Ίσως να βρέθηκε το «κλειδί» για την επιβίωση των μεγάλων δασών!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠ’ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟΝ TYPOLOGOS.COM
Ίσως να βρέθηκε το «κλειδί» για την επιβίωση των μεγάλων δασών!
Επιμέλεια: Νικόλαος Μόσχοβος, e–mail: nikmoshov@gmail.com
(Φωτογραφία: Η ικανότητα επιβίωσης των δέντρων οφείλεται κυρίως στην ικανότητά τους να αποθηκεύουν και να χρησιμοποιούν το νερό επαναπλήρωσης σε στελέχη τους)
Όποιος επιβάτης κάθεται κοντά στα παράθυρα των αεροπλάνων των πτήσεων που κατευθύνονται από την Ανατολή προς την Μελβούρνη μπορεί να παρατηρήσει τα χιλιάδες εκτάρια με τα νεκρά δέντρα, που κάηκαν στις πυρκαγιές εκείνου του «Μαύρου Σαββάτου» των πυρκαγιών της 7ης Φεβρουαρίου του 2009, οι οποίες σηματοδότησαν την κορύφωση μιας περιόδου καύσωνα.
Από τη πύρινη λαίλαπα είχαν πεθάνει τότε 173 άνθρωποι κι άλλοι 414 είχαν τραυματιστεί.
Γιατί, όμως, τα δέντρα Eucalyptus Regnans που βρίσκονται στην περιοχή των Mountain Ash δεν «πέθαναν» από τη φλόγα- όπως αναμενόταν- αλλά ακόμα κι από το κύμα του καύσωνα;
Αυτό εξηγείται από μια έρευνα που διεξήγαγαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ και του Πανεπιστήμιου του Δυτικού Σύδνεϋ.
Εκτός από τις προφανείς απειλές για τα δέντρα από την πυρκαγιά, οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο ανησυχούν τώρα για τα δέντρα και τα δάση, γιατί αυτά πεθαίνουν καθ’ όλη τη χρονική διάρκεια, αφού όλο και πιο συχνές είναι οι ξηρασίες και συχνότεροι οι καύσωνες, σαν τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν το 2009.
Για τα ψηλά δέντρα πιστεύεται ότι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα λόγω των φυσικών δυσκολιών που συσχετίζονται με το να παίρνουν νερό από το έδαφος, ώστε να το φθάσουν μέχρι και τα φύλλα.
«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα δάση στο Mountain Ash, και οι λεκάνες απορροής νερού στη Μελβούρνη ν’ αντιμετωπίσουν περισσότερες ξηρασίες και υψηλότερες θερμοκρασίες στο μέλλον», είπε ο ερευνητής καθηγητής, Mark Adams, Κοσμήτορας της Σχολής της Γεωργίας και του Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ.
«Αυτή η έρευνα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην πρόβλεψη για το πώς θα ανταποκριθούν τα δέντρα και για την ικανότητά τους να στηρίξουν το οικοσύστημα μέσω υπηρεσιών όπως η δέσμευση του άνθρακα και νερό απόδοση.”
Το «Μαύρο Σάββατο» σηματοδότησε την κορύφωση μιας εκτεταμένης περιόδου καύσωνα. Εκείνη την ημέρα, οι 21 από τους 33 μακροχρόνια λειτουργούντες βικτοριανούς μετεωρολογικούς σταθμούς έσπασαν το ρεκόρ όλων των εποχών σε βαθμούς θερμοκρασίας, συμπεριλαμβανομένου και του 154χρονου ρεκόρ της Μελβούρνης για τις μέγιστες θερμοκρασίες του αέρα.
Ο καθηγητής, Mark Adams και ο δρ Sebastian Pfautsch, από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Σύδνεϋ κατάφεραν να καταγράψουν τις επιπτώσεις του καύσωνα του 2009 μέσα στο δάσος που εκτείνεται μεταξύ του Mountain Ash έως και Britannia Creek, κοντά στο Warburton. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιεύτηκαν αυτό το μήνα στο περιοδικό Oecologia.
Η ικανότητα των δέντρων να επιβιώσουν οφείλεται κυρίως στην ικανότητά τους να αποθηκεύουν, τη χρήση και την επαναπλήρωση του νερού στους μίσχους τους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές.
Μέχρι και πρόσφατα ευρέως θεωρούνταν από τους ειδικούς ότι η πρόσληψη νερού το βράδυ ήταν μια μικρή διαδικασία, αλλά βρέθηκε ότι τα δέντρα στο «γεμάτο» από τέφρα βουνό πήραν το νερό κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ποσοστά έως και 30% περισσότερα από τα επίπεδα της ημέρας.
«Το ξύλο του δέντρου λειτουργεί σαν ένα σφουγγάρι που έχει αδειάσει κατά τη διάρκεια της ημέρας και ξαναγεμίζει με νερό τη νύχτα», εξήγησε ο δρ Pfautsch.
«Η αξιοσημείωτη ικανότητα αυτού του είδους να αναπτύσσεται γρήγορα και να φτάνει σε τεράστια ύψη, ακόμη να επιβιώνει σε ακραίες ξηρασίες ή καύσωνες, ενισχύει την ανάγκη για έρευνα σε μία από τις πολλές φυσικές όμορφες περιοχές της Αυστραλίας», είπε ο δρ Pfautsch.
«Η μακροχρόνια έρευνα καθίσταται απαραίτητη και η έρευνα των δασών- ιδίως- απαιτεί μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, καθώς και άλλη υποστήριξη,» υποστήριξε ο καθηγητής, κ. Adams.
« Η χρήση του νερού από το Mountain Ash είναι ζωτικής σημασίας για τον καθορισμό της απόδοσης ύδατος για την πόλη της Μελβούρνης. Η κατανόηση του πώς και πόσο τα δέντρα χρησιμοποιούν το νερό κάτω από ακραίες συνθήκες, καθώς και η κατανόηση του πώς ακραίες συνθήκες επηρεάζουν τα δέντρα, είναι επομένως ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική διαχείριση της λεκάνης απορροής».
«Η έρευνα αυτή- σε συνδυασμό με προηγούμενες μελέτες μας περί της δομής του νερού – μας δείχνουν πόσο εξελίσσονται τα ψηλά δέντρα για να αντιμετωπίσουν τις μεταβαλλόμενες κλιματολογικές συνθήκες », τόνισε ο καθηγητής, κ. Adams.
©Typologos.com 2012. Με πληροφορίες από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ. Τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογραφίας κατέχει το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ.