ΑΝΩ ΤΩΝ 3.000.000 ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΥΛΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
ΑΝΩ ΤΩΝ 3.000.000 ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΥΛΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ
Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: nikmoshov@gmail.com
(φωτογραφία από τον φωτορεπόρτερ Γιάννη Τσουφλίδη, http://www.tsouflidis.gr/ . Στοιχεία- σοκ για τη νόσο του διαβήτη ανακοίνωσαν ο ο Πρόεδρος της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, Κυριάκος Καζάκος και ο Γραμματέας, Ε. Πάγκαλος στη συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη)
Άνω των 3.000.000 ανθρώπων πεθαίνουν κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο από την ύπουλη ασθένεια του διαβήτη!
Το συγκλονιστικό στοιχείο προέρχεται από τις στατιστικές που διεξάγουν μαζί η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) με την Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) και δημοσιοποιήθηκε από το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Περισσότερα στοιχεία ανακοίνωσαν ο Πρόεδρος της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, Κυριάκος Καζάκος και ο Γραμματέας, Ε. Πάγκαλος μιλώντας σε συνέντευξη τύπου ενόψει των εργασιών του 26ου Διαβητολογικού Συνεδρίου, που θα γίνει στο Grand Hotel Palace της Θεσσαλονίκης στις 15- 17 Νοεμβρίου του 2012.
Εξάλλου, αύριο (14 Νοεμβρίου του 2012) εορτάζεται – όπως κάθε- έτος- η Παγκόσμια Ημέρας για τον Διαβήτη. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) και υπό την αιγίδα του Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ).
Ένα μικρό ιστορικό της ύπουλης αυτής νόσου θα μπορούσε κανείς να περιγράψει ως εξής:
Ο όρος «διαβήτης» αποδίδεται στον Έλληνα γιατρό, Αρεταίο τον Καππαδόκη, ο οποίος έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ.
Ο πλήρης επιστημονικός όρος της ασθένειας είναι «σακχαρώδης διαβήτης».
Η 14η Νοεμβρίου αποτελεί τη γενέθλια ημέρα του Νομπελίστα γιατρού, Φρέντερικ Μπάντινγκ (1891-1941), ο οποίος εφηύρε την συνθετική ινσουλίνη σώζοντας εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές.
«Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια χρόνια νόσο, η οποία εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν ο οργανισμός δεν δύναται να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος. Υπάρχουν δύο τύποι διαβήτη κι είναι ο Τύπος 1 και ο Τύπος 2.
«Ο διαβήτης είναι ένα παγκόσμιο νόσημα. Η επίπτωση της ασθένειας είναι ραγδαία στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα αίτια είναι πολλά, αλλά σε μεγάλο βαθμό οφείλεται η νόσος στην ταχεία αύξηση του σωματικού βάρους, στην παχυσαρκία και στην έλλειψη σωματικής άσκησης. Τα στοιχεία που δίνει η ΠΟΥ δείχνουν και το μέγεθος του προβλήματος», αναφέρουν οι γιατροί.
(φωτογραφία από τον φωτορεπόρτερ Γιάννη Τσουφλίδη, http://www.tsouflidis.gr/ . Ο Πρόεδρος της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, Κυριάκος Καζάκος)
Τα μέχρι στιγμής του ΠΟΥ δείχνουν:
- Συνολικά 347 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο πάσχουν από διαβήτη.
- Σε 3,4 εκατομμύρια υπολογίζονται τα άτομα, τα οποία έχασαν την ζωή τους μόνο μέσα στο 2004 από τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα!
- Περισσότερο από το 80% των θανάτων από διαβήτη συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
- Η πρόβλεψη των ειδικών είναι ότι οι θάνατοι από διαβήτη θα αυξηθούν κατά τα 2/3 μεταξύ των ετών 2008 και 2030!
Το σύνθημα του φετινού εορτασμού στην Ελλάδα δημοσιοποίησε η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία και φέρει τον τίτλο: «ακούμε κάθε φωνή για να διαμορφώσουμε μαζί ένα μέλλον καλύτερο» .
«Ο διαβήτης αντιμετωπίζεται καλά φαρμακευτικά. αλλά η πρόληψη σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση και την φαρμακευτική αγωγή μπορούν να βοηθήσουν στην ρύθμιση του διαβήτη και στην αποφυγή- με την πάροδο του χρόνου- νοσηρών εκδηλώσεων από τα διάφορα όργανα, όπως είναι η καρδιά, τα αγγεία , οι νεφροί, τα μάτια, καθώς και τα νεύρα.
Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως η καθημερινή άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 κατά 35%-40%.
Μεγάλη σημασία έχει η διατροφή των πασχόντων , αλλά και όλων ανεξαίρετα. Θα πρέπει να ακολουθούμε έναν «έξυπνο τρόπο διατροφής», όπως είναι και η διακοπή του καπνίσματος.
Η παγκόσμια στρατηγική της πρόληψης του διαβήτη κατευθύνεται στην σωστή διατροφή και στην σωματική άσκηση, καθώς και γενικότερα στην υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής», υπογραμμίζουν οι γιατροί.
(φωτογραφία από τον φωτορεπόρτερ Γιάννη Τσουφλίδη, http://www.tsouflidis.gr/ . Ο γενικός γραμματέας της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, Ε. Πάγκαλος)
«Η εξάπλωση του Σακχαρώδη Διαβήτη έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας για το Σακχαρώδη Διαβήτη, ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη ξεπέρασε ήδη τα 350 εκατομμύρια και αναμένεται την επόμενη 20ετία να φθάσει τα 500 εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι περίπου 800 χιλιάδες άτομα πάσχουν από διαβήτη, ενώ υπάρχουν και αρκετοί έχουν την ασθένεια και δεν το γνωρίζουν», τόνισαν ο Πρόεδρος της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, Κυριάκος Καζάκος και ο Γραμματέας, Ε. Πάγκαλος μιλώντας σε συνέντευξη τύπου ενόψει των εργασιών του 26ου Διαβητολογικού Συνεδρίου.
©Typologos.com 2012.