Η ΝΕΛΛΗ ΓΚΙΝΗ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ ….ΩΣ ΠΡΑΞΑΓΟΡΑ ΣΤΙΣ «ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ» ΣΤΗ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ!

Η Νέλλη Γκίνη επέστρεψε στην αρχαία κωμωδία ως Πραξαγόρα στις  «Εκκλησιάζουσες»  του Αριστοφάνη.

Άλλωστε, η γνωστή πρωταγωνίστρια βρίσκεται στο φυσικό της χώρο με αυτό τον  ρόλο,  καθώς πρόκειται για μία κωμωδία που μιλάει …άλλη γλώσσα, τη νοηματική.  Το  καλοκαιρινό  ταξίδι της παράστασης  ξεκίνησε στις 29 Ιουλίου 2017 στο Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης.

Πρόκειται για μία  πρωτότυπη παραγωγή του Θεάτρου «Δημήτρης Ροντήρης» και της μη κερδοσκοπικής εταιρείας ΑΝΘΟΣ.

Όλα ξεκίνησαν το 2015, όποτε οι δύο φορείς  παρουσίασαν για πρώτη φορά επί σκηνής και σε πραγματικό χρόνο  την ερμηνεία του έργου στη νοηματική γλώσσα.

Επίσης, παρουσίασαν   την περιγραφή των δρώμενων- σκηνών στον κώδικα (γραπτή γλώσσα) Μπράιγ για άτομα με περιορισμένη ή καθόλου όραση  σε συνδυασμό με την ακουστική περιγραφή.

Λίγα λόγια για το έργο (πρωτοπαρουσιάστηκε το 392 π.Χ.)

Λίγα χρόνια μετά  από την ήττα της Αθήνας στον Πελοποννησιακό πόλεμο  έχουν ξεπεράσει κάθε όριο  η  διαφθορά και οι κοινωνικές ανισότητες στη  σχεδόν χρεοκοπημένη πόλη.

Έτσι οι Αθηναίες, με πρωτεργάτισσα την Πραξαγόρα, αποφασίζουν να αντιδράσουν δυναμικά. Μεταμφιέζονται σε άντρες, εισέρχονται κρυφά στην Εκκλησία του Δήμου και περνούν ένα ψήφισμα που τους δίνει την εξουσία.

Επιβάλλουν έτσι πολιτικές μεταρρυθμίσεις και εφαρμόζουν περιουσιακή-  ερωτική κοινοκτημοσύνη. Ωστόσο, η υλοποίηση του προγράμματός τους θα αποδειχτεί ουτοπική και θα οδηγήσει σε διαδοχικές κωμικοτραγικές καταστάσεις.

Τη  σκηνοθεσία υπογράφει ο  Γιώργος Παπαθεοδώρου.

Τη μετάφραση πραγματοποίησε ο Χρήστος Σάββας, ενώ τα σκηνικά – κοστούμια σχεδίασε η Art Stage.

Την  παραγωγή διηύθυνε ο Γιώργος Μουζακίτης.

Τους ρόλους ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί:

Νέλλη Γκίνη, Αλέξης Μαρτζούκος, Χρήστος Σάββας,  Τζόυς Μιχαηλίδη, Γιώργος Λαμπάτος, Κώστας Δράκος, Κυριακή Υψηλάντη, Εβίτα Φυτσαντωνάκη, Σίσσυ Καπετάνου κι  Αμαλία Κλημοπούλου.

Την κινησιολογία δίδαξε η Τζόυς Μιχαηλίδη.

Τη διερμηνεία στη Νοηματική γλώσσα πραγματοποιεί ο Στράτος Πατρινός, ενώ το marketing και τις δημόσιες σχέσεις διαχειρίζεται ο Ευαγόρας Παπαθέου.

Η παράσταση έχει «ανεβεί» ήδη στα Αρχαία Θέατρα Μεσσήνης και Δωδώνης, καθώς και στο Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης.

Επίσης, θα παιχθεί στα Αρχαία  Θέατρα Δίου (25 Αυγούστου 2017) και Λάρισας (27 Αυγούστου)

Επιπλέον παραστάσεις του έργου αναμένεται να δοθούν στο Αρχαίο Θέατρο Άργους, στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης, στο Θέατρο Δώρα Στράτου στην Αθήνα, στο Θέατρο Μύλου Ελευσίνας και  στην Αιξώνη Γλυφάδας.

©Typologos.com 2017

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

11 + eight =