατηρώ κρυφά τον κόσμο.Είμαι στον δρόμο και ταυτόχρονα δεν είμαι. Ίδιοι μου φαίνονται οι άνθρωποι. Έχω έρθει εδώ για να ξεφύγω κι όμως έξαφνα οι άνθρωποι μου φαίνονται οι ίδιοι. Ανταποκρίθηκα σε μια πρόσκληση. Από ποιόν; Από κανέναν στην πραγματικότητα.Μια πρόσκληση επινοημένη.Να κάνω ένα ταξίδι μακριά από μένα ή ίσως τελικά μέσα σε μένα».

«Η γέννηση μιας ιδέας»  Ελλάδα  2013, διάρκεια  70 λεπτά.

Συντελεστές: Την οργάνωση της παραγωγής έκανε η Βασιλική Κάππα. Παίζουν οι  εξής ηθοποιοί:  Δανάη Χριστοπούλου, Σοφία Μπιλιάτη ,Ευτυχία Αργυροπούλου  και Κωνσταντίνος Νιάρχος.Μουσική Σύνθεση:  Βαγγέλης Μπουλουχτσής. Βοηθοί Σκηνοθέτη: Μανώλης Ριζικός και Νικόλαος Ψαλτάκης. Σενάριο  και  Σκηνοθεσία:  Χρήστος Ν. Καρακάσης, Φόρμα ταινίας: HD 16:9.

«Ο νους ατενίζει παράξενα τοπία, αιώνια σχήματα και οι έννοιες αναπηδούν έξαφνα θυμίζοντας μιαν άλλη κατάσταση όπου όλοι σαν ανοιχτά αγγεία αφουγκράζονταν τις δονήσεις. Την εφηβεία. Που φωλιάζουν οι ιδέες; Ίσως σε ένα μικρό κατάδικο τους σύμπαν.

Παράλληλο… Κατά βάθος όλοι τις έχουν δει και προσπεράσει. Αδύνατον να σταματήσουν έστω λίγο. Να μηδενιστούν πάλι σκύβοντας στην πηγή. Να χαμηλώσουν τον αλαζονικό θόρυβο της βεβαιότητας πως ξέρουν. Καθόλου εύκολο. Καθόλου βολικό. Σε ξεγυμνώνει η τέχνη». Μαζί με τον γλύπτη και ζωγράφο,  Δημήτρη Ψωμοδότη  που ζει και εργάζεται στο κέντρο των Αθηνών στα Εξάρχεια από  το 1985 στην οδό Ασκληπιού αναζητούμε μέσα από σκέψεις  την γέννηση των ιδεών.

«Μορφογένεση» Ελλάδα 2012, διάρκεια 25 λεπτά.

Συντελεστές: Την οργάνωση της  παραγωγής  πραγματοποίησε η Βασιλική Κάππα. Φωτογραφία, Σενάριο, Σκηνοθεσία και Μοντάζ: Χρήστος Ν. Καρακάσης. Μουσική Σύνθεση:  Φίλιππος Περιστέρης.

Ο αρχιτέκτονας,  Δημήτρης  Μάντικας  γεννήθηκε στη Κωνσταντινούπολη. Οι αυθεντικές αρχιτεκτονικές του συνθέσεις, η πρωτοτυπία των κατασκευών καθώς και η συμμετοχή του σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και εκθέσεις συνθέτουν τη μέχρι τώρα πορεία του. Εμπνευσμένος από το αντικείμενο της επιστήμης του,  αλλά και τη ζωή του στη Μύκονο, έρχεται σήμερα να μας δώσει το ώριμο απόσταγμα των γνώσεων και των εμπειριών του, μέσα από εκθέσεις γλυπτικής και ζωγραφικής.

Χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά, όπως το σίδερο και το γυαλί, δίνει μορφή στη χρυσή τομή της νοημοσύνης ενώ με τη βοήθεια των χρωμάτων ανάγει το ριζόχαρτο της αρχιτεκτονικής στον καμβά της μοντέρνας τέχνης». Η ταινία απέσπασε το Βραβείο καλύτερης καλλιτεχνικής ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Φινλανδίας VAASA 2012.

«Ανάμεσα σε δύο Πατρίδες»,  Ελλάδα-Φινλανδία 2011, διάρκεια 65 λεπτά.

Συντελεστές: Σενάριο-Σκηνοθεσία:Χρήστος Ν. Καρακάσης.

Φωτογραφία: Ηλίας Μισύρης, Χρήστος Καρακάσης, Arttu Kotisara-Eero murtomaki και Ari Valkola-Juhani koivusaari. Κείμενα–Αφήγηση:  Βασιλική Κάππα.  Μουσική:  Moles Band, Souvlaki orchestra.

«Ο μίτος σε βοηθάει να ξαναβρείς το δρόμο της επιστροφής. Προς τον τόπο που άφησες. Δεν ξέρεις όμως πώς να τον ξανανιώσεις τελείως δικό σου. Τον κοιτάς, όπως κοιτάμε έναν παλιό έρωτα.Ίσως η αιώρηση ανάμεσα στις δύο χώρες να είναι η μόνη πραγματική πατρίδα».

«Εραστές της Τέχνης», Ελλάδα 2010, διάρκεια 45 λεπτά.

Συντελεστές: Κείμενα-Απόδοση:  Βασιλική Κάππα.  Μουσική Σύνθεση:  ΟΜΜΑ Βαγγέλης και Περικλής Μπουλουχτσής.Βοηθός Σκηνοθέτη: Λαμπρινή Παπαδημητρίου. Σενάριο – Σκηνοθεσία: Χρήστος Ν. Καρακάσης, Forma:  16:9.

«Η τέχνη που ενώνει το λόγο και την κίνηση, είναι το θέατρο. Οι άνθρωποι που τελικά μπαίνουν βαθιά στη συνήθεια του θεάτρου δεν έχουν κάτι το χαρακτηριστικό. Αρκεί να παίξεις μια φορά, λένε, στη σκηνή και δε θα μπορείς ποτέ να ξεχάσεις την ομορφιά της εμπειρίας.

Οι ερασιτέχνες, το λέει και η λέξη, είναι απλώς ερωτευμένοι με την τέχνη. Είναι τόσο ερωτευμένοι που δεν μπορούν να τη βάλουν στα πλαίσια μιας τυπικής συναλλαγής.Τη φυλάνε μακριά ·από την καθημερινή τους ζωή σαν ένα μεγάλο παράνομο έρωτα που μένει για πάντα κρυφός.Χαρακτηριστικό τους είναι το πάθος με το οποίο κάνουν θέατρο- ο τρόπος που του δίνονται δίχως να περιμένουν κανένα αντάλλαγμα».

«H Eκδρομή-Ιωάννινα», Ελλάδα, 2004, διάρκεια  95 λεπτά

Συντελεστές: Σενάριο-Σκηνοθεσία: Xρήστος Ν. Kαρακάσης.Aπόδοση κειμένου: Kώστας Aποστολάκης.

Περιήγηση και επιστημονική  συνεργάτιδα: Kατερίνα Kοντοπανάγου. Φωτογραφία: Γιώργος Nικολός. Mοντάζ: Xρήστος Kαρακάσης. Ήχος-Εγγραφή:  Στούντιο Kουίντα. Mουσική:Tάσος Mακρογιαννόπουλος και Γιώργος Mπάσδρας.

«H Εκδρομή ξεκίνησε σαν ένα ντοκιμαντέρ με έντονη την αναζήτηση του χώρου σε σχέση με τον χρόνο και τον τόπο και πώς αυτό εκφράζεται στην καθημερινή ζωή και επηρεάζει ανθρώπους και συνήθειες. Οι άνθρωποι που ήρθαμε σε επαφή έγιναν κομμάτι της ταινίας, κομμάτι της ζωής μας. Η αναμέτρηση με το παρελθόν απέκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Αυτή τη φορά με τον αέρα του νικητή η θύμηση, η συγκίνηση, το γέλιο καθώς και η χαρά, ενσαρκώνεται στο ταξίδι της ταινίας. Η Εκδρομή γίνεται εφαλτήριο δημιουργίας, Θάνατος και αναγέννηση. Το ντοκιμαντέρ και μαζί του εμείς αναζητήσαμε να νιώσουμε τις έντονες αντιθέσεις του τοπίου να βρούμε το μέτρο του παρελθόντος με το μέλλον και την σχέση με το δικό μας παρόν (το παρόν της ταινίας) την συμφιλίωση με τον εαυτό μας, την προσωπική μας ματιά ,το ταξίδι της ζωής μας!».

Όλες οι ταινίες είναι παραγωγή της κινηματογραφικής εταιρείας «ΚΟΥΙΝΤΑ Production».

Βιογραφικό του σκηνοθέτη

Ο  Χρήστος Ν. Καρακάσης  γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Μουσική, Πληροφορική και Σκηνοθεσία Θεάτρου, Κινηματογράφου, καθώς και Τηλεόρασης.

Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο πάνω στην ανάπτυξη και την μεθοδολογία της εκπαίδευσης (Post graduate diploma in training and development) και μεταπτυχιακό τίτλο στην σκηνοθεσία κινηματογράφου και θεάτρου Post graduate diploma in film and theatre direction.

Έχει επιμεληθεί οπτικοακουστικά καλλιτεχνικά, οργανωτικά και σε τεχνικό επίπεδο πολλές εκδηλώσεις παρουσιάσεις, διαφημίσεις, Video art, Φεστιβάλ.Ως Σκηνοθέτης-Σεναριογράφος-Παραγωγός έχει παρουσία από το 1992. Οι ταινίες του έχουν αποσπάσει διεθνείς βραβεύσεις και έχουν προβληθεί στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Είναι ο ιδρυτής των εκδόσεων «Κουίντα»  και της κινηματογραφικής εταιρείας «ΚΟΥΙΝΤΑ Production».

Διατελεί  Καθηγητής Κινηματογράφου σε πολλές σχολές και ιδρύματα. Από το 2011 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας AIDFF. Από το 2013 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο διεθνές οικολογικό και επιστημονικό πανόραμα της ΚΟΥΙΝΤΑ.

Έχει γράψει την «Εισαγωγή στον κινηματογράφο». Πρόκειται για ένα  βιβλίο,  το οποίο  απευθύνεται σε επίδοξους σκηνοθέτες, αλλά και σε όλους εκείνους που θέλουν να γνωρίσουν με άμεσο και περιεκτικό τρόπο την τέχνη- τεχνική του κινηματογράφου. Αρθρογραφεί στο filmmaker και στο koyinta art emagazine.

 ©Typologos.com 2017

 

 

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

7 + 1 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.