3ο Big Day  Αφιέρωμα στο Σάμουελ Μπέκετ

17:30:25,03/12/2018

Η Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 είναι αφιερωμένη στον Ιρλανδό συγγραφέα και ποιητή Σάμουελ Μπέκετ από το Κ.Θ.Β.Ε

Αφιερωμένο στον Ιρλανδό συγγραφέα και ποιητή Σάμουελ Μπέκετ είναι το 3ο Big Day για φέτος, που διοργανώνεται από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.

Ο Σάμουελ Μπέκετ, βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας (1969) για τους «νέους τρόπους έκφρασης που έχει εισάγει στην πεζογραφία και το δράμα», είναι ευρύτερα γνωστός για το έργο  «Περιμένοντας τον Γκοντό», το οποίο παρουσιάζεται φέτος από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου, σε μετάφραση  του Μίνου Βολανάκη και σκηνοθεσία του  Γιάννη Αναστασάκη.

Το πλούσιο συγγραφικό έργο του Μπέκετ αποτελείται από ποιήματα, πεζά (διηγήματα και μυθιστορήματα) και θεατρικά έργα, τα οποία συνδέθηκαν ιδιαίτερα με το «Θέατρο του Παραλόγου».

Με το 3ο  Big Day, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρέχει τη δυνατότητα στο κοινό να μάθει για το πλούσιο, σύνθετο έργο, αλλά και την προσωπικότητα του Σάμουελ Μπέκετ μέσα από βιωματικά εργαστήρια, workshops, ενδιαφέρουσες δράσεις, ασκήσεις αυτοσχεδιασμού και δραματοποίησης, διαλέξεις, καθώς και συζητήσεις. Η είσοδος σε όλες στις εκδηλώσεις των Big Days είναι ελεύθερη.

Για δηλώσεις συμμετοχής μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να  επικοινωνούν  με το Γραφείο Δραματολογίου του Κ.Θ.Β.Ε. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2315-200.029 (Τρίτη έως και Παρασκευή: 10.00–14.00).Τη διοργάνωση του αφιερώματος στον Σάμουελ Μπέκετ επιμελούνται οι: Αμαλία Κοντογιάννη, Εύα Κουμανδράκη, Κωνσταντίνα Ματζίρη και Μαρία Τσιμά.

Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή είναι η Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, καθώς  και το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών  του Α.Π.Θ.

Στις 11 το πρωί της Κυριακής 18 Μαρτίου 2018  θα πραγματοποιηθεί η εικαστική έκθεση βασισμένη στα ποιήματα του Μπέκετ με θέμα: «Τέχνη και σαχλοκουβέντες».

Επηρεασμένοι από το ποιητικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ, πέντε σπουδαστές του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δημιουργούν ένα αμάλγαμα λόγου και εικόνας, σκέψης και μορφής και παρουσιάζουν μια πολυμορφική έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής, καθώς  και φωτογραφίας. Η έκθεση εμπνέεται από την έκδοση κειμένων του Σάμουελ Μπέκετ με τίτλο «Ποιήματα συνοδευόμενα από σαχλοκουβέντες». Συμμετέχουν οι:

Δώρα Τσίλικα, με  αφηρημένη ζωγραφική και συγκεκριμένα με την έννοια της φόρμας μέσω της αυθόρμητης κίνησης.

Φοίβος Μίγγας, με  αναπαραστατική ζωγραφική και σχέδιο, που  πραγματεύεται την αυτοαναζήτηση και την ενδοσκόπηση.

GERA,  ο οποίος είναι επηρεασμένος από το graffiti και την τέχνη του δρόμου, χρησιμοποιεί ως βασικό υλικό το σπρέι, δημιουργεί παραστατικά και ανεικονικά έργα με έντονες γραφές και υφές.

Σοφία Μυλωνά, με την γλυπτική και τη σκηνογραφία, μελετά το αντικείμενο, την παραμόρφωση, καθώς  και την έννοια του χρόνου.

Νίκη Λαμπαδά, η  οποία χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό φωτογραφίας και κειμένου για να αγγίξει θέματα,  όπως είναι  ο χρόνος, η φθορά και η ανθρώπινη αντίληψη.

Την ίδια ώρα θα γίνει το 5ωρο  εργαστήριο με θέμα «Τίποτα δεν είναι πιο πραγματικό από το τίποτα»  (για ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών) με εισηγητή τον ηθοποιό- σκηνοθέτη Φούλη  Μπουντούρογλου. Μπορούν να λάβουν μέρος μέχρι και  18 άτομα, ενώ  απαιτείται δήλωση συμμετοχής, ανάγνωση και εκμάθηση μονολόγων, σε συνεννόηση με το Κ.Θ.Β.Ε.

Την ίδια ώρα ξεκινά και το Θεατρικό εργαστήρι για παιδιά ηλικίας  5-8  ετών και τίτλο «Ένα παράξενο δέντρο» από τη Θεατρολόγο Μαρία Χατζηαγγελίδου

Μια ομάδα από μικρούς ερευνητές θα βρεθούν κατά λάθος σε ένα μέρος,  όπου δεν υπάρχει και δε φυτρώνει τίποτα. Ένα μέρος άδειο,  όπως είναι  η άδεια σκηνή στον Γκοντό, ένα δέντρο και μόνο φιγούρες. Όλα τα υπόλοιπα τα φανταζόμαστε.

Τίποτε άλλο, παρά μονάχα ένα δέντρο διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Η ομάδα αποφασίζει να εξερευνήσει το μυστηριώδες μέρος και κυρίως το δέντρο, καθώς είναι σίγουροι πως πρόκειται για μια σπουδαία ανακάλυψη!

 Όμως, δυο απρόσμενοι επισκέπτες θα τους αλλάξουν τα σχέδια, δυο παράξενες φιγούρες κάτι έχουν να τους πουν . Ποιοι  είναι άραγε; Τι είναι αυτό το μέρος; Θα τα καταφέρουν; Μια ιστορία διαδραστική, στην οποία τα παιδιά μέσα από το θεατρικό παιχνίδι θα γνωρίσουν τον μεγάλο θεατρικό συγγραφέα Σάμουελ Μπέκετ, θα γίνουν οι ίδιοι ερευνητές και θα κληθούν να δώσουν μια απάντηση στα ερωτήματα αυτά, καθώς και μια εξήγηση για το περίεργο μέρος, με το περίεργο δέντρο και τους περίεργους επισκέπτες. Το εργαστήρι διαρκεί 1 ώρα και 15 λεπτά, ενώ μπορούν να λάβουν μέρος μέχρι και 15 παιδιά   (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)

Στις 11 το πρωί της Κυριακής 18 Μαρτίου 2018 θα γίνει και το εργαστήριο με αφορμή τα ώριμα μονόπρακτα του Μπέκετ και θέμα:  «Στα όρια του Σώματος / στα όρια του Λόγου», για επαγγελματίες ηθοποιούς, σπουδαστές δραματικών σχολών, έχοντες μια κάποια σκηνική εμπειρία ή  σε όσους διατίθενται να δουλέψουν με το σώμα τους. Στο εργαστήριο προΐσταται ο Σκηνοθέτης Αλέξανδρος Μιχαήλ και διαρκεί 2 ώρες, ενώ δύναται να το παρακολουθήσουν μέχρι  και 16 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)

Στις 12.30 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Σάμουελ Μπέκετ, με ελεύθερη είσοδο.

Στις μια το μεσημέρι της ίδιας ημέρας  αρχίζει το  εργαστήριο «Πάνω σ’ ένα ξένο στίχο» από τον ηθοποιό- σκηνοθέτη Χρίστο  Νταρακτσή και το οποίο διαρκεί 1 ώρα και 30 λεπτά. Πρόκειται για ένα εργαστήριο με αφορμή και οδηγό τη φράση του Μπέκετ: «Ναι, στη ζωή μου, αφού πρέπει να τη λέω έτσι, υπήρχαν τρία πράγματα, η ανικανότητα να μιλήσω, η ανικανότητα να σωπάσω, και η μοναξιά, μ’ αυτά έπρεπε να τα βγάλω πέρα». Μπορούν να συμμετάσχουν  μέχρι  και 12 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής).

