Αντί να επιδοτούμε την αγρανάπαυση της γης είναι προτιμότερο να επιδοτήσουμε την καλλιέργεια ψυχανθών για παραγωγή χονδροειδών και συμπυκνωμένων ζωοτροφών

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ

Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com

 Αντί να επιδοτούμε την αγρανάπαυση της γης είναι προτιμότερο να επιδοτήσουμε την καλλιέργεια ψυχανθών για παραγωγή χονδροειδών και συμπυκνωμένων ζωοτροφών.

Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: nikmoshov@gmail.com

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν πως η χρησιμοποίηση εγχώριων τροφών ψυχανθών (κουκί και λούπινο) στη διατροφή των  ορνιθίων  παραγωγής κρέατος κα να αντικαταστήσει την  εισαγόμενη  σόγια!

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν πως η χρησιμοποίηση εγχώριων τροφών ψυχανθών (κουκί και λούπινο) στη διατροφή των ορνιθίων παραγωγής κρέατος κα να αντικαταστήσει την εισαγόμενη σόγια!

Αντί να επιδοτούμε την αγρανάπαυση της γης είναι προτιμότερο να επιδοτήσουμε την καλλιέργεια ψυχανθών για παραγωγή χονδροειδών και συμπυκνωμένων ζωοτροφών, με πολλαπλά οφέλη για το χωράφι, τον αγρότη, την κτηνοτροφία και εντέλει την εθνική οικονομία!

Στην  ανάγκη αυτή της αναδιάταξης της αγροτικής παραγωγής  αναφέρθηκαν οι ειδικοί που μίλησαν στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολογίας Ζωικής Παραγωγής, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου του  2013 στο Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος  Γερμανός», κατά τη διάρκεια της Όγδoης  Διεθνούς  Εκθέσεως  για την Κτηνοτροφία και Πτηνοτροφία, Zootechnia.

Συν-διοργανωτές ήταν τα τέσσερα Τμήματα Ζωικής Παραγωγής των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Λάρισας .To 4o Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολογίας  Ζωικής Παραγωγής τελούσε υπό την αιγίδα των Υπουργείων: Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Aθλητισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώβς  και Μακεδονίας-Θράκης.

«Οι ειδικοί ανέπτυξαν θέματα ειδικού κτηνοτροφικού ενδιαφέροντος μέσα από τέσσερις εισηγήσεις, ενώ ανακοινώθηκαν 28 εργασίες με προφορική παρουσίαση και  25 εργασίες με μορφή Poster.Πολλές από τις εργασίες αποτέλεσαν το επιστέγασμα της συνεργασίας των Πανεπιστημιακών Τμημάτων,  των Τμημάτων ΤΕΙ και των Ιδρυμάτων του ΕΘΙΑΓΕ.

Παρουσιάστηκαν 16 εργασίες στην ενότητα της εκτροφής των Αγροτικών Ζώων, 15 εργασίες στην ενότητα της διατροφής των Αγροτικών Ζώων, 12 εργασίες στην ενότητα της φυσιολογίας-αναπαραγωγής-γενετικής και γενετικής βελτίωσης των Αγροτικών Ζώων, καθώς και 10 εργασίες στην ενότητα των Τροφίμων-υγείας των Αγροτικών Ζώων», εξηγεί  ο ομότιμος καθηγητής  του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης. Δρ.  Ιωάννης  Κάτανος.

Τις εργασίες παρακολούθησαν 740 εγγεγραμμένοι σύνεδροι.

Η αυτάρκεια της χώρας σε κρέας μειώθηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια. Στα κοτόπουλα από το 100% , που ήταν το 1980, μειώθηκε στο 74%, ενώ στο μοσχαρίσιο κρέας από 52% μειώθηκε στο 34%, και στο χοιρινό από 95% στο 37%.     Η αυτάρκεια της χώρας σε κρέας μειώθηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια. Στα κοτόπουλα από το 100% , που ήταν το 1980, μειώθηκε στο 74%, ενώ στο μοσχαρίσιο κρέας από 52% μειώθηκε στο 34%, και στο χοιρινό από 95% στο 37%. Φωτογραφία:http://www.helexpo.gr

