Άρχισε να λειτουργεί η Δημόσια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Αμερικής (DPLA)!!
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
Άρχισε να λειτουργεί η Δημόσια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Αμερικής (DPLA)!!
Του Νίκου Μόσχοβου, e–mail: nikmoshov@gmail.com
Τη λειτουργία της, εγκαινίασε η διαδικτυακή Πύλη της Δημόσιας Ψηφιακής Βιβλιοθήκης της Αμερικής!
Χρειάστηκαν συνολικά 2,5 χρόνια δουλειάς για την επιτυχία του εγχειρήματος στο οποίο έλαβαν μέρος ερευνητικοί φορείς, πολιτιστικοί οργανισμοί και κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.
Προηγουμένως πραγματοποιήθηκε ένας μεγάλος διάλογος μεταξύ επιστημόνων και διάφορων εθελοντών, ενώ η όλη προσπάθεια χρηματοδοτήθηκε από έγκυρα ιδρύματα, σαν το Alfred P. Sloan Foundation κι άλλα.
Τα ηλεκτρονικά «εγκαίνια» της ψηφιακής βιβλιοθήκης έγιναν στις 18 Απριλίου του 2013 και το project λειτουργεί πιλοτικά με 2,4 εκατομμύρια εγγραφές, που δόθηκαν εκ των βιβλιοθηκών, των μουσείων και διάφορων αρχείων των ΗΠΑ.
Μεταξύ άλλων, ο περιηγητής του διαδικτύου μπορεί να δει τις δαγγεροτυπίες των αείμνηστων Πρόεδρων, Τζορτζ Ουάσινγκτον και Αβραάμ Λίνκολν, φωτογραφίες με απεικονίσεις των αγώνων των γυναικών υπέρ του δικαιώματος για συμμετοχή στις εκλογές, καθώς και διάφορες ταινίες που αναφέρονται στους αγώνες περί των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Επίσης, δύναται να δει το Βιβλίο των Ωρών, ένα εικονογραφημένο χειρόγραφο του 1514, τα «Σημειώματα για την Πολιτεία της Βιρτζίνια» του Τόμας Τζέφερσον, καθώς και τους πίνακες του εικαστικού δημιουργού, Γουίνσλοου Χόμερ.
«Η Δημόσια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Αμερικής λανσάρεται εικονικά και είναι ένα σύμβολο για το τί μπορούν να επιτύχουν οι άνθρωποι μέσω της συνεργασίας σε μία δικτυωμένη εποχή.
Θα δημιουργήσουμε από κοινού νέα γνώση και θα την καταστήσουμε προσβάσιμη και ελεύθερη σε όλους», ανέφερε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Τζον Πάλφρεϋ.
Το υλικό έδωσαν έξι εθνικές και περιφερειακές βιβλιοθήκες, διάφορα πολιτιστικά ιδρύματα, η Διεύθυνση Εθνικών Αρχείων (National Archives and Records Administration), η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, καθώς και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Η Δημόσια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Αμερικής λειτουργεί υπό καθεστώς διαθέσιμης φιλελεύθερης άδειας και οι πληροφορίες παρέχονται με μια Διεπαφή Προγραμματισμού Εφαρμογών, την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας.«Ο στόχος της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης είναι να ανοίξει τις πλούσιες πολιτιστικές συλλογές από τα ράφια και μέσα στο καινοτόμο περιβάλλον του διαδικτύου για τους ανθρώπους να τις ανακαλύψουν, να τις κατεβάσουν, να τις επαναχρησιμοποιήσουν, καθώς και να αναδημιουργήσουν πάνω σε αυτές με τρόπους που δεν έχουμε ακόμα φανταστεί», λέει η διευθύντρια της Γραμματείας της Βιβλιοθήκης, Μάουρα Μαρξ.
Η Δημόσια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Αμερικής έγινε με το νέο μοντέλο μεταδεδομένων, Europeana Data Model .
Μάλιστα, από κοινού οι ιθύνοντες της Europeanaκαι της Δημόσιας Ψηφιακή Βιβλιοθήκης της Αμερικής λειτουργούν ήδη την εικονική έκθεση με τίτλο «Αφήνοντας την Ευρώπη».
Ωστόσο, τα δημόσια εναρκτήρια δρώμενα θα γινόταν στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βοστόνης, όπου εδρεύει η Γραμματεία της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης, αλλά αναβλήθηκαν μετά από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στον Διεθνή Μαραθώνιο της πόλης.
Τα δύο links για την Δημόσια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Αμερικής είναι τα εξής:
http://dp.la/info/developers/codex/ (για προγραμματιστές)
©Typologos.com 2013. Με πληροφορίες από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης