Ανήλικοι, γονείς και εκπαιδευτικοί θέτουν το δικαίωμα της προστασίας της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας στο Διαδίκτυο στην πρώτη θέση!

ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 2013 «Σύνδεση με σύνεση!»

Ανήλικοι, γονείς και εκπαιδευτικοί θέτουν το δικαίωμα της προστασίας  της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας στο Διαδίκτυο στην πρώτη θέση!

Από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και τη Δράση Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης Saferinternet.gr

8 στους 10 γονείς και εφήβους, και 7 στους 10 εκπαιδευτικούς επέλεξαν το παραπάνω  δικαίωμα ως το Νο 1

8 στους 10 γονείς και εφήβους, και 7 στους 10 εκπαιδευτικούς επέλεξαν το παραπάνω δικαίωμα ως το Νο 1

Η προστασία της ιδιωτικότητας στο Διαδίκτυο αναδεικνύεται ως το νούμερο ένα δικαίωμα των παιδιών σύμφωνα με τους ανήλικους, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, ενώ αντίστοιχα πρωταρχική υποχρέωση των ανηλίκων,  όταν πλοηγούνται στο Διαδίκτυο για όλους, είναι ο σεβασμός των προσωπικών δεδομένων των άλλων χρηστών (π.χ. φωτογραφίες), και η ανάρτηση τους μόνο με τη συγκατάθεση των άλλων.


Αυτό ανέδειξε κλειστή έρευνα μέσω διαδικτυακού ερωτηματολογίου που πραγματοποίησε η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου την περίοδο 23 Οκτωβρίου του 2012 έως και  15 Ιανουαρίου του 2013 με αποδέκτες παιδιά και εφήβους, γονείς, καθώς  και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας,  online αποτελούν τη θεματική του φετινού και πρώτου (δεκαετούς) επετειακού  εορτασμού για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day), που θα εορταστεί φέτος την Τρίτη  5 Φεβρουαρίου του 2013 σε 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, τελώντας υπό την αιγίδα της Αντιπροέδρου για την Ευρωπαϊκή Ένωση  και Επιτρόπου για την Ψηφιακή Ατζέντα, Neelie Kroes.

H θεματική του φετινού εορτασμού είναι «Τα Δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας online», με το σύνθημα: «ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΣΥΝΕΣΗ! (Connect with respect!)».

7 στους 10 γονείς και εφήβους, και 6 στους 10 εκπαιδευτικούς επέλεξαν την παραπάνω υποχρέωση ως τη Νο 1

7 στους 10 γονείς και εφήβους, και 6 στους 10 εκπαιδευτικούς επέλεξαν την παραπάνω υποχρέωση ως τη Νο 1

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης, INSAFE , με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των online τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών, καθώς και των νέων σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα, ο εορτασμός διοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και το Saferinternet.gr, εκπρόσωπο του Δικτύου INSAFE στη χώρα μας.

Περισσότερες από 210 εκδηλώσεις μέσω των Πρεσβευτών της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου και του Saferinternet.gr ετοιμάζονται για την ημέρα εκείνη σε νηπιαγωγεία, σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, βιβλιοθήκες, δήμους, πανεπιστήμια, και ιδιωτικούς φορείς, πολλαπλασιάζοντας με τον τρόπο αυτό τη θεματική,  καθώς  και το σύνθημα του εορτασμού.

Για τον επετειακό εορτασμό, το Saferinternet.gr διοργανώνει ειδική συνεδριακή ημερίδα την Τρίτη  5 Φεβρουαρίου  του 2013 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού,  και υλοποιείται με τη στήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Στο συνέδριο θα μιλήσουν για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας,  online εξέχοντες ομιλητές από την Πολιτεία, τις Αρχές, Οργανισμούς για την ευημερία του παιδιού, καθώς και το e-επιχειρείν.

Από το συνέδριο δεν θα λείπει το Πάνελ Νέων του Saferinternet.gr για να παραθέσει τις απόψεις του, μέσα από τα μάτια των εφήβων!

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν ειδικό ενημερωτικό υλικό.

©Typologos.com 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × two =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.