Η αυτάρκεια της χώρας σε κρέας μειώθηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια. Στα κοτόπουλα από το 100% , που ήταν το 1980, μειώθηκε στο 74%, ενώ στο μοσχαρίσιο κρέας από 52% μειώθηκε στο 34%, και στο χοιρινό από 95% στο 37%.
Φωτογραφία:http://www.helexpo.gr

«Σήμερα όλοι οι τομείς της κτηνοτροφίας είναι ελλειμματικοί, αφού εισάγουμε κτηνοτροφικά προϊόντα αξίας 3 δις ευρώ περίπου. Το έλλειμμα στο εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο το 2010 ήταν 1,898 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία το έλλειμμα σε ζώντα ζώα, κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα ήταν στα  1,563 δις.Αυτό δείχνει ότι η μεγάλη πληγή στο έλλειμμα του εμπορικού αγροτικού ισοζυγίου είναι τα κτηνοτροφικά προϊόντα.

Η  αυτάρκεια της χώρας  σε κρέας μειώθηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια. Στα κοτόπουλα από το 100% ,  που ήταν το 1980,  μειώθηκε στο 74%, ενώ  στο μοσχαρίσιο κρέας από 52% μειώθηκε στο 34%, και στο χοιρινό από 95% στο 37%. Η αυτάρκεια στο αγελαδινό γάλα σήμερα ανέρχεται στο 70%. Η κατάσταση είναι δραματική και όλα αποβαίνουν σε βάρος των κτηνοτρόφων. Οι τιμές των ζωοτροφών αυξάνονται συνεχώς, ενώ αντίθετα οι τιμές των προϊόντων μειώνονται», ανακοίνωσαν οι επιστήμονες.

Έστειλαν, επιπλέον, το μήνυμα ότι η  Ελλάδα μπορεί να ξαναγίνει χώρα με αυτάρκεια στον πρωτογενή τομέα με την παραγωγή εγχώριων ζωοτροφών και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.

Το  αποτέλεσμα θα είναι να διατηρηθεί δημιουργική η περιφέρεια, να μειωθεί το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών και να αυξηθεί η παραγωγή των  ποιοτικών κτηνοτροφικών προϊόντων.

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν πως η χρησιμοποίηση εγχώριων τροφών ψυχανθών (κουκί και λούπινο) στη διατροφή των  ορνιθίων  παραγωγής κρέατος κα να αντικαταστήσει την  εισαγόμενη  σόγια!

Ακόμη, είπαν πως η   πούλπα του  ροδιού μπορεί να αποτελέσει   το «μενού» των ζώντων αρνιών και  έχει πολύ καλά αποτελέσματα η χρισιμοποίηση των   αρωματικών φυτών στη διατροφή των ορνιθίων  παραγωγής κρέατος!

«Οι υπεύθυνοι των  Τμημάτων  Ζωικής Παραγωγής των ΤΕΙ, μαζί με τα Τμήματα Ζωικής Παραγωγής των Πανεπιστημίων εκπαιδεύουν τους φοιτητές τους σε θέματα τεχνολογίας της κτηνοτροφικής παραγωγής με σκοπό τη δημιουργία επιστημόνων για τη στελέχωση των υπηρεσιών. Καθώς  και την ανάπτυξη της κτηνοτροφικής παραγωγής στον ιδιωτικό τομέα.

Παλιότερα είχε δοθεί η δυνατότητα σε πτυχιούχους γεωτεχνικών πανεπιστημιακών σχολών να ιδρύσουν κτηνοτροφικές επιχειρήσεις με δάνεια με ευνοϊκούς όρους,  από την Αγροτική Τράπεζα. Οι νέοι αυτοί γεωτεχνικοί εξελίχθηκαν σε πετυχημένους επιχειρηματίες στον κτηνοτροφικό τομέα, προσφέροντας στην εθνική οικονομία μέχρι  και σήμερα.

Η πολιτεία  θα πρέπει να δώσει  τα απαραίτητα κίνητρα προς τον κτηνοτροφικό τομέα να αναπτυχθεί και να μειώσει-  αν όχι να μηδενίσει-  τα ελλείμματα στο ισοζύγιο πληρωμών με την ελαχιστοποίηση των εισαγωγών σε κτηνοτροφικά προϊόντα», προτείνει ο  ομότιμος καθηγητής  του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης. Δρ.  Ιωάννης  Κάτανος.

©Typologos.com 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 − two =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.