ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΑΡΔΑΒΕΣΗΣ: «Ο σκοπός των μεταμοσχεύσεων δεν είναι απλά θεραπευτικός, αλλά βαθύτατα ιερός και δεν αντιβαίνει στις ηθικές επιταγές της ανθρώπινης κοινωνίας»

Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: contact@typologos.gr

«Ο σκοπός των μεταμοσχεύσεων δεν είναι απλά θεραπευτικός, αλλά βαθύτατα ιερός και δεν αντιβαίνει στις ηθικές επιταγές της ανθρώπινης κοινωνίας.

Για το λόγο αυτό επιβάλλεται η υπεύθυνη, σωστή και ευρεία ενημέρωση του κοινού, για να καταπολεμηθούν η άγνοια, οι προκαταλήψεις και οι λαθεμένες εκτιμήσεις στις ευρύτερες κοινωνικές ομάδες, που συντηρούν αντιδράσεις, επιφυλάξεις και αμφιβολίες για την αξία της θεραπευτικής αυτής μεθόδου».

(Φωτογραφία- από τα αριστερά προς τα δεξιά-Κωνσταντίνος Ιμπριάλος (Πρόεδρος παραρτήματος Θεσσαλονίκης Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος), Πολυξένη Κατερινοπούλου, Θεόδωρος Δαρδαβέσης (Πρόεδρος Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης και Ένωσης Δωρητών Οργάνων Σώματος Ανθρώπου), Αντωνία Τσίκα, Αθανάσιος Παπανικολάου, Νικόλαος Τάσκος, Καθηγητής Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., Μπρούφα Μαρία και Παντελεήμων Παντελίδης).

Την επισήμανση έκανε ο πρόεδρος της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Ανδρών Θεσσαλονίκης και της Ένωσης Δωρητών Οργάνων Σώματος Ανθρώπου, Θεόδωρος Δαρδαβέσης μιλώντας στο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Οι μεταμοσχεύσεις και ο θεσμός της δωρεάς οργάνων»,, που πραγματοποιήθηκε στις 9-11 Δεκεμβρίου του 2011 στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΦΑΑΘ.

Διοργανωτής ήταν η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης και οι εργασίες έγιναν σε συνεργασία με το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος (Ε.Ε.Φ.Ι.Ε.) και την Ένωση Δωρητών Οργάνων Σώματος Ανθρώπου.

«Η διαθεσιμότητα μοσχευμάτων σε μία χώρα, ώστε να καλύπτονται οι υφιστάμενες ανάγκες, βρίσκεται σε συνάρτηση με τη γενικότερη συμπεριφορά υγείας και την κοινωνική ευαισθητοποίηση των πολιτών της. Κυρίως, όμως, βρίσκεται σε συνάρτηση με το βαθμό διάδοσης και αποδοχής του θεσμού της δωρεάς οργάνων», τόνισε ο κ. Δαρδαβέσης.

(φωτογραφία: Αθηνά Δημοσίαρη, Μαρία Μπρούφα, Αναστασία Κρέξη, Ευαγγελία Δεληγεώρογλου, Αντωνία Τσίκα, Κωνσταντίνος Ιμπριάλος (Πρόεδρος παραρτηματος Θεσσαλονίκης Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος), Θεόδωρος Δαρδαβέσης (Πρόεδρος Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης και Ένωσης Δωρητών Οργάνων Σώματος Ανθρώπου), Αθανάσιος Παπανικολάου, Αθανάσιος Κιντσάκης, Παπαδόπουλος Δημήτριος και Κωνσταντίνος Δακής).

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν 9 στρογγυλές τράπεζες από φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με προεδρεύοντες διακεκριμένους επιστήμονες. Στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από το θέμα της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων.

«Το θέμα των μεταμοσχεύσεων αποτελεί ένα φλέγον ιατρικό -κοινωνικό ζήτημα και αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ ιατρικών, κοινωνικών, καθώς και άλλων Φορέων. απαιτείται η συνεργασια όλων για την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τον θεσμό της δωρεάς οργάνων », δήλωσε ο πρόεδρος της Ε.Ε.Φ.Ι.Ε. Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ιμπριάλος.

©Typologos.com 2011

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

two × two =