Ιωάννα Μπαλτσάκη, ηθοποιός : Ένα χαμόγελο είναι αυτό που μένει από το χωροχρόνο του θεάτρου

1
211

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥΣ

Οι συνεντεύξεις του www.typologos.com

Ιωάννα Μπαλτσάκη, ηθοποιός : Ένα χαμόγελο είναι αυτό που μένει από το χωροχρόνο του θεάτρου- Οι άνθρωποι θα πάψουν να έχουν ψευδαισθήσεις, όταν δουν κατάματα την αλήθεια!

Συνέντευξη στο Νίκο Μόσχοβο

Μονάχα ένα χαμόγελο μένει στο διάβα του χωροχρόνου του θεάτρου λέει η ηθοποιός, στιχουργός και blogger, Ιωάννα Μπαλτσάκη (φωτογραφία του Φώτη Οικονόμου) σε συνέντευξη, που μας «ταξίδεψε» σε μέρη μακρινά, αλλοτινά κι αγαπημένα.

Ξαναγεννιέται τονίζει  η ίδια από τις στάχτες, ξανά, ξανά και ξανά δίνοντας πάντοτε το καλύτερο ως ηθοποιός. Σε μια εποχή δύσκολη για όλους κατορθώνει να μένει αληθινή , ώστε  να μοιράζεται με τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες του www.typologos.com τα συναισθήματά της:

Οι καιροί είναι δύσκολοι και η ανεργία μαστίζει κυριολεκτικά τους ηθοποιούς. Πόση δύναμη τελικά θα πρέπει να έχει τώρα ο κάθε καλλιτέχνης ή καλλιτέχνιδα για να χαρίζει το φως στους άλλους;

Με την ερώτηση αυτή μου δίνεις την ευκαιρία να «καταρρίψω» έναν μύθο που επικρατεί, ότι η ζωή του καλλιτέχνη είναι δημοσιότητα, φήμη και χλιδή. Αυτό -όμως -που έχουμε επιλέξει να κάνουμε εκτός από την βιοποριστική του δυσκολία, συνεπάγεται πάντοτε μεγάλη ψυχική και σωματική δύναμη, ώστε οι προσωπικές καθημερινές μας δυσκολίες και ανασφάλειες να μην βγαίνουν προς τα έξω. Όσοι λοιπόν δεν ανήκουν σε κυκλώματα και παρεούλες, ειδικά τώρα, χρειάζεται να έχουν ακόμα περισσότερη δύναμη.

Είσαι blogger, στιχουργός, σεναριογράφος και ηθοποιός συνάμα. Πως αναμιγνύεις όλες τις ιδιότητες στην καλλιτεχνική σου έκφραση;

Μα όλα αυτά είναι μορφές έκφρασης. Χρειάζονται οργάνωση, δουλειά, συναίσθημα, βιώματα και αρκετή δόση «τρέλας», οπότε μάλλον φυσιολογικά μου φαίνονται.

Από ποια ερεθίσματα παίρνεις έμπνευση και γράφεις τους στίχους σου;

Από την πραγματικότητα που είμαι, από τα όνειρα που ίσως κάπου, κάποτε, έζησα και από τον κόσμο που οραματίζομαι.Μπορείς να μας αναφέρεις κάποιον από τους στίχους σου, που σε αντιπροσωπεύουν απόλυτα;

Το αγαπημένο μου τραγούδι είναι «η πόλη των αγγέλων». Είναι όλα αυτά που ανέφερα πιο πάνω.
«ο φόβος με κοιτά, παγώνω και γελά
το πάθος όμως μέσα μου ξυπνά
κι η ελπίδα ζωντανεύει τα όνειρα»
είναι οι στίχοι που με αντιπροσωπεύουν κάθε φορά που προσπαθώ και τελικά καταφέρνω να αναστηθώ μέσα από τις στάχτες μου.

Έχεις γράψεις τους στίχους του τραγουδιού «Πιάσε με αν μπορείς». Πιστεύεις πως ο σύγχρονος άνθρωπος θα μπορέσει κάποτε να νιώσει την πρωτινή στιγμή;

Στο συγκεκριμένο τραγούδι εκφράζω ό,τι πιο απλό διακατέχει κάθε ασυμβίβαστο άνθρωπο. ΄Όταν ξεπεραστούν τα όρια, είτε ερωτικά, είτε κοινωνικά, είτε επιβίωσης, είτε προσωπικής οντότητας, πρέπει να μπαίνουν οι κόκκινες γραμμές – κάτι πολύ sic στις μέρες μας από τους πολιτικούς μας – και να δίνεται ένα στίγμα είτε ατομικό ή συλλογικό. Και ο Έλληνας έχει αποδείξει ότι και κόκκινες γραμμές βάζει και μέσα στις τραγωδίες του, στο δράμα του, φέρνει την κάθαρση και την λύτρωση ακόμα και με τον «από μηχανής Θεό».

Πως προέκυψε η ιδέα για το www.magazino.gr ;

Όταν πήρα τον πρώτο μου υπολογιστή, σερφάροντας άρχισα να ανακαλύπτω το internet. Μαγεύτηκα! Κατήργησα την τηλεόραση και η καθημερινή μου ενημέρωση σε όλα τα θέματα γινόταν πια από τα portals.

Μέρος της ενημέρωσης αυτής όμως ήθελα να είμαι κι εγώ. Έτσι ξεκίνησε μια απλή σελιδούλα στο τότε geocities του yahoo με νέα της επικαιρότητας, νέα από το χώρο της τέχνης και με άρθρα δικά μου και δύο αγαπημένων μου φίλων, ενός επικοινωνολόγου και μιας ψυχολόγου.

Αυτή η σελιδούλα φαίνεται άρεσε σε αρκετό κόσμο γιατί άρχισα να έχω επισκέπτες. ΄Όταν λοιπόν έστειλα ένα email καταχώρησης της σελίδας μου σε ένα web directory, έλαβα απάντηση από τον ιδιοκτήτη του site, ο οποίος μου έλεγε ότι η προσπάθειά μου αυτή έπρεπε να πάει παραπέρα.

Έτσι ξεκίνησε το e-magazino με δικό του χώρο και domain. Μια ερασιτεχνική βέβαια προσπάθεια που όμως αγκαλιάστηκε από πολύ κόσμο. Μέσα σε 5 χρόνια μεγάλωσε και αναπτύχθηκε και είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτό. Σήμερα το e-magazino έχει περάσει σε άλλα χέρια, ενός αξιαγάπητου ανθρώπου και χαίρομαι ιδιαίτερα γι’ αυτό, γιατί με τις γνώσεις του και την αγάπη του, το έχει κατατάξει σ΄ ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά portals.

Έχεις συνεργαστεί με τους Κώστα Κιμούλη, Λεία Βιτάλη, αλλά και σε video – clip του Δημήτρη Κοντολάζου. Ποια ήταν η πιο ανθρώπινη στιγμή που είχες και με τους τρεις;

Μου άρεσε και στους τρεις ο επαγγελματισμός και η ευγένεια που τους διακρίνει απέναντι σε όλους τους συνεργάτες τους. Και είναι μια ευγένεια η οποία πηγάζει από μέσα τους, δεν είναι δήθεν.

Εάν σου έλεγαν ότι θα πρέπει να μετακομίσεις σε ένα νησί, που δεν θα υπήρχε θέατρο, χαρτί και μολύβι, τι θα απαντούσες;

Θα απαντούσα ένα μεγάλο ΝΑΙ αρκεί να είμαι με τον άντρα της ζωής μου και το παιδί μου. Βέβαια τώρα, που το σκέφτομαι, δεν ξέρω αν θα άντεχαν αυτοί να είναι μαζί μου!!

Κάποτε είχες αναφέρει πως δεν γίνεται να είναι κανείς ηθοποιός χωρίς να έχει το ταλέντο. Μήπως, όμως, δεν αρκεί μόνο η καλλιέργεια του ταλέντου, αλλά το να καταφέρει κάποιος καλλιτέχνης να απογειωθεί από τα γήινα και να μη χάσει το συναίσθημα;

Σαφώς εάν κάποιος είναι ατάλαντος δεν μπορώ να τον θεωρήσω ηθοποιό. Ίσως κάποιοι άλλοι μπορούν για δικούς τους λόγους. Σίγουρα ,όμως, δεν θεωρώ αρνητικό το να καλλιεργεί κάποιος το ταλέντο του, γιατί είναι πολύ απαιτητική διαδικασία και δείχνει θέληση και χαρακτήρα. Από κει και πέρα η προσωπικότητα του καθενός κάνει τη διαφορά. Ειδικά σε κάθε καλλιτεχνική έκφραση.

Τι έχει αλλάξει στην πορεία του χρόνου από εκείνο το κορίτσι, που έκανε ορθοφωνία με τον Αθηνόδωρο Προύσαλη;

Τι έχει αλλάξει …..χμ…. ότι τότε ήταν κορίτσι κι έκανε ορθοφωνία…..άρα, τώρα πια δεν μπορώ να γίνω τραγουδίστρια….:), αλλά πολλά από αυτά που ονειρεύτηκα τα έζησα με τις δικές μου προσπάθειες και έπεται συνέχεια….

