Έναρξη λειτουργίας του – μοναδικού παγκοσμίως- «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών» (ΔΙ.Κ.Α.Μ.) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης!
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
Έναρξη λειτουργίας του – μοναδικού παγκοσμίως- «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών» (ΔΙ.Κ.Α.Μ.) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης!
Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: contact@typologos.gr
Στην τελετή της επίσημης έναρξης λειτουργίας του- μοναδικού- παγκοσμίως- «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών» (ΔΙ.Κ.Α.Μ.) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) θα παραστεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας και η οποία θα πραγματοποιηθεί στις έξι το απόγευμα της Παρασκευής 16 Δεκεμβρίου του 2011 στην αίθουσα τελετών του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος (φωτογραφία του φωτορεπόρτερ Γιάννη Τσουφλίδη, http://www.tsouflidis.gr/).
Το κέντρο στοχεύει στην διεπιστημονικού χαρακτήρα μελέτη και προβολή σε διεθνή κλίμακα του Αριστοτελικού έργου. Αυτό θα γίνει μόνον στους παραδοσιακούς κλάδους της φιλοσοφίας, αλλά και σε τομείς που συσχετίζονται µε ένα πλήθος επιστημονικών πεδίων.
Τέτοια πεδία είναι αυτά των ανθρωπιστικών σπουδών, των νομικών- πολιτικών επιστημών, των φυσικών και μαθηματικών επιστημών, της βιολογίας, των επιστημών υγείας, καθώς και των τεχνολογικών επιστημών. Ως φορέας θα διαθέτει τον συγκεκριμένο καινοτόμο χαρακτήρα, ο οποίος το καθιστά το μοναδικό στο είδος του ανά την υδρόγειο!
Φιλοδοξία των υπευθύνων του ΑΠΘ είναι να καταστεί το «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών» ένας πόλος έλξης και ιδιαίτερο σημείο αναφοράς για τους Αριστοτελιστές σε όλο τον κόσμο!
Η στόχευση αυτή προκύπτει όχι μόνον από το γεγονός ότι το Κέντρο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα Στάγειρα- γενέτειρα του Μακεδόνα φιλοσόφου- και την Μίεζα, όπου ήταν ο τόπος διδασκαλίας του, µε μαθητή του τον Μέγα Αλέξανδρο, αλλά κυρίως γιατί ο Αριστοτέλης έχει χαρακτηριστεί ως ο κατεξοχήν οικουμενικός φιλόσοφος.
Το έργο του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ταυτόχρονα της κουλτούρας όλου του πολιτισμένου κόσμου.
Σκοπός του Κέντρου θα είναι να αναδείξει την οικουμενικότητα, τη διαχρονικότητα και την επικαιρότητα του στοχασμού του Αριστοτέλη. Η προσεκτικότερη μελέτη της φιλοσοφίας του Αρχαίου Σταγειρίτη διανοητή μπορεί να οδηγήσει στην εμβάθυνση και στην κατανόηση διαφόρων εννοιών, ιδεών και προβλημάτων, τα οποία αντιμετωπίζει ο σύγχρονος πολιτισμός σε οικουμενική κλίμακα.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο Πρύτανης του ΑΠΘ- καθηγητής, Ιωάννης Α. Μυλόπουλος. Θα ακολουθήσει η ομιλία της προέδρου του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών»- καθηγήτριας, Δήμητρας Σφενδόνη- Μέντζου με θέμα: «Αριστοτέλης ο Κορυφαίος Πανεπιστήμων Φιλόσοφος». Την πανηγυρική ομιλία θα εκφωνήσει ο ομότιμος καθηγητής, Ευάγγελος Μουτσόπουλος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Αριστοτέλης ο Οικουμενικός».
Η τελετή θα κλείσει με μουσικό πρόγραμμα, κατά το οποίο θα αποδοθούν τα κομμάτια «Κέλλομαι σε Γογγύλα» (Σαπφώ- Μάνος Χατζιδάκις), «Στους πλανήτες» (Τατιάνα Ζωγράφου) και «Χάρτινο το φεγγαράκι) ( Νίκος Γκάτσος- Μάνος Χατζιδάκις). Τα τραγούδια θα ερμηνεύσει η Φιόρη- Αναστασία Μεταλληνού και στο πιάνο θα βρίσκεται ο Σάκης Κοντονικόλας.
©Typologos.com 2011