Αφιερωμένος στις εφαρμογές των laser είναι ο νέος κύκλος των Μορφωτικών Eκδηλώσεων στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
Αφιερωμένος στις εφαρμογές των laser είναι ο νέος κύκλος των Μορφωτικών Eκδηλώσεων στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Του Νίκου Μόσχοβου, e–mail: nikmoshov@gmail.com
Πριν από 100 χρόνια μίλησε ο μεγάλος φυσικός, Albert Einstein για τη θεωρία των ακτινών τύπου λέιζερ και σε αυτές είναι αφιερωμένος ο νέος κύκλος ομιλιών των μορφωτικών εκδηλώσεων «Επιστήμης Κοινωνία» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), που θα διεξάγονται στις 7.30 το απόγευμα κάθε Τρίτης από τις 14 Μαΐου έως και τις 4 Ιουνίου στο αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» (Οδός Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα).
Πρόκειται για τον πέμπτο κύκλο ομιλιών των Μορφωτικών Εκδηλώσεων «Επιστήμης Κοινωνία», που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Θεωρητικής & Φυσικής Χημείας και με τίτλο: «Laser: μία ακτίνα φωτός για την Έρευνα, την Τεχνολογία και τον Άνθρωπο».
Τις ομιλίες θα πραγματοποιήσουν ερευνητές του Ινστιτούτου Θεωρητικής & Φυσικής Χημείας του ΕΙΕ, πανεπιστημιακοί , καθώς και επιστήμονες, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις σημαντικότερες εφαρμογές των ακτινών τύπου laser που βελτιώνουν και παρέχουν ποιότητα προς τους ανθρώπους.
Οι ακτίνες τύπου Laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) θεωρούνται ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της επιστήμης του 20ου αιώνα. Το πρώτο Ruby laser κατασκευάστηκε προ 50ετίας το 1960 από τον Αμερικάνο, T.Maiman.
Έκτοτε δημιουργήθηκαν πολλοί τύποι ακτινών Laser, όπως είναι οι γνωστοί Laser pointers των 20 ευρώ, τα laser αξίας εκατομμυρίων ευρώ που λειτουργούν στις γραμμές παραγωγής συγκόλλησης- κοπής χάλυβα στην αυτοκινητοβιομηχανία, τα έτερα της φωτοβολταϊκής τεχνολογία κι όσα χρησιμοποιούνται στην ιατρική (επεμβάσεις).
Οι ακτίνες τύπου laser εφαρμόζονται ήδη στις τηλεπικοινωνίες, αλλά τις χρησιμοποιεί και η ΝΑSA στην επιτόπια στοιχειακή ανάλυση επίγειων ορυκτών- πετρωμάτων που βρίσκονται στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη.
Κατά τη διάρκεια των ομιλιών θα απαντηθούν από τους ειδικούς τα εξής ερωτήματα:
Ποιες είναι οι αρχές λειτουργίας των μηχανημάτων με laser και ποια εστί η ιστορία του; Τι ξεχωρίζει την ακτίνα τύπου laser από τις συνήθεις πηγές φωτός;
Ποιες είναι οι εφαρμογές των ακτινών τύπου laser στα υλικά, που βρίσκονται σε επίπεδα του ενός εκατομμυριοστού του μέτρου;
Πως εφαρμόζονται αυτές στη βιοιατρική και στις μοντέρνες τεχνολογίες του 21ου αιώνα (όπως είναι η φωτοβολταϊκή τεχνολογία και οι οπτικές τηλεπικοινωνίες).
Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό. Στο τέλος της κάθε ομιλίας θα ακολουθεί μία συζήτηση μεταξύ του ακροατηρίου και των ομιλητών.
Σημειωτέον ότι χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης για το σύνολο των εκδηλώσεων σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Οι ομιλίες θα μεταδίδονται ζωντανά στη διεύθυνση http://www.ekt.gr/events/live .
Περισσότερες πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι-ες να αναζητήσουν στα τηλέφωνα με αριθμούς κλήσης: 2107273516+700 και e-mail: gramma@eie.gr & mkont@eie.gr.
©Typologos.com 2013. Με πληροφορίες από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.