ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΕΩΝ ΠΛΗΡΩΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΝΕΦΕΛΗΣ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

0
139

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ  ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com

ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΕΩΝ ΠΛΗΡΩΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΝΕΦΕΛΗΣ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ  ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: nikmoshov@gmail.com


Καινούριες πλήρως αυτοματοποιημένες τεχνικές θα δημιουργηθούν μέσα από το ερευνητικό πρόγραμμα Celar,  (φωτογραφία) το οποίο θα αναπτυχθεί σε πλατφόρμες τύπου υπολογιστικής νεφέλης και με τη συμμετοχή των επιστημόνων του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Μετά από τη δημιουργία του νέου συστήματος αναμένεται αυτό να δοθεί στους χρήστες του διαδικτύου μέσω της μορφής ανοιχτού κώδικα.


Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα περιβάλλοντα υπολογιστικού νέφους (cloud computing) γίνονται ολοένα  και πιο δημοφιλή.

«Αποτελούν, πλέον, τη βασική  επιλογή  για  την επεξεργασία  τεράστιων  όγκων  δεδομένων  από  τις  μικρές,   τις μεσαίες  ή  τις μεγάλες  επιχειρήσεις ή   και  τους οργανισμούς.

Συνδυάζουν  την  απόδοση  και  τη  γρήγορη  οικονομική  απόσβεση  λόγω  χαρακτηριστικών,  όπως  είναι  η  πληρωμή των   πόρων  μόνο  κατά  τη διάρκεια της   χρήσης   τους  και  τη   δυνατότητα  αυξομείωσης των χρησιμοποιούμενων πόρων βάσει   των πραγματικών αναγκών», σημειώνουν μεταξύ άλλων.

Άλλωστε, ο παγκόσμιος ιστός και ο κόσμος των υπολογιστικών μοντέλων λειτουργούν  μέσα σε ένα δυναμικό περιβάλλον, όπου πραγματοποιούνται συνεχείς αλλαγές, με αποτέλεσμα να απαιτούνται υπολογιστικοί πόροι.

Κατά τους επιστήμονες, είναι ανάγκη  να αναπτυχθούν τεχνικές, οι οποίες θα διαχειρίζονται αποτελεσματικά τους υπολογιστικούς πόρους.

Με αυτό το σκεπτικό αναπτύσσονται δράσεις από το Εργαστήριο Διαδικτυακού Υπολογισμού (LIΝC) του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, που θα συμμετάσχει στο ερευνητικό πρόγραμμα Celar.

Συντονιστές του έργου ορίστηκαν  ο λέκτορας,  Γεώργιος Πάλλης και ο καθηγητής, Μάριος Δικαιάκος, ενώ συνολικά θα διατεθούν περισσότερα από 2,6 εκατομμύρια ευρώ.

Τα 450.000 ευρώ από αυτά αναμένεται να αξιοποιηθούν από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, που θεωρεί ότι το πρόγραμμα θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα προσελκύσει  προσελκύοντας νέους ερευνητές  στον τομέα του Διαδικτυακού Υπολογισμού , οι οποίοι θα δίνουν  έμφαση στις υπολογιστικές νεφέλες.

Το Celar (φωτογραφία) στοχεύει να αναπτύξει πρωτοποριακές μεθόδους και νέα εργαλεία στον τομέα της παροχής των προσφερόμενων πόρων ενός νέφους υπολογιστών με πλήρες αυτοματοποιημένο τρόπο.

Ο απώτερος στόχος είναι η βέλτιστη παροχή υπηρεσιών από τον  παροχέα του νέφους.

Οι επιστήμονες θα δημιουργήσουν δύο υποδειγματικές εφαρμογές  στο πλαίσιο της προβολής και της επικύρωσης της τεχνολογίας που θα αναπτυχθεί.

Η πρώτη από αυτές θα είναι ένα διαδικτυακό παιχνίδι παρουσίασης της χρήσης του Celar. H  δεύτερη θα αφορά στον τομέα της βιοπληροφορικής,  ώστε να υπολογιστούν τα καρκινικά γονιδιώματα.

«Τα υπολογιστικά νέφη αποτελούν ένα νέο μοντέλο στο χώρο του Διαδικτυακού Υπολογισμού που επιτρέπει πρόσβαση μέσω  του Διαδικτύου σε διαμορφώσιμους πόρους με την μορφή υπηρεσίας στους χρήστες του συστήματος, όπως  είναι η υπολογιστική ισχύ, η  υποδομή, ο αποθηκευτικός  χώρο και οι εφαρμογές.

Αυτές οι υπηρεσίες μπορούν να δεσμεύονται και να απελευθερώνονται ταχέως με ελάχιστη διαχειριστική προσπάθεια ή επέμβαση από τον πάροχο της υπηρεσίας», εξηγούν οι ειδικοί.

Στο συγκεκριμένο  ερευνητικό πρόγραμμα συμμετέχουν τα εξής Ευρωπαϊκά Ακαδημαϊκά ιδρύματα:

Πανεπιστήμιο Κύπρου, Athena Research And Innovation Center In Information Communication & Knowledge Technologies- Ελλάδα, Technische Universitaet Wien-  Αυστρία, Institute Of Cancer Research – Royal Cancer Hospital- Μεγάλη Βρετανία,  Greek Research And Technology Network S.A- Ελλάδα.

Επίσης, λαμβάνουν μέρος οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας PlayGen Ltd- Μεγάλη Βρετανία,  Sixsq Sarl-  Ελβετία  και   Flexiant Limited -Μεγάλη Βρετανία.

©Typologos.com 2012

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

twelve + twenty =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.