Αυθημερόν στο σπίτι τους επιστρέφουν πλέον όσοι υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική του γόνατος ή ισχίου σε πολλά νοσοκομεία στις ΗΠΑ!
Αυθημερόν στο σπίτι τους επιστρέφουν πλέον όσοι υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική του γόνατος ή ισχίου σε πολλά νοσοκομεία στις ΗΠΑ!

Πρόκειται για πραγματική επανάσταση στην ορθοπεδική, καθώς οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική του γόνατος και ισχίου, στις ΗΠΑ χαρακτηρίζονται ήδη ως εξωτερικοί ασθενείς
Αυθημερόν στο σπίτι τους επιστρέφουν πλέον όσοι υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική του γόνατος ή ισχίου σε πολλά νοσοκομεία στις ΗΠΑ!
Η επαναστατική αυτή εξέλιξη, που οφείλεται στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική και στον συνδυασμό την οποία προσφέρει η ανάπτυξη της αναισθησιολογίας και της φαρμακολογίας ,παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο στις 4- 6 Οκτωβρίου του 2013 στη Νέα Υόρκη.
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο στο νοσοκομείο Rush Medical Center του Σικάγο δείχνουν ότι κατά την περίοδο Ιανουάριος – Ιούνιος του 2012 συνολικά 537 ασθενείς υποβλήθηκαν σε ολική αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος .
Από αυτούς οι 526 ασθενείς (98%) πήραν εξιτήριο την ίδια ημέρα, ενώ οι 11 (2%) παρέμειναν στο νοσοκομείο περισσότερο από μία ημέρα!
«Πρόκειται για πραγματική επανάσταση στην ορθοπεδική, καθώς οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική του γόνατος και ισχίου, στις ΗΠΑ χαρακτηρίζονται ήδη ως εξωτερικοί ασθενείς και επιστρέφουν αυθημερόν στο σπίτι τους», τονίζει ο ορθοπεδικός χειρουργός εξειδικευμένος στις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές των κάτω άκρων (ισχίο-γόνατο-πόδι), Δρ Γιώργος Δημάκης.
Ελάχιστα Επεμβατικές Τεχνικές
Ο κ. Δημάκης επισημαίνει ότι: «Η επαναστατική εξέλιξη στην ορθοπεδική ξεκίνησε τις περασμένες δεκαετίες με την αρθροσκόπηση και σήμερα όλο και πιο πολλές παθήσεις αντιμετωπίζονται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές οι ποίες έχουν ως σκοπό την αντιμετώπιση των ορθοπεδικών προβλημάτων με την ελάχιστη παρέμβαση και διαταραχή στο ανθρώπινο σώμα».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές προσφέρουν τα εξής πλεονεκτήματα:
Ελαχιστοποιούν το μέγεθος του χειρουργικού τραύματος.
Ελαχιστοποιούν την απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.
Ελαχιστοποιούν τον μετεγχειρητικό πόνο.
Προσφέρουν το καλύτερο δυνατό λειτουργικό αποτέλεσμα.
Συμβάλουν στην ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση.
Ελαττώνουν τις μετεγχειρητικές επιπλοκές.
Εξασφαλίζουν την ταχύτερη έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο και την γρηγορότερη επάνοδο στην καθημερινή του ζωή, καθώς και στην εργασία του.
Η Οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή αιτία
Ένδειξη για την αντικατάσταση του γόνατος ή του ισχίου έχουν οι ασθενείς, που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα.
Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία εκφυλιστικού τύπου πάθηση των αρθρώσεων, η οποία εντοπίζεται κυρίως στις μεγάλες αρθρώσεις των κάτω άκρων, δηλαδή του γόνατος και του ισχίου.
Πρόκειται για μια προοδευτική φθορά του χόνδρου, η οποία οδηγεί σε βαθμιαία καταστροφή της άρθρωσης. Είναι συχνότερη στις γυναίκες και έχει σαφή σχέση με την αύξηση της ηλικίας.
Οφείλεται σε κληρονομικούς και ορμονικούς παράγοντες, σε καταπόνηση των αρθρώσεων, σε παλαιές κακώσεις και σε συγγενείς νόσους.
Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας είναι ο έντονος πόνος στην άρθρωση ,η αδυναμία της βάδισης και η μειωμένη κινητικότητα.
Σε προχωρημένα στάδια της νόσου είναι αφόρητος ο πόνος και παρουσιάζεται σε καταστάσεις ηρεμίας ή και κατά την διάρκεια της νύχτας. Τα συμπτώματα αυτά οδηγούν σε προοδευτική μείωση της κινητικότητας της άρθρωσης , σε σταδιακά επιδεινούμενη δυσχέρεια στη βάδιση και τελικά σε απώλεια της ποιότητας ζωής .
Amis: Μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος ισχίου
«Στις περιπτώσεις αυτές, η λύση είναι η αντικατάσταση της φθαρμένης άρθρωσης με μεταλλικές προθέσεις και πολυαιθυλένιο (πλαστικό). Η επέμβαση ονομάζεται ολική αρθροπλαστική της άρθρωσης.
Η πιο σύγχρονη χειρουργική τεχνική για την άρθρωση του ισχίου είναι η ολική αρθροπλαστική-AMIS (Anterior Minimal Invasive Surgery)», εξηγεί ο κ Δημάκης.
Τα κυριότερα πλεονεκτήματα της AMIS είναι τα κάτωθι:
Ο μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος, η άμεση κινητοποίηση, ησυντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο (2-3 ημέρες), η μικρότερη ουλή του δέρματος (6-8 εκατοστών), η ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, η λιγότερη απώλεια αίματος, ο μειωμένος κίνδυνος εξάρθρωσης και η αποτροπή της χωλότητας.
\Η μέθοδος AMIS έχει εφαρμογή και στα κατάγματα του ισχίου (ημιολική αρθροπλαστική ισχίου), με τα ίδια πολύ καλά αποτελέσματα της ολικής αρθροπλαστικής.
Στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, η θεραπεία εκλογής είναι η ολική αρθροπλαστική.
Η πιο νέα σύγχρονη χειρουργική τεχνική στην πάθηση αυτή είναι η ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική του γόνατος (M.I.S.)
Τα ενθέματα τοποθετούνται με μια τομή των 10 εκατοστών αντί των 20-25 εκατοστών (της παραδοσιακής τομής) και χωρίς να γίνει διατομή των μυών του τετρακέφαλου, ο οποίος είναι ο κυριότερος μυς στην λειτουργία του εκτατικού μηχανισμού του γόνατος.
Η τεχνική είναι ανώδυνη και αναίμακτη. Μετεγχειρητικά η κινητοποίηση είναι άμεση , αφού επιτυγχάνεται μέσα στο ίδιο απόγευμα του χειρουργείου και με πλήρες εύρος κίνησης του γόνατος.
Η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο είναι συντομότερη (2-3 ημέρες ). Ο ασθενής μετά από 15-20 ημέρες μπορεί να οδηγήσει το αυτοκίνητό του και σταδιακά να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες, καθώς και στην εργασία του.
Η ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική του γόνατος καθώς και του ισχίου μπορεί να συνδυαστούν και με τη ψηφιακή υποβοήθηση (computer assisted surgery) ή με πλοήγηση (navigation).
©Typologos.com 2013. Toρεπορτάζ αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προτροπή ή συμβουλή σε ιατρική πράξη ή ενέργεια. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον θεράποντα γιατρό σας ή τον αρμόδιο ειδικό.