Το Masterclass με τίτλο: «Το σώμα και ο λόγος στην ποιητική γραφή του Σάμουελ Μπέκετ. Μια εισαγωγή στον τρόπο εκφοράς των λέξεων στο μπεκετικό κείμενο μέσα από την ανάδειξη της καταγωγής τους, που είναι ο ήχος τους» θα πραγματοποιήσει ο Γιάννης Μήτρου στις μία το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Το τρίωρο  masterclass πραγματεύεται την εξής θεματολογία:

Πώς αναδύεται η μορφή η οποία θα γίνει ο φορέας του μπεκετικού λόγου, πώς το σώμα δίνει περιεχόμενο στον ήχο και ο ήχος στο σώμα. Το συμβάν Μπέκετ συναντά την αρχαία τραγωδία μέσα από μια επινόηση της έννοιας του τραγικού. Το τραγικό εδώ ισοδυναμεί με το ειρωνικό, το υποκείμενο αντιστρέφει τους όρους της κατεστημένης λογικής και παράγει μέσα από ένα μινιμαλισμό των κινήσεων ή και της ακινησίας μια επανασύνδεση με τη γλώσσα στο βαθμό που αυτή έχει χάσει το νόημα της.

Στις 2.30  το απόγευμα  της Κυριακής 18 Μαρτίου  2018 θα πραγματοποιηθεί η μισάωρη διάλεξη με τίτλο: «Κείμενα-παρτιτούρες: Σάμουελ Μπέκετ και μουσική» από τη Μαρία Ριστάνη  (Ειδικό Εργαστηριακό Προσωπικό, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του  Α.Π.Θ.), η οποία θα εστιάσει στα κάτωθι:

«Αφού κάθε απόπειρα να διαβάσουμε και να κατανοήσουμε τον Μπέκετ αποκλειστικά με εγκεφαλικές διεργασίες είναι μάλλον καταδικασμένη να «αποτυγχάνει καλύτερα», ας αποπειραθούμε να ακούσουμε τα κείμενά του – να αισθανθούμε και να ακολουθήσουμε το ρυθμό, τις φωνές, τις αντιστίξεις, τις αλλοιώσεις, τις επαναλήψεις και τα da capo του».

Στις  3  το απόγευμα  της Κυριακής 18 Μαρτίου  2018 θα μιλήσει ο Αρχιτέκτονας-  Δρ. Φιλοσοφίας Θωμάς Συμεωνίδης με θέμα «Αρχιτεκτονικές του Samuel Beckett».

«Ποια είναι η σχέση που μπορεί να έχει η αρχιτεκτονική με τη λογοτεχνία; Και γιατί ειδικά η αρχιτεκτονική στο έργο του Μπέκετ; Tί είναι τελικά η αρχιτεκτονική και ποιες οι διαφορετικές μορφές με τις οποίες υπάρχει στο έργο του Μπέκετ;», θα αναρωτηθεί ο ομιλητής.

Στις 4  το απόγευμα  θα γίνει η 30λεπτη παρουσίαση με τίτλο:  «Τη σιωπή μόνο οι λέξεις τη σπάνε», με υπεύθυνο το διευθυντή Σπουδών Δραματικής Σχολής  του Κ.Θ.Β.Ε. –  σκηνοθέτη και  ηθοποιό Γιάννης Ρήγα.  Οι σπουδαστές της Δραματικής σχολής του Κρατικού Θεάτρου θα επιχειρήσουν  να παρουσιάσουν το «Πράξη χωρίς λόγια»  συνδυασμένο με πεζά κείμενα του Σάμουελ Μπέκετ.

Τέλος, στις 4.30 το απόγευμα  της Κυριακής 18 Μαρτίου  2018 θα γίνει το στρογγυλό τραπέζι με τίτλο «Και τώρα που είμαστε ευτυχισμένοι, τί κάνουμε;» με ομιλητές τους:  Γιάννη  Αναστασάκη (Καλλιτεχνικό  Διευθυντή του  Κ.Θ.Β.Ε, σκηνοθέτη , ηθοποιό και Φιλόλογο), Φούλη Μπουντούρογλου  (Ηθοποιό- σκηνοθέτη), καθώς και  Έλση Σακελλαρίδου (Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος  Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του  Α.Π.Θ.)

©Typologos.com 2018

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

nineteen − ten =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.