Πρωταγωνίστησες στην διαδικτυακή ταινία «Ψευδαίσθηση». Πότε νομίζεις πως οι άνθρωποι θα πάψουν να έχουν ψευδαισθήσεις;

Όταν θα είναι έτοιμοι. Όταν θα έχουν τη δύναμη να δουν κατάματα την αλήθεια και όταν θα μπορούν να ξεπεράσουν τον κακό τους εαυτό. Θα τα έχουν ποτέ?

Νομίζεις ως ηθοποιός και καλλιτέχνης ότι ζούμε στην εποχή ενός μεγάλου «μάτριξ»;

Μα νομίζω ότι σε κάθε εποχή, πολιτισμό κάτι παρόμοιο συνέβαινε. Και ο αγώνας του ανθρώπου να διασώσει ό,τι ανθρώπινο, ποτέ δεν σταμάτησε και ίσως φτάνουμε σε ένα σημείο που ίσως κρίνει τα πάντα, ένα τέλος ή κάποια αναγέννηση.

Ποια νομίζεις πως είναι η διαφορά μεταξύ της διασημότητας και της ηθοποιίας;

Αν με τον όρο «διασημότητα» εννοείς τα celebrities…..αυτοί απλά εκθέτουν την προσωπική τους ζωή – αληθινή ή κατασκευασμένη – για να επιβιώσουν. Ο ηθοποιός αντίθετα, επιβιώνει εκθέτοντας τον εαυτό του με την τέχνη του. Αν αυτό εκφράζει το κοινό του και τον καθιστά διάσημο, δεν είναι καθόλου κακό. Απλά η «διασημότητα» προϋποθέτει και καλή διαχείριση….

Τι καινούργιο μας ετοιμάζεις για το μέλλον;

Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες. Θα πρόσθετα μάλιστα και «πονηροί». Προτάσεις πάντα υπάρχουν αλλά….δυστυχώς οι προοπτικές…..΄Όταν βρεθεί κάτι που θεωρήσω ότι είναι άξιο λόγου και πράξης σαφώς και θα δώσω ό,τι καλύτερο έχω. Μέχρι τότε θα επικοινωνούμε από τα γνωστά μας μετερίζια.

Ένας αιώνας, μια εικόνα, μια σκέψη και το σανίδι του θεάτρου. Τι μένει τελικά από όλα αυτά στο διάβα του χωροχρόνου;

Ένα χαμόγελο…

©Typologos.com 2011

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Αγαπητοί φίλοι
  Ονομάζομαι Λευτέρης Στυλιανέλλης .
  Είμαι ηθοποιός και σκηνοθέτης. Φέτος η μεγάλου μήκους ταινία μου με τίτλο στη ΄΄ Στη Κόψη του Ξυραφιού΄΄
  μια συμπαραγωγή της ΑΡΤ PROFILE PRODUCTIΟN και της ΑRCIP ταξιδεύει στο Festival de Cannes. Η ταινία θίγει ένα απο τα σημαντικότερα προβλήματα της εποχής μας το εμπόριο ανθρώπων. Σας καλώ και σας να σταθείτε διπλά μου ως χορηγος επικοινωνιας προβαλοντας οσο μπορείτε την ταινία μου. Θα ήταν ιδιαίτερη χαρά για μένα να μου στείλετε το λογότυπο σας για να το αναρτήσουμε στις αφίσες τα αφισέτα και στις σελίδες που αφορούν τη ταινία μου.

  Σας Ευχαριστώ
  Λευτέρης Στυλιανέλλης
  Τηλ 6989894026

  ART PROFILE PRODUCTION
  ΤΗΛ 2155200350 Κυρία Στρωματιά (Οργάνωση παραγωγής)

  Σε αυτά τα link να βρείτε φωτογραφίες από γυρίσματα βιογραφικά ηθοποιών τρέιλερ της ταινίας κλπ
  http://razorsedge-film.blogspot.com/
  http://www.facebook.com/pages/%CE%A3%CE%A4%CE%97-%CE%9A%CE%9F%CE%A8%CE%97-%CE%A4%CE%9F%CE%A5-%CE%9E%CE%A5%CE%A1%CE%91%CE%A6%CE%99%CE%9F%CE%A5RAZORS-EDGE/264502890263119

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

six + 12 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.