Αντίο Βακίτα

Aντίο Βακίτα

15:33:23,07/06/2018

Tα “μίνι δελφίνια” Βακίτα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

Αντίο Βακίτα ή μήπως όχι;  Τα τρία τρισχαριτωμένα «μίνι δελφίνια»  βακίτα, που βρίσκονται στα ανοιχτά του κόλπου του Μεξικού μάλλον  δε θα επιβιώσουν, αν κι από τον Μάρτιο του 2018 έχουν απομείνει μόνο 12, απ’ τα  30, τα  οποία  ζούσαν πέρυσι!

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν κινδυνεύουν μόνο  τα βακίτα να γίνουν παρελθόν, αλλά εκτιμάται πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η 6η μαζική εξαφάνιση των ειδών. Τα στοιχεία δείχνουν πως τα 2/3 των άγριων ζώων εξαφανίστηκαν μέσα στα τελευταία 50 χρόνια!

 Τα βακίτα  έχουν  πάρει τον τίτλο του πιο απειλούμενου κητοειδούς στον κόσμο. Η μείωση του πληθυσμού των «μίνι δελφινιών»  οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παράνομη  αλιεία  ενός ψαριού, με το οποίο τρέφεται κι  είναι επίσης άκρως απειλούμενο είδος. Οφείλεται και σε ένα είδος διχτυών, τα οποία χρησιμοποιούν οι λαθροθήρες και το οποίο επιφέρει τον πνιγμό τους.

Υπόψη ότι στην εκστρατεία διάσωσης των  «μίνι δελφινιών» έχουν εμπλακεί ήδη ενεργά ο Μεξικανός  επιχειρηματίας  Carlos Slim και  ο διάσημος  Αμερικανός  ηθοποιός – περιβαλλοντικός  ακτιβιστής Leonardo DiCapriο. Εντούτοις, η εντεινόμενη λαθροθηρία και ο εξαιρετικά χαμηλός πληθυσμός των συγκεκριμένων κητοειδών  καθιστούν πιθανό το είδος να εξαφανιστεί αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα.

Η απομάκρυνση των  Βακίτα  θα  επιφέρει σημαντικές οικολογικές επιπτώσεις στο  βόρειο κόλπο της Καλιφόρνιας, με αποτέλεσμα  τη μείωση των καρχαριών και  τον υπερπληθυσμό βενθικά ψάρια, καλαμάρια και οστρακοειδή

Οι επιστήμονες λένε ότι  υφίσταται μόνο μια  λύση είναι να προστατευτεί  το 50% του πλανήτη, ώστε  να «επιτρέψει»  στη φύση να αναγεννηθεί και να αποκατασταθεί από μόνη της.

Η υπεραλίευση,  τα θανατηφόρα φυτοφάρμακα, η  αποψίλωση  και η λαθροθηρία επιδεινώνουν την κατάσταση, που δείχνει πως  ο άνθρωπος έχει βάλει σε κίνδυνο κάθε ζώο και φυτό που υπάρχει στον κόσμο.

Μια ομάδα  550 επιστημόνων εργάστηκε υπό τη στήριξη του Οργανισμού  Ηνωμένων Εθνών κι επιβεβαίωσε πως η τεράστια απώλεια βιοποικιλότητας μπορεί να διαταράξει την παγκόσμια τροφική αλυσίδα, τις θάλασσες, τον αέρα που αναπνέουν οι άνθρωποι, καθώς  και την οικονομία.

Το σενάριο φαντάζει δραματικό, αλλά αν τεθεί σε  εφαρμογή ένα σχέδιο για να ζήσει ο άνθρωπος σε αρμονία με τη φύση, αφήνοντας ήσυχη τη μισή στεριά και θάλασσα, και χρησιμοποιώντας με βιώσιμο τρόπο την άλλη μισή, τότε η ανθρωπότητα  μπορεί να ανακόψει την εξαφάνιση των ειδών.

Ήδη η οργάνωση ακτιβισμού Αvaaz.org – O Κόσμος εν δράσει  έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια εκστρατεία συλλογής  υπογραφών για την προστασία της  φύσης, που θα κατατεθούν στη Σύνοδο Κορυφής στο Μόντρεαλ και όποιος – όποια επιθυμεί, δύναται να υπογράψει.

©Typologos.com 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one + 5 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.