Αλλαγή φρουράς στο Concordia

Αλλαγή φρουράς στο Concordia

Νέα από την Ελληνική Υπηρεσία  της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος SA)

Οι Έλληνες γιατροί στο Concordia.

Οι Έλληνες γιατροί στο Concordia.Copyright ESA/IPEV/PNRA-E. Kaimakamis

Το ταξίδι στην ερευνητική βάση Concordia στην Ανταρκτική δεν είναι ποτέ προβλέψιμο. Καθυστερήσεις που οφείλονται στις καιρικές συνθήκες μπορεί να κρατήσουν τους ταξιδιώτες στα σημεία στάσης για ημέρες. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα στην Ανταρκτική το ταξίδι στο Concordia είναι αδύνατο, καθώς οι θερμοκρασίες βουτούν στους -80 ° C κατά τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών στο σκοτάδι.

Με καθυστέρηση μόνο λίγων ημερών, ο διδάκτορας γιατρός που χορηγείται από την ESA, Αδριανός Γκολέμης, έφτασε στο Concordia και ενημερώθηκε από τον Ευάγγελο Καϊμακάμη, ο οποίος έχει ήδη περάσει μια χρονιά εκτελώντας πειράματα στη βάση.

Ο Αδριανός θα δαπανήσει τον επόμενο χρόνο ερευνώντας το πώς οι άνθρωποι θα διαχειριστούν τη διαβίωση σε καταστάσεις έντονου στρες, μακριά από το σπίτι χωρίς καμία πιθανότητα διάσωσης – ακριβώς όπως οι αστροναύτες που εξερευνούν το Ηλιακό μας Σύστημα.

Οι πρώτοι μήνες θα είναι γεμάτοι δουλειά, με πολλούς επιστήμονες που ζουν μέσα και γύρω από τη βάση, καθώς  και διεξάγουν έρευνα στην άκρη του κόσμου. Καθώς οι μέρες παγώνουν και μικραίνουν, οι επιστήμονες θα εγκαταλείψουν το μόνιμο πλήρωμα των 13 τον  Φεβρουάριο  του 2013 για να κρατήσουν τη βάση λειτουργική, καθώς  και να φροντίσουν τον εαυτό τους για εννέα μήνες.

Δεδομένου ότι η βάση και ο επιστημονικός εξοπλισμός, είναι συνεχώς σε λειτουργία , ενώ οι επιστήμονες του Concordia εργάζονται στην επιστήμη τους στην Ανταρκτική – κλιματολογία,  επιστήμη των παγετώνων και μετεωρολογία – ο Αδριανός θα πειραματισθεί με το πλήρωμα και τον εαυτό του για να δούμε πώς θα αντιδράσουν στο ακραίο περιβάλλον.

Αυτό το έτος, εννέα πειράματα της ESA με επικεφαλής ερευνητές από τη  Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, τη   Σουηδία, την Ιταλία και τον Καναδά περιλαμβάνουν εξετάσεις για το πώς επηρεάζει η διάθεση την πρόσληψη τροφής, πώς η βιταμίνη D επηρεάζει την υγεία τους και πώς τα αιμοφόρα αγγεία αλλάζουν κατά τη διάρκεια της διαμονής.

Ακόμα, μακροπρόθεσμες μελέτες εξετάζουν πώς οι υπολογιστές θα μπορούσαν να αναλύσουν την ομιλούμενη γλώσσα για να δημιουργήσουν αυτόματα και αμερόληπτα εκτιμήσεις για τη διάθεση και πώς η χαμηλότερη πίεση στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει τα προβλήματα αναπνοής κατά τον ύπνο.

Τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν την προετοιμασία για τη μελλοντική εξερεύνηση του διαστήματος και θα ωφελήσουν τους ανθρώπους που μένουν πιο κοντά στο σπίτι. Οι ερευνητές μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να επιλεχθούν τα πειράματά τους για μελλοντικές αποστολές σαν μέρος του  ELIPS – το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για τη Ζωή και τις Φυσικές Επιστήμες στο Διάστημα. Το Concordia διευθύνεται από το Γαλλικό πολικό Ινστιτούτο IPEV και το Ιταλικό πρόγραμμα για την Ανταρκτική, PNRA.

Ακολουθήστε το πλήρωμα και τις προσωπικές τους ενημερώσεις στο Concordia blog καθώς προετοιμάζονται για το μεγάλο βαρύ χειμώνα και μαθαίνουν να ζουν και να επιβιώνουν μαζί σε ένα από τα πιο ακραία ​​μέρη στη Γη.

©Typologos.com 2013. Τα πνευματικά δικαιώματα του άρθρου κατέχει η ESA. ToCopyright  της φωτογραφίας κατέχουν οι: ESA/IPEV/PNRA-E. Kaimakamis.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.