Μεγάλες εκκρεμότητες για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης

0
99

Μεγάλες εκκρεμότητες για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης

16:42:55,05/15/2018

Oι πλημμύρες αποτελούν προειδοποίηση και παραίνεση επιτάχυνσης των αντιπλημμυρικών υποδομών λένε οι επιστήμονες

Μεγάλες εκκρεμότητες για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης εκτιμά πως υφίστανται το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε./Τ.Κ.Μ.)  με ανακοίνωσή του.

Αφορμή για την ανακοίνωση στάθηκε η πρόσφατη πλημμύρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετά  από τη σφοδρή βροχόπτωση που εκδηλώθηκε και για την οποία επισημαίνεται πως πρέπει να εκληφθεί ως προειδοποίηση και παραίνεση επιτάχυνσης των αντιπλημμυρικών υποδομών που εκκρεμούν εδώ και πολλά χρόνια. Έργα, τα οποία θα «θωρακίσουν» το πολεοδομικό συγκρότημα και τις γύρω περιοχές.

Το Τ.Ε.Ε./Τ.Κ.Μ. παραθέτει και μια λίστα  10 έργων που είχε κατ` επανάληψη από το 2003 και μετά συμπεριλάβει στις προτάσεις του φορέα  ως έργα «Α΄ Φάσης» ενός master plan  για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης. Στη λίστα καταγράφεται και η εξέλιξή τους ως εξής:

1)Διευθέτηση ρεμάτων Πολίχνης και Συκεών: Ολοκληρώθηκαν οι δύο εργολαβίες στο μεγαλύτερο ποσοστό τους. Ωστόσο,  υπάρχουν  μικρές παρεμβάσεις που εκκρεμούν κοντά στο Σέιχ Σου.

2) Μόνο σε φάση ωριμότητας μελετών και  χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους, παραμένει το έργο που αφορά στη διευθέτηση και κατασκευή  των λιμνοδεξαμενών στο τμήμα του Δενδροποτάμου, με τους παραπόταμους: Ωραιοκάστρου, Αγίου Παντελεήμονα, Ξηροποτάμου, κοινότητας Πεύκων, Ξηροποτάμου-Φιλύρου, Μύλου και Μύλου-Φιλύρου.

3)Το τεχνικό έργο στη συμβολή του Δενδροποτάμου με την οδό Λαγκαδά, που περιλαμβανόταν στο master plan,  έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια.

4)Μόνο μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί για τη διευθέτηση του Χειμάρρου Διαβατών.

5)Τα φράγματα στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, που κρίθηκαν αναγκαία ήδη μετά από την καταστροφική πυρκαγιά του 1997 στο Σέιχ Σου, δεν έχουν προχωρήσει ούτε μελετητικά. Το μόνο,  που έγινε,  είναι οι μικρές παρεμβάσεις μετά από την πυρκαγιά κυρίως με ευθύνη του Δασαρχείου.

6)Το έργο διευθέτησης του Χειμάρρου Λύτρα παραμένει σε φάση μελετών και χωρίς ωριμότητα.

7)Το έργο διευθέτησης του Χειμάρρου Κωνσταντινίδη παραμένει σε φάση μελετητική και χωρίς ωριμότητα.

8)Το έργο διευθέτησης και κατασκευής λιμνοδεξαμενών του Χειμάρρου Κυβερνείου, παραμένει σε φάση μελετητική και χωρίς ωριμότητα.

9)Η διευθέτηση του Χειμάρρου Θέρμης έχει πραγματοποιηθεί, ως έναν βαθμό, αλλά εκκρεμεί η διευθέτηση του Ρέματος Τριαδίου.

10)Το έργο διευθέτησης των επτά χειμάρρων του Δήμου Θερμαϊκού, παραμένει σε εκκρεμότητα. Μελετητικά είναι ώριμο, αλλά ενώ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά  η ευθύνη υλοποίησης του έργου, πέρασε από το αρμόδιο υπουργείο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονία, καθώς  και στον οικείο Δήμο.

Από τα έργα, που είχαν ενταχθεί στις προτάσεις του Τ.Ε.Ε./Τ.Κ.Μ.  ως έργα «β΄φάσης» του master plan, μόνο τα έργα που αφορούν στην αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, είναι ώριμα και τελούν εν αναμονή δημοπράτησης στο προσεχές διάστημα.

Σε εκκρεμότητα –ακόμα και από πλευράς μελετών- τελούν οι υπόλοιπες παρεμβάσεις που αφορούν μικρά τεχνικά έργα και διευθετήσεις, για τους χειμάρρους Αναγεννήσεως, Εκθέσεως, Μενεμένης, Σίνδου και ευρύτερου Δήμου Εχεδώρου, του ρέματος Νέστορος Τύπα, των περιοχών Πανοράματος, Μίκρας, καθώς και Ευκαρπίας.

Το Τ.Ε.Ε./Τ.Κ.Μ.  θεωρεί  ότι «διαχρονικά την αντιπλημμυρική προστασία, βασική υποδομή, όπως αποδεικνύουν οι εκδηλώσεις, οι ομάδες εργασίας και τα υπομνήματα που έχει καταθέσει τις τελευταίες δεκαετίες.

Το γεγονός ότι δεν καταγράφονται απώλειες ζωής στην Θεσσαλονίκη λόγω πλημμυρών, οφείλεται στην περιφερειακή τάφρο που κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1950 και  σε εύνοια των καιρικών φαινομένων, παρά στα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί.

Το βέβαιο είναι ότι  θα πρέπει να προχωρήσουν τουλάχιστον τα ώριμα έργα του master plan του 2003, αλλά και να γίνει νέα επικαιροποίηση, καθώς  το αστικό  -περιαστικό τοπίο έχουν μεταβληθεί έκτοτε».

©Typologos.com 2018

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

3 + twenty =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.