Μια βαθιά υπόκλιση στον Σταύρο Κουγιουμτζή

 

O κόσμος κατέκλυσε την Α’ Προβλήτα του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης στην 1η Βραδιά Τιμής του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αφιερωμένη στον Σταύρο Κουγιουμτζή 

Περισσότεροι από επτά χιλιάδες θεατές θυμήθηκαν  τη μαγεία των τραγουδιών του  αξέχαστου, Σταύρου Κουγιουμτζή στη συναυλία τιμής –μνήμης για τον αείμνηστο μουσικοσυνθέτη, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 24 Ιουνίου 2017 στην Α’ Προβλήτα του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης από το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το δροσερό «αεράκι»  της δημιουργίας απομάκρυνε τη  ζέστη, που επικρατούσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Άπαντες έγιναν «μια φωνή και μια καρδιά» σιγοψιθυρίζοντας  τους στίχους των πασίγνωστων κι αρυτίδωτων «μουσικών διαμαντιών», που τους άφησε πίσω ο Σταύρος της Μελωδίας, καθώς και των ονείρων.

Επί της σκηνής βρισκόμενοι όλοι συντελεστές της βραδιάς τιμής για τον Σταύρο των ονείρων και της Θεσσαλονίκης

Τα τραγούδια ερμήνευσαν με πιστότητα και συναίσθημα οι Γιώργος Νταλάρας, Μαρία Κουγιουμτζή, Λιζέτα Καλημέρη κι  Ανδρέας Καρακότας, οι οποίοι «χαιρέτησαν  με τον  δικό   τους τρόπο» την μορφή του μεγάλου Έλληνα συνθέτη.

Ήταν  η μεγάλη συναυλία – γιορτή που καθιέρωσε  από φέτος το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και  η γέννηση ενός ετήσιου θεσμού.

«Η  Βραδιά Τιμής θα είναι κάθε χρόνο αφιερωμένη σ’ έναν άνθρωπο του χώρου της μουσικής από την Κεντρική Μακεδονία», τόνισε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Κέντρου, Άννα Μυκωνίου,  απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση.

Στάθηκε, μάλιστα, ιδιαίτερα  στη χαρά και στη συγκίνηση όλων των συντελεστών για την πραγματοποίηση αυτού του μουσικού αφιερώματος στον Σταύρο Κουγιουμτζή.

Μετά,  κάλεσε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα να ανεβεί στη σκηνή.

“Η Κεντρική Μακεδονία συνδέεται με τον Σταύρο Κουγιουμτζή , ο οποίος  ξεπέρασε τόσα εμπόδια και ξεδίπλωσε το ταλέντο του”, τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας

Ο κ Τζιτζικώστας δήλωσε την υπερηφάνεια του που η Κεντρική Μακεδονία συνδέεται μ’ αυτόν τον μεγάλο δημιουργό, ο οποίος  ξεπέρασε τόσα εμπόδια και ξεδίπλωσε το ταλέντο του.

Η συγκίνηση «ανέβηκε στο κατακόρυφο, όταν τίμησε τη σύζυγο του Σταύρου Κουγιουμτζή, Αιμιλία Κουγιουμτζή,  η οποία προτίμησε να πει ένα μεγάλο ευχαριστώ «με τον τρόπο του Σταύρου»: απλά και από τα βάθη της καρδιάς…

Ακολούθησε μια αναφορά στο έργο του Σταύρου Κουγιουμτζή από τον Θανάση Γιώγλου.

«Πρωταγωνιστές» της βραδιάς ήταν οι μελωδίες του αξέχαστου μουσικοσυνθέτη και οι φωνές των χιλιάδων θεατών που ενώθηκαν μ’ αυτές των τραγουδιστών για να πάνε «ψηλά, πολύ ψηλά», όπως εύστοχα  σημείωσε  ο Γιώργος Νταλάρας

Στη συναυλία- βραδιά  τιμής τραγούδησαν οι Γιώργος Νταλάρας, Μαρία Κουγιουμτζή, Λιζέτα Καλημέρη και  Ανδρέας Καρακότας.

Επί της σκηνής εμφανίστηκε η Χορωδία  του Ωδείου Τούμπας Κ. Ματσίγκου.  Την Καλλιτεχνική επιμέλεια είχε ο Στάθης Παχίδης και την  αντίστοιχη Μουσική ο Κωνσταντίνος Ματσίγκος.

Το αρχειακό υλικό επιμελήθηκε ο Θανάσης Γιώγλου  και τα τεχνικά- σκηνοθετικά ζητήματα φρόντισε ο Παναγιώτης Κουντουράς.

Την βραδιά τιμής διοργάνωσε το  Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

©Typologos.com 2017

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

six − 3 =