ΑΘΩΣ/ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ- ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

ΑΘΩΣ/ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ- ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Η μυσταγωγία της μοναστικής κοινότητας του Αγίου Όρους αποτυπώθηκε στα έργα της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Άθως / Τα Χρώματα της Πίστης» του Στράτου Καλαφάτη που «φιλοξενείται» έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 στον Τεχνοχώρο ΑΠΟΘΗΚΗ από το Δήμο Σιθωνίας στην παραλία της Νικήτης, στη Χαλκιδική.

Το εκθεσιακό δρώμενο αποτελεί μια συμπαραγωγή με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας, ενώ έχει παρουσιαστεί ανά την Ελλάδα και στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις με τελευταίο σταθμό το μουσείο Manege στην Αγία Πετρούπολη.

Τα εκθέματα εμπλουτίστηκαν και με νέες εικόνες από το πρόσφατο ταξίδι του καλλιτέχνη στην Αθωνική πολιτεία.

Λίγα λόγια για την έκθεση

Τα έργα είναι αποτέλεσμα ενός φωτογραφικού οδοιπορικού διάρκειας πέντε ετών (από το 2008 μέχρι το 2013) με αλλεπάλληλες αποστολές στο Άγιον Όρος.

Στο διάστημα αυτό επιχείρησε ο καλλιτέχνης να σκιαγραφήσει το νοερό πρόσωπο του αθέατου, του απόλυτου και του ιερού.

Προσπάθησε να αποτυπώσει πρισματικές όψεις της χριστιανικής και βυζαντινής παράδοσης που ακτινοβολεί ακόμα. Όψεις που βρίσκονται πίσω από ασκητικές μορφές, δοκιμαζόμενες υπάρξεις, μοναστήρια, σκήτες, σκληρά τοπία και οργιώδεις λόχμες.

Με καράβια, μουλάρια, σκληρές πεζοπορίες σε μονές, κελιά, σπηλιές και μικρά ησυχαστήρια εισχώρησε ο φωτογράφος στο παρασκήνιο μιας χιλιόχρονης καθημερινότητας και μετείχε μυητικά στις ιεροπραξίες μιας άφθαρτης – ζώσας παράδοσης.

Οι εικόνες κατορθώνουν να διαπερνούν το προφανές, γλιστρούν πίσω από τα μετωπικά πορτραίτα. Πηγαίνουν πέρα από τις ευρυγώνιες λήψεις και τα νυχτερινά τοπία αγγίζοντας θραύσματα της νυν και αεί ουσίας του Ενός.

Ο Σταύρος Καλαφάτης μέσα από το φακό αναζήτησε την «ψίχα» και το «μεδούλι» προσώπων και πραγμάτων κάτω από την επιφάνεια του κορεσμένου χρώματος .

Ενίοτε χρησιμοποίησε το σκληρό contrast που παράγει ένα σχεδόν αναγεννησιακό chiaroscuro και αποκαλύπτει τον πλούτο των χρωμάτων μέσα από το αυστηρό μαύρο των μοναχών.

Η ρήξη της αληθοφάνειας αναδεικνύεται μέσα από μια ιδιαίτερη ποπ φωτογραφική γλώσσα, η οποία συνάδει με τη σύνθεση των αντιθέτων που συναντά κανείς στην Αθωνική Πολιτεία:

Την ευαισθησία και την αυστηρότητα, τον εσωτερικό πλούτο και την υλική πενία, την αγάπη και το νόμο, τις ψηφίδες μιας Πατερικής διδασκαλίας που οδηγεί εν τέλει τους πιστούς στην κατάκτηση της μερίδας του λέοντος, το ελάχιστον.

Βιογραφικό του καλλιτέχνη

Ο Στράτος Καλαφάτης γεννήθηκε το 1966 στη Καβάλα.

Διετέλεσε μέλος της εθνικής ομάδας στίβου. Το 1987 αποφοίτησε από το τμήμα φυσικής αγωγής και αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).

Κατά τη διάρκεια των ετών 1990 – 1992 παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας στο Ινστιτούτο Τέχνης της Φιλαδέλφειας στις ΗΠΑ.

Σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη, φωτογραφίζει, διδάσκει και οργανώνει δράσεις που αφορούν τη δημιουργική φωτογραφία.

Έχει ολοκληρώσει μακροχρόνιες φωτογραφικές εργασίες όπως είναι οι «Αρχέτυπες Εικόνες», το «Ημερολόγιο 1998-2002», η «Saga», το «Αρχιπέλαγος» κι ο «Άθως – Τα χρώματα της πίστης».

Έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία με τις εκδόσεις «Άγρα» και εκπροσωπείται από την αίθουσα τέχνης «Bernier / Eliades».

Την έκθεση επιμελήθηκαν οι Στράτος Καλαφάτης και Μιχάλης Μουστάκας, ενώ οι φιλότεχνοι μπορούν να την επισκέπτονται καθημερινά κατά τις βραδινές ώρες (20:00 – 24:00).

©Typologos.com 2017

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.