ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com

ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΕΞΥΠΝΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΤΑΙΡEΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ!

Tου Νίκου Μόσχοβου, e-mail: nikmoshov@gmail.com


(Φωτογραφία: Το πρωτότυπο σύστημα  εντοπισμού εσωτερικών χώρων  «Airplace» προήλθε από τη συνεργασία δύο ερευνητικών ομάδων του Πανεπιστημίου Κύπρου!)

Στην ανάπτυξη ενός πρωτότυπου- πρωτοριακού   συστήματος για  «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα «οδήγησε» μια  καινοτομική έρευνα, που διεξήγαγε   το Πανεπιστήμιο Κύπρου!

Ήδη μια μεγάλη εταιρεία υψηλής τεχνολογίας ανάπτυξης  -εμπορίας  ηλεκτρονικού υλικού και λογισμικού  προγράμματος με έδρα την Ταϊβάν υπέγραψε ειδική συμφωνία για την εμπορική- επιχειρηματική αξιοποίησή του.


Πρόκειται για το πρωτότυπο σύστημα «Airplace», που προήλθε από τη συνεργασία δύο ερευνητικών ομάδων του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το συγκεκριμένο σύστημα  επιτρέπει τον ακριβή καθορισμό και τον  εντοπισμό   των ανθρώπων  ή  των αντικειμένων που βρίσκονται σε μεγάλους εσωτερικούς χώρους, όπου η χρήση του συστήματος τύπου  GPS ( Παγκόσμιο  Σύστημα Εντοπισμού Θέσης)  είναι ανέφικτη.

«Το σύστημα  «Airplace» αναπτύχθηκε για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα με το δημοφιλές λειτουργικό σύστημα Android.

Είναι το αποτέλεσμα έρευνας για την ανάπτυξη και  την υλοποίηση μίας πλατφόρμας προσδιορισμού θέσης και  της πλοήγησης σε πραγματικό χρόνο στο εσωτερικό μεγάλων κτιρίων, π.χ. αεροδρόμια, μουσεία, εμπορικά κέντρα, πανεπιστήμια κτλ.»,  εξηγεί ο καθοδηγητής της έρευνας κι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών , Χρίστος Παναγιώτου (φωτογραφία).

« Η λειτουργία του συστήματος βασίζεται στην υφιστάμενη υποδομή  των  Wi-Fi του κτιρίου για την παροχή ασύρματης σύνδεσης στο διαδίκτυο και χρησιμοποιεί τις μετρήσεις ισχύος του σήματος που λαμβάνεται στο κινητό τηλέφωνο από τους διάφορους σταθμούς βάσης του δικτύου Wi-Fi.

Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιείται το κόστος εγκατάστασης για την προσφορά υπηρεσιών πλοήγησης μέσα σε μεγάλα κτίρια, ενώ τα  το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα και γρήγορα από όσους διαθέτουν ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο»,  αναφέρει ο έτερος καθοδηγητής της έρευνας κι επίκουρος  καθηγητής του Εργαστηρίου Συστημάτων Διαχείρισης Δεδομένων (Data Management Systems Lab – DMSL) του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δημήτρης Ζειναλιπούρ. (φωτογραφία).

Σύμφωνα με τους δύο επιστήμονες, στη σημερινή εποχή υφίσταται  μια συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη να αναπτυχθούν τέτοιου είδους συστήματα και αλγόριθμοι  για τον προσδιορισμό της θέσης.

«Η αυξανόμενη χρήση κινητών τηλεφώνων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι   οι άνθρωποι περνούν όλο και περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους  ανέδειξε την ανάγκη για «έξυπνα» ηλεκτρονικά συστήματα με δυνατότητα  να διοχετεύουν πληροφορίες από εσωτερικούς χώρους προς τα έξω, να ιχνηλατούν τα  άτομα ή αντικείμενα, να καταγράφουν συμβάντα εκ του μακρόθεν,  καθώς και να προσφέρουν αυτόνομη πλοήγηση ρομπότ κ.ά.

Το παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης τύπου  GPS (Global Positioning System) βασίζεται στη χρήση δορυφόρων και επιτυγχάνει μεγάλη ακρίβεια σε εξωτερικούς χώρους.

Δεν μπορεί – όμως-  να λειτουργήσει ικανοποιητικά,  όταν πρόκειται για χώρους μεταξύ  πολύ ψηλών κτιριακών συγκροτημάτων    ή το εσωτερικό  μεγάλων κτιρίων  εξαιτίας της μεγάλης εξασθένησης ή αποκοπής του σήματος των δορυφόρων», διευκρινίζουν

Η τεχνολογία  που δημιούργησαν οι δύο Κύπριοι επιστήμονες μαζί με τους συνεργάτες τους, φαίνεται ότι έχει πολύ μεγάλη χρησιμότητα στους  μεγάλους πολυσύχναστους κλειστούς χώρους.

Ένα από τα πλεονεκτήματά του είναι ότι στα μεγάλα νοσοκομεία  δύναται να διευκολύνει τον εντοπισμό ιατρικών μηχανημάτων σε επείγουσες περιπτώσεις!

Μια άλλη εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από  τους επισκέπτες διάφορων μουσειακών – εκθεσιακών χώρων, ώστε να εντοπίσουν συγκεκριμένα σημεία ή εκθέματα που τους ενδιαφέρουν, ενώ από το κινητό τηλέφωνο μπορούν να ακούσουν αυτόματα διάφορες ηχητικές επεξηγήσεις γι’ αυτά!

«Το κυριότερο είναι ότι ένα σύστημα μπορεί ακόμη να βοηθήσει στην ανεύρεση ενός παιδιού,  που έχασε τον προσανατολισμό του σε κάποιο πολυσύνθετο χώρο», αποκαλύπτουν οι δύο επιστήμονες!

Η συνεργασία  για την ανάπτυξη του συστήματος έγινε υπό την καθοδήγηση του αναπληρωτή καθηγητή  του Ερευνητικού  Κέντρο «Κοίος» και του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ), Χρίστο  Παναγιώτου, καθώς και του επίκουρου καθηγητή του Εργαστηρίου  Συστημάτων Διαχείρισης Δεδομένων (Data Management Systems Lab – DMSL) του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δημήτρη Ζειναλιπούρ,

Το πρωτότυπο σύστημα απέσπασε ήδη το  πρώτο βραβείο για την καλύτερη επίδειξη στο 13ο Διεθνές Συνέδριο Mobile Data Management (MDM’12), το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 23 – 26 Ιουλίου του  2012 στο Bangalore της Ινδίας.

Το βραβείο παραδόθηκε  στα μέλη της ερευνητικής ομάδας, στην οποία συμμετείχαν ο υποψήφιος  διδάκτορας  του τμήματος ΗΜΜΥ και ερευνητής στο «Κοίος»,   Χ. Λαουδιάς και οι προπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος Πληροφορικής Γ. Κωνσταντίνου, Μ. Κωνσταντινίδη και Σ. Νικολάου.

©Typologos.com 2012.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ten − 9 =