Η ΠΟΙΗΣΗ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ

«Η Ρουμάνικη γλώσσα πιο κοντά στο σπίτι μας»

Της Άντζελας Μπράτσου

Οι ποιήτριες από την Ρουμανία Carmen Antoaneta Marcean (Αριστερά) και Mihaela Gudană (Δεξιά)

Αυτό είναι το φετινό σύνθημα με το οποίο το Υπουργείο για τους Απανταχού Ρουμάνους μας προσκαλεί αυτήν την συγκεκριμένη ημέρα, της 28 Μαΐου του 2017, να γιορτάσουμε και να ζούμε μαζί κάτω από τη ρουμανική ταυτότητα. Η Ρουμανική γλώσσα και ο πολιτισμός μας,  είναι αδιαχώριστες έννοιες.

Και είναι η  χαρά μας να γιορτάζουμε την ημέρα αυτή τιμώντας το βιβλίο, δηλαδή την φυσική μορφή τους, και σήμερα ειδικά, τα βιβλία ποίησης.

Από τους αρχαίους χρόνους, το βιβλίο ήταν «το κόκκινο νήμα»,  που συνέδεε τους λαούς, τις παραδόσεις και τα έθιμα.

 Βρέθηκε δίπλα στο παιδί μέσα στην κούνια, ακουμπώντας  στο κεφάλι του, όπως και στις παλάμες του έφηβου που ανυπομονεί για γνώση, αλλά και κρατήθηκε  στα χέρια των σοφών γερόντων.

Το βιβλίο είναι το πιο πολύτιμο αγαθό μας, το οποίο οι πρόγονοί μας, με την μεγάλη αγάπη τους για τον πολιτισμό, τον κληροδότησαν στις επόμενες γενιές.

Εμείς έχουμε την υποχρέωση να φροντίσουμε αυτό το ανεκτίμητο θησαυρό και να το μεταφυτέψουμε στις γενιές που έρχονται.

Σ’ έναν κόσμο βρισκόμενο μέσα  σε μια οξεία κρίση αξιών, η οποία χαρακτηρίζεται από τον ατομικισμό,  η σύγχρονη ποίηση παραμένει «ζωντανή»  και  δεν είναι διδακτική ή απλά διασκέδαση.

Είναι μια μορφή κατανόησης του κόσμου,   διαφωτίζει   και είναι γεννημένη από ζωτική ανάγκη. Γίνεται έτσι, στο μεγαλύτερο μέρος της, πιο διεισδυτική, ερμητική και μη συμβατική.

Χαιρετίζουμε την παρουσία ανάμεσά μας δύο ποιητριών οι οποίες έφθασαν εδώ ερχόμενες από την Ρουμανία – η Carmen Antoaneta Marcean και η Mihaela Gudană.

Και οι δύο, είναι, όπως και μείς, με προσωπική ευθύνη, πρέσβειρες της χώρας μας στην Ελλάδα. Τις συγχαίρουμε, τις ευχαριστούμε και τους έχουμε ετοιμάσει μια έκπληξη. Σε μια παρόμοια μέρα, τι θα μπορούσε να είναι; Ένα βιβλίο.

Ο τόμος “Η Ποίηση ταξιδεύει και μας ταξιδεύει” κυκλοφορεί ταυτόχρονα  στα Ελληνικά και στα Ρουμάνικα 

Στο παρόν τόμο θέλουμε να παρουσιάσουμε στους αναγνώστες μας,  δύο σύγχρονες ποιήτριες από την Ρουμανία. Μοιάζουν πολύ η μία με την άλλη, στην διακριτικότητα, στην ευαισθησία και στο πνεύμα τους.

Ζουν και δημιουργούν πολύ μακριά η μία από την άλλη και όμως η θεματική τους είναι κοινή.

Κοινή είναι και η  μορφή σε έμμετρο λόγο των ποιημάτων τους, μορφή καθόλου καινούργια, αλλά πολύ σύγχρονη.

Στην πραγματικότητα, αυτό το οποίο μπορεί να φανεί ως μειονέκτημα, είναι αυτό που δίνει επιπλέον αξία -η ομοιοκαταληξία ντύνει τρέχοντα και καθολικά θέματα, καθώς  και η γλώσσα είναι αριστοτεχνικά συγκρατημένη.

Συνειδητά, ή ασυνείδητα, οι ποιήτριες οι οποίες περιλαμβάνονται στον παρόντα τόμο ανήκουν στην νέα τάση στην παγκόσμια ποίηση, με την οποία  επιστρέφει στις παραδοσιακές μορφές, προκειμένου  να παρουσιαστούν σύγχρονα θέματα.

©Typologos.com 2017

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

19 − one =