Η ΣΤΗΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ TYPOLOGOS.COM

 «Θησαυρό»  της ελληνικής λαογραφίας αποτελεί το βιβλίο του Ανδρέα Λενακάκη «Κρητικά αξεμούριστα- Ο ελευθερόστομος λόγος στην Κρητική παράδοση», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις MYSTIS

 Της Βένης  Παπαδημητρίου, email: veni_veni_veni@yahoo.gr

«Θησαυρό»  της ελληνικής λαογραφίας αποτελεί το βιβλίο του Ανδρέα Λενακάκη με τίτλο: «Κρητικά αξεμούριστα: Ο ελευθερόστομος λόγος στην Κρητική παράδοση» (φωτογραφία),  που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις MYSTIS.

 Η συλλογή των 354 σελίδων εμπεριέχει πρωτότυπο ελευθερόστομο  λαογραφικό  υλικό της Κρήτης, που εκτείνεται σε  δύο αιώνες.

 Πέρα από το ελευθερόστομο λεξιλόγιο συγκέντρωσε ο συγγραφέας διάφορες εκφράσεις της κρητικής διαλέκτου, ελευθερόστομα τραγούδια, μαντινάδες, παροιμίες, ανέκδοτα, αινίγματα, παιχνίδια, πετσώματα, γητειές, παραμύθια, ευτράπελες αφηγήσεις ακόμα και ηλεκτρονικά μηνύματα της κινητής τηλεφωνίας τύπου sms!

 Ως καλός συλλέκτης μπόρεσε να μαζέψει  όλες τις  εκφάνσεις του αθυρόστομου λαϊκού λόγου.

 Σύμφωνα με τους εκδότες, ο κρητικός ελευθερόστομος λόγος δεν είχε καταγραφεί από τους συλλογείς λαογράφους, οι οποίοι τηρούσαν μία διακριτική απόσταση από το «άσεμνο».

Το ελάχιστο λαογραφικό υλικό του είδους που έχει δει το «φως¨ της δημοσιότητας βρίσκεται διασκορπισμένο σε  διάφορες προσωπικές συλλογές τοπικού χαρακτήρα.

 Αυτό το επιστημονικό κενό της κρητικής λαογραφίας κάλυψαν οι εκδόσεις MYSTIS από το Ηράκλειο με  την κυκλοφορία της συγκεκριμένης συλλογής.

 Ο φιλόλογος,  Ανδρέας Λενακάκης κατάφερε  να συγκεντρώσει με πολύ κόπο επί πολλά έτη όλο αυτό το πρωτογενές υλικό, το οποίο εμπλούτισε με λαογραφικά κείμενα απ’ άλλες εκδόσεις, στις οποίες ρητά αναφέρεται ως τόπος καταγραφής η Κρήτη!

 Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

 Ο Ανδρέας Λενακάκης γεννήθηκε στον Καλοχωραφίτη του Δήμου Τυμπακίου. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία. Σήμερα  εργάζεται ως καθηγητής φιλόλογος στη δημόσια εκπαίδευση. Ασχολείται ερασιτεχνικά με τη λαογραφία., ενώ διατηρεί το blog Κρητική λαογραφία που  λειτουργεί στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση:  http://kritiki-laografia.blogspot.com/

 ©Typologos.com 2012

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

8 − 3 =