Ανάπτυξη της καινοτομίας στη Βόρεια Ελλάδα από τον Ο.B.I.
Ανάπτυξη της καινοτομίας στη Βόρεια Ελλάδα από τον Ο.B.I.
16:56:52,06/15/2018

H κατοχύρωση έργων διανοητικής ιδιοκτησίας θα γίνεται πλέον στο γραφείο του Ο.ΒΙ. στη Θεσσαλονίκη. Φωτογραφία: Photopress- Γιάννης Τσουφλίδης
Στη διασύνδεση των καινοτόμων ιδεών με την οικονομική παραγωγή και την εμπορική αξιοποίηση αυτών αποσκοπεί το νέο γραφείο του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Ο.Β.Ι.) , που εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) .
Στρατηγικός στόχος του γραφείου είναι η ενίσχυση – κατοχύρωση της καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, τη Β. Ελλάδα, αλλά κι ευρύτερα στην περιοχή των Βαλκανίων.
«Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας απευθύνεται στο σύνολο των επιχειρήσεων, τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις start-ups, στους ερευνητές και τον ακαδημαϊκό κόσμο και στους ανεξάρτητους εφευρέτες, οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους ένα καινοτόμο προϊόν (πατέντα), ένα πρωτότυπο σχέδιο (design), μία νέα μέθοδο παραγωγής ή μεταποίησης και επιθυμούν να κατοχυρώσουν την ιδέα τους.
Με τη συνδρομή του Οργανισμού ως αρμόδιου εθνικού φορέα για την έκδοση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και τίτλων προστασίας βιομηχανικών σχεδίων διασφαλίζεται ότι θα αποκομίσουν οι ίδιοι τα οφέλη που προκύπτουν από την προστασία – παραγωγή της διανοητικής ιδιοκτησίας τους», εξήγησε ο γενικός διευθυντής του Ο.Β.Ι. Δρ. Ι. Καπλάνης.
Έως σήμερα οι ενδιαφερόμενοι από τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή έπρεπε να προσέλθουν στην Αθήνα και στις κεντρικές υπηρεσίες του Ο.Β.Ι., ώστε να ενημερωθούν, καθώς και να εκκινήσουν τη διαδικασία κατοχύρωσης της εφευρετικής δραστηριότητας τους.
Μέσω του νέου γραφείου (Περιφερειακή Βιβλιοθήκη) παρέχεται η δυνατότητα για διασύνδεση της περιφέρειας με το κέντρο, ώστε το εφευρετικό κοινό της περιοχής να έχει άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες τεχνολογικής πληροφόρησης σχετικά με την ευρεσιτεχνία ή το design που τους ενδιαφέρει.
Το νέο γραφείο έχει δύο σημεία επαφής με το κοινό. Το πρώτο λειτουργεί στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ. και το δεύτερο βρίσκεται στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας & Καινοτομίας του Α.Π.Θ. (Κ.Ε.Δ.Ε.Κ.) στην περιοχή της Θέρμης.
Στην εκδήλωση υπογράφτηκε σύμφωνο συνεργασίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη βάση λειτουργίας του νέου γραφείου και για την εξυπηρέτηση των κοινών σκοπών των δύο φορέων.
Ο πρύτανης του Α.Π.Θ – καθηγητής Π. Μήτκας είπε πως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι το πρώτο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα το οποίο υποστήριξε οικονομικά την προστασία της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας μέσω διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας,.
Ο πρύτανης ανέφερε ότι το Α.Π.Θ είναι πρώτο σε αριθμό πατεντών στην Ελλάδα και μέσω του νέου γραφείου του Ο.Β.Ι. στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της διασύνδεσης της ερευνητικής δραστηριότητας με την επιχειρηματική.
«Το Α.Π.Θ στοχεύει στην αύξηση των πατεντών του ιδρύματος ανά ομάδες σχολών, για παράδειγμα Ιατρικές ή Πολυτεχνικές, μέσω και της συνεργασίας του Ο.Β.Ι. με το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του Α.Π.Θ», εξειδίκευσε ο αντιπρύτανης Έρευνας και Συντονισμού – καθηγητής Θ. Λαόπουλος .
Ο γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Ε. Ζαφείρης αναφέρθηκε στη συνεισφορά του Ο.Β.Ι. και των περιφερειακών γραφείων στη δημιουργία αλυσίδων αξίας για την ενσωμάτωση της συνολικής αξίας των παραγόμενων προϊόντων.
«Το αναπτυξιακό πλάνο για την προώθηση της καινοτομίας στο σύνολο της χώρας, περιλαμβάνει τη δημιουργία 13 συνολικά γραφείων – ένα ανά περιφέρεια – τα οποία θα λειτουργούν ως one-stop-shop, ως Κ.Ε.Π. Διανοητικής Ιδιοκτησίας.
Ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία το γραφείο της Πάτρας, ενώ στις 18 Ιουνίου 2018 εγκαινιάζεται και το περιφερειακό γραφείο του Ηρακλείου. Η διοίκηση του Οργανισμού βρίσκεται επιπλέον σε φάση υλοποίησης δυο κομβικών τομών για τη Βιομηχανική Ιδιοκτησία στην Ελλάδα:
Την πλήρη ηλεκτρονικοποίηση της διαδικασίας κατάθεσης για τη διευκόλυνση των καταθετών και τη δημιουργία Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, η οποία θα αναλάβει και την πιστοποίηση εξειδικευμένων συμβούλων ευρεσιτεχνιών, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα», δημοσιοποίησε ο [ρόεδρος του Δ.Σ. του Ο.Β.Ι. Δρ. Π. Τσιαβός
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών Κεντρικής Μακεδονίας Κ. Πάλλας, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Ε. Βλαχογιάννης και ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας Σ. Ιγνατιάδης, Αμφότεροι είναι φορείς με τους οποίους ο Ο.Β.Ι. αναπτύσσει συνεργασία.
©Typologos.com